Μια απίστευτη απάτη μέσω διαδικτύου εις βάρος χιλιάδων ανυποψίαστων πελατών, έχει στήσει μια διεθνής σπείρα, αποσπώντας χρηματικά ποσά από τους αφελείς!
Επώνυμη καταγγελία που έγινε στο iefimerida από αναγνώστη, αποκαλύπτει ότι στην ιστοσελίδα της Χρυσής Ευκαιρίας (φυσικά εν αγνοία της) υπήρχε αγγελία-απάτη ενοικίασης πολυτελούς ακινήτου στο Κολωνάκι.
Πώς έστησαν την απάτη
Ο υποτιθέμενος ιδιοκτήτης του σπιτιού ισχυρίστηκε μέσω e-mail ότι διαμένει στο Λονδίνο και ζητούσε από το υποψήφιο θύμα του ως δείγμα «καλής πίστης» ότι πράγματι ενδιαφέρεται για το ακίνητο, να καταθέσει το ποσό των 1.000 ευρώ σε λογαριασμό στην Western Union στη βρετανική πρωτεύουσα, σε όποιο όνομα επιθυμεί – ακόμη και συγγενή ή φίλου του.
Εν συνεχεία, υποστήριζε ότι ο δικηγόρος του θα τσέκαρε ότι όντως μπήκε το ποσό και θα τον ενημέρωνε να το αποσύρει, δεσμευόμενος μάλιστα ότι θα αποδώσει στον υποψήφιο ενοικιαστή και την προμήθεια που θα του έπαιρνε η παγκόσμια εταιρεία μεταφοράς χρημάτων. Και όλα αυτά για να του δώσει απλώς… ραντεβού να το δείξει το σπίτι! (πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)
Ο καταγγέλλων δεν… τσίμπησε και του ζήτησε στοιχεία. Ο θρασύς απατεώνας του έστειλε σκαναρισμένη φωτογραφία της – υποτιθέμενης – ταυτότητάς του, που έδειχνε γερμανό υπήκοο.
Ωστόσο, ο παρ’ ολίγον παθών, ζήτησε από φίλο του να εκδηλώσει και εκείνος ενδιαφέρον για την αγγελία, κάτι που έγινε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.
Στο δεύτερο άτομο, η διεθνής σπείρα, υπέπεσε στο λάθος: Έστειλε σκαναρισμένη πλαστή ταυτότητα… άλλου προσώπου.
Επιπλέον ο καταγγέλλων ζήτησε από τον απατεώνα να του στείλει την διεύθυνση του σπιτιού. Εκείνος του έστειλε ότι βρίσκεται στην οδό Λουκιανού 28, ενώ η αγγελία στη Χρυσή Ευκαιρία έδειχνε οικία μεταξύ Πλουτάρχου και Πατριάρχου Ιωακείμ. Έτσι αποκαλύφθηκε η απάτη χωρίς – ευτυχώς – να υποπέσει στην παγίδα να χάσει χίλια ευρώ.
Ψάχνουν την διεθνή σπείρα σε Ισπανία-Νιγηρία
Το iefimerida επικοινώνησε με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για διεθνή σπείρα. Αν κάποιος έπεφτε στην παγίδα να καταθέσει το ποσό, οι επιτήδειοι θα του αποσπούσαν το ποσό που θα κατέθετε στην Western Union μόλις το «θύμα» του έστελνε τον κωδικό συναλλαγής.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έχει δεχθεί δεκάδες καταγγελίες για την υπόθεση η οποία – δυστυχώς – δεν είναι η μόνη περίπτωση απάτης. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida η συγκεκριμένη σπείρα με διεθνή πλοκάμια είναι στο στόχαστρο των «λαγωνικών» της ΕΛΑΣ εδώ και 16 χρόνια (!) αλλά διαρκώς κατορθώνουν να ξεφύγουν. Η έδρα των απατεώνων εικάζεται ότι βρίσκεται στην Ισπανία ή στην Νιγηρία και χρησιμοποιούν διαρκώς πλαστές ip.
Το απελπιστικό της υπόθεσης είναι ότι με την έκρηξη του διαδικτύου, έχουν πληθύνει ανησυχητικά τα φαινόμενα ηλεκτρονικής απάτης ή scamming,
Τι πρέπει να προσέχετε – Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμβουλεύει
Το iefimerida ζήτησε από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τον ταξίαρχο αυτής Μανώλη Σφακιανάκη να δώσουν χρήσιμες συμβουλές στους αναγνώστες μας για τις άπειρες απάτες στο διαδίκτυο που έχουν καναντήσει πραγματική μάστιγα.
«Τα περιστατικά απάτης με τη χρήση πιστωτικών καρτών σε online αγορές αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό. Η έλλειψη επαφής πρόσωπο-με-πρόσωπο στο διαδίκτυο, τείνει να κάνει τους απατεώνες πιο τολμηρούς. Online αγορές προϊόντων που ποτέ δεν παραδόθηκαν (κινητά τηλέφωνα κ.α), υπέρογκες χρεώσεις πιστωτικών καρτών για υπηρεσίες που ποτέ δεν ζητήθηκαν ή είχαν αρχικά παρουσιαστεί ότι προσφέρονται δωρεάν, παραπλανητική πληροφόρηση για προϊόντα που αγοράζονται μέσω διαδικτύου, είναι μόνο μερικές από τις καταγγελίες πολιτών που δέχονται καθημερινά οι διωκτικές αρχές της χώρας μας.
Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι, ενδιαφερόμενοι να αγοράσουν κάποιο αυτοκίνητο, τρακτέρ, μηχανή κ.τ.λ., αναζητούν στο διαδίκτυο την αγγελία που θα καλύψει τις ανάγκες τους. Στη συνέχεια, και αφού έχουν αναπτύξει σχετική επικοινωνία με τον κάτοχο- δράστη (email, τηλεφωνικά), καταβάλλουν κάποια προκαταβολή, συνήθως μέσω εταιρείας πληρωμών (π.χ. western union). Εκεί ξεκινούν τα προβλήματα, καθώς ο δράστης προφασίζεται πλέον διάφορες δικαιολογίες για να εισπράξει επιπλέον χρήματα, για να καθυστερήσει και, τελικά, να μην παραδώσει ποτέ το προϊόν. Ειδικότερα όσον αφορά την πώληση αυτοκινήτων οι εγκληματίες αποστέλλουν στα θύματα τους με e–mail ακόμα και ψεύτικα έγγραφα του αυτοκινήτου με τα οποία περιγράφουν τα διάφορα χαρακτηριστικά του. Οι εγκληματίες επίσης πολλές φορές για να πετύχουν τους σκοπούς τους χρησιμοποιούν παραπλανητικές ιστοσελίδες εταιρειών μεταφοράς η οποίες εγγυώνται την ασφαλή μεταφορά του προϊόντος. Όταν όμως γίνει η πληρωμή οι ιστοσελίδες αυτές παύουν να υπάρχουν.
Τι θα πρέπει να προσέχει κανείς όσον αφορά τις αγορές μέσω διαδικτύου;
- Όταν συγκρίνει προϊόντα από διάφορες ιστοσελίδες, μπορεί να βρει σε κάποιες εξ αυτών τα ίδια προϊόντα φθηνότερα σε σχέση με άλλες ιστοσελίδες. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να ψάξει μήπως οι ιστοσελίδες αυτές είναι φαντάσματα (π.χ. μία αναζήτηση στο google με την επωνυμία της ιστοσελίδας με τα πολύ φθηνά προϊόντα). Να προσέχει ιδιαιτέρως όταν η προσφορά φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή και το άλλο μέρος ασκεί συνεχώς πίεση για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας.
- Ποτέ να μην πληρώνει προκαταβολικά σε πωλητή, τον οποίο δε γνωρίζει, ακόμη και εάν αυτός αποκαλύπτει τα προσωπικά του στοιχεία ή τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού.
- Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός όσον αφορά συναλλαγές μέσω εταιρειών μεταφοράς χρημάτων και διεθνών πληρωμών (Western Union, MoneyGram κ.λπ.)
- Συνίσταται να χρησιμοποιεί προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards) ή αντικαταβολή πληρωμή κατά την παραλαβή του προϊόντος. Ειδικότερα με τη χρήση των prepaid card στις διαδικτυακές αγορές του, είναι διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο το ποσό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί άμεσα, ενώ παράλληλα με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα προσθήκης χρημάτων μόνο όταν υπάρξει ανάγκη, προκειμένου να διεκπεραιώνονται με ασφάλεια οι διαδικτυακές συναλλαγές.
- Σε περιπτώσεις συναλλαγών μέσω διαδικτύου και για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησής του, κατά την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών, ή οποιοδήποτε είδους ηλεκτρονικών κρατήσεων για ταξίδια και εκδρομές, θα πρέπει να ελέγχει αν η ιστοσελίδα που χρησιμοποιεί είναι έγκυρη και να επιλέγει για τις συναλλαγές και αγορές του, μόνο από γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες. Δε θα πρέπει να προχωρά σε αγορά ή πώληση αγαθών, εάν δεν έχει πιστοποιήσει την ταυτότητα και αξιοπιστία του πωλητή-αγοραστή.
- Να μην υπάρχει εμπιστοσύνη στις πληροφορίες και υποσχέσεις παράξενων και αμφίβολων ιστοσελίδων.
- Διαγραφή “ύποπτων” e-mail που ζητάνε προσωπικά στοιχεία, στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού, πιστωτικής κάρτας κ.α. εάν πριν δεν έχει πιστοποιήσει τα στοιχεία του προσώπου που ζητά τις εν λόγω πληροφορίες.
- Αν θέλει να προχωρήσει σε πληρωμή μέσω ιστότοπου online πληρωμών, θα πρέπει να γίνεται πληκτρολόγηση από τον ίδιο στο πρόγραμμα πλοήγησης (browser) της διεύθυνσης του ιστότοπου όπου θέλει να πλοηγηθεί. Κάνοντας κλικ σε κάποιο link που συμπεριλαμβάνεται σε ένα αγνώστου αξιοπιστίας email που παρέχεται για το σκοπό αυτόν μπορεί να οδηγήσει σε άλλο ιστότοπο από αυτόν που επιθυμεί (π.χ. πληρωμή μέσω Paypal).
- Να προσέχει εάν κατά την αγορά επώνυμων προϊόντων αυτά είναι όντως αυθεντικά.
- Θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις συναλλαγές με πρόσωπα, τα οποία παρέχουν στοιχεία επικοινωνίας εκτός Ελλάδας.
Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή:
- Να μην κάνει τις συναλλαγές του χρησιμοποιώντας δημόσιους υπολογιστές (από net cafe, καφετέριες, βιβλιοθήκες, κ.λπ.). Μπορεί να έχουν keyloggers ή spywares, χωρίς να το γνωρίζει το προσωπικό του χώρου αυτού. Έτσι, μπορούν εύκολα να υποκλέψουν τα ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία κάποιου και να προβούν σε συναλλαγές οι κακόβουλοι χρήστες αντ’ αυτού.
- Όταν πραγματοποιεί συναλλαγές από τον υπολογιστή του, θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα λογισμικά ασφαλείας πρόσφατα ενημερωμένα (firewall, antivirus, antispyware, κ.λπ.).
- Να είναι βέβαιος ότι οι κωδικοί του, οι αριθμοί των καρτών του (χρεωστικών-πιστωτικών) και τα άλλα ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία του, είναι φυλαγμένα επαρκώς, ώστε να μη μπορεί κάποιος να τα υποκλέψει ή να τα απομνημονεύσει.
- Να φροντίζει ώστε να αλλάζει τους κωδικούς του σε τακτά χρονικά διαστήματα, και αυτοί να αποτελούνται από μικρά και κεφαλαία γράμματα, αριθμούς και σύμβολα.
- Συχνός έλεγχος στις κινήσεις της πιστωτικής κάρτας μέσω της τράπεζάς σας ή μέσω web-banking προκείμενου να γίνει άμεσα η διαπίστωση σε περίπτωση παραβίασης».