Μαζί με το φθινόπωρο, εκτός από τις βροχές και τη νέα τηλεοπτική σεζόν, έρχονται και οι ιοί. Ο πόνος στο λαιμό, η μύτη που «τρέχει» και ο πόνος στα κόκαλα, είναι συμπτώματα ιώσεων, που μπορεί να σας επισκεφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες…1Ο ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΑΡΡΩΣΤΕΝΟΥΜΕ

Θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζετε, πως οι τρόποι μετάδοσης ενός ιού είναι ελαφρώς πιο εύκολοι, απ’ ότι νομίζουν οι περισσότεροι και δε χρειάζεται το ακραίο σενάριο του να βήξει κάποιος μπροστά σας για να κολλήσετε, καθώς οι ιοί και τα βακτήρια μεταδίδονται μέσω του αέρα, αλλά και μέσα από τα αντικείμενα και τις επιφάνειες που αγγίζουν όσοι ασθενούν.

Γι’ αυτό το λόγο, η ιστοσελίδα του healthyliving.msn.com φρόντισε και συνέλεξε 10 συνήθειες που μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στο κρεβάτωμα με στόχο να τις κόψουμε και να περάσουμε επιτέλους ένα φθινόπωρο χωρίς πρησμένη μύτη και καταρροή.

Κόψτε τις παρακάτω συνήθειες, αν τις εξασκείτε και προστατέψτε το ανοσοποιητικό σας από την προσβολή και τον εαυτό σας από το φιδέ.

Αγγίζετε κάθε κάθισμα στο διάδρομο του αεροπλάνου
Το κάνετε σίγουρα, όπως το κάνουν και όλοι οι υπόλοιποι επιβάτες του αεροπλάνου, ασυνείδητα μεν, αλλά παραμένει μια από τις χειρότερες συνήθειες. Στις πλάτες του κάθε καθίσματος συσσωρεύονται τα μικρόβια όλων των επιβατών που έχουν πετάξει με το αεροπλάνο, καθώς εκεί συνηθίζουν να βάζουν τα σκουπίδια τους. Μην ξεχνάτε ακόμα, πως η καμπίνα του αεροπλάνου, δεδομένου του μεγέθους της και των συνθηκών είναι ήδη μέρος επικίνδυνο για τη μετάδοση ιών.
Για να προφυλαχτείτε, χρησιμοποιείτε αντισηπτικά μαντηλάκια για τον καθαρισμό χεριών και επιφανειών, ενώ αν βάλετε σε λειτουργία τον αέρα πάνω από τη θέση σας, θα δημιουργήσετε ένα αόρατο φίλτρο που θα σας προστατέψει, έστω μερικώς, από ιπτάμενα μικρόβια.

Χρησιμοποιείτε το ασανσέρ και όχι τις σκάλες
Τα κουμπιά του ασανσέρ είναι από τους καλύτερους συλλέκτες μικροβίων και μια από τις βασικότερες πηγές ιώσεων σε νοσοκομεία και επαγγελματικά κτήρια. Τα κουμπιά του ασανσέρ, δεδομένης της χρήσης που τους γίνεται, είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθούν καθαρά, ενώ η ανανέωση των ιών, είναι συχνή, κάτι που το κανει πολύ εύκολο να κολλήσετε κάτι, απλά και μόνο παίρνοντας το ασανσέρ.
Για να προφυλαχτείτε, χρησιμοποιήστε τον αγκώνα σας ή το πλάγιο μέρος του χεριού για να πατήσετε το κουμπί και ιδανικά πλένετε τα χέρια σας μετά από κάθε χρήση δημόσιου και κοινόχρηστου χώρου.

Χρησιμοποιείτε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Σε κάθε συνθήκη που περιλαμβάνει μέγαλο πλήθος ανθρώπων, η έκθεση σε μικρόβια και βακτήρια αυξάνεται και μαζί με αυτή και οι πιθανότητες να κολλήσετε. Την κατάσταση δυσχεραίνει η μεγάλη παραμονή των μικροβίων πάνω σε επιφάνειες που χρησιμοποιούν πολλά χέρια μέσα στην ημέρα. Για να προφυλαχτείτε, έχετε πάντα μαζί σας υγρό αντισηπτικό και καθαρίζετε τακτικά τα χέρια σας, όσο κυκλοφορείτε με τα μέσα.

Χρησιμοποιείτε τη μεσαία τουαλέτα, στις δημόσιες τουαλέτες
Προτιμάτε να χρησιμοποιείτε τη μεσαία τουαλέτα για λόγους ιδιωτικότητας, αλλά το κακό είναί ότι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σκέφτονται και όλοι οι υπόλοιποι και καταλήγει να είναι η πιο βρώμικη από όλες. Χωρίς αυτό να υποννοεί ότι οι άλλες είναι καθαρές, αλλά απλά να δηλώνει ότι σε αυτή παρουσιάζεται μεγαλύτερη συσσώρευση μικροβίων.
Έχετε ωστόσο υπόψη σας, πως έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να κολλήσετε κάποιο μικρόβιο μέσω των χεριών σας, παρά μέσω της χρήσης της λεκάνης.
Γι’ αυτό το λόγο, πλένετε κάθε φορά τα χέρια σας, αφού χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα και ανοίγετε το πόμολο της πόρτας καλύπτοντάς το με μια χαρτοπετσέτα, για να αποφύγετε την εκ νέου μόλυνσή σας.

Δεν ξεκουράζεστε

Όταν δεν ξεκουράζεστε, αποδυναμώνετε το ανοσοποιητικό σας, ενώ σύμφωνα με σχετικές έρευνες, ακόμα και το ίδιο το στρες έχει αρνητική επίδραση πάνω στην απόδοση του ανοσοποιητικού. Μην υποτιμάτε λοιπόν τη σημασία της ξεκούρασης και κάντε κάθε χρόνο διακοπές ή ακόμα και συχνότερα μέσα στο χρόνο, όποτε κρίνετε οι ίδιοι ότι το έχετε ανάγκη.

Στηρίζεστε στην κουπαστή της κυλιόμενης σκάλας
Κάθε φορά που ακουμπάτε την κουπαστή μιας κυλιόμενης σκάλας ή κυλιόμενου διαδρόμου στο αεροδρόμιο, έρχεστε, εν αγνοία, σας σε επαφή με τα μικρόβια που έχουν αφήσει πάνω της όλοι οι ταξιδιώτες που έχουν περάσει από το αεροδρόμιο εκείνη τη μέρα.
Οι κουπαστές των κυλιόμενων καθαρίζονται, σε αεροδρόμια και σταθμούς του μετρό, αλλά συγκριτικά με τα χέρια που τις ακουμπάνε δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό να είναι ποτέ ουσιαστικά καθαρές. Κάθε φορά που αγγίζετε την κουπαστή, αποφεύγετε να ακουμπήσετε το πρόσωπό σας, μέχρι να έχετε την ευκαιρία να καθαρίσετε τα χέρια σας.

Δεν κοιμάστε καλά

Η έλλειψη του ύπνου επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό, ενώ χρόνιες καταστάσεις αϋπνίας, μπορούν να θέσουν το ανοσοποιητικό σε μεγάλο κίνδυνο. Δεν είναι λίγες οι έρευνες που δείχνουν πως η έλλειψη ύπνου και η κούραση, κάνουν τα άτομα περισσότερο δεκτικά σε ιώσεις,  γι’ αυτό φροντίζετε πάντα να κοιμάστε 7-9 ώρες κάθε βράδυ. Μην υποτιμάτε την ανάγκη του οργανισμού σας για ξεκούραση και ανασύσταση, ακόμα και αν εσείς έχετε την ψευδαίσθηση ότι οι καφέδες μπορούν να σας κρατήσουν όρθιους.

Μοιράζεστε το στυλό σας με τους συναδέλφους σας
Ο φορέας ενός ιού είναι πολύ πιθανό να φέρει τον ιό και στις άκρες των δαχτύλων του, γι’ αυτό ο ιός μεταφέρεται και σε όλα τα αντικείμενα που χειρίζεται με τα δάχτυλά του, όπως είναι τα στυλό, οι συσκευές του τηλεφώνου, το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, τα πόμολα και η πόρτα του φούρνου μικροκυμάτων στην κουζίνα της εταιρείας. Στο μέτρο του δυνατού αποφεύγετε την κοινή χρήση αντικειμένων στο γραφείο, ώστε να περιορίσετε όσο μπορείτε την έκθεσή σας σε πλήθος μικροβίων και ιών.

Κάνετε κακή διατροφή

Η κακή διατροφή, που δεν σας παρέχει με τα θρεπτικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργεί σωστά, σας θέτει σε κίνδυνο καθώς δεν δίνετε τα απαραίτητα εφόδια στο σώμα και το ανοσοποιητικό σας για να καταπολεμήσει την εισβολή ιών και μικροβίων.
Φροντίζετε η διατροφή σας να είναι πλούσια σε λαχανικά και φρούτα  που σας παρέχουν καλές ποσότητες βιταμίνης C, αντιοξειδωτικών και μεταλλικών στοιχείων που ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό και το καθιστούν ικανό να σας προστατέψει από ιώσεις και κρυολογήματα.

Καπνίζετε
Οι καπνιστές έχουν σαφώς και αναμενόμενα λιγότερες άμυνες απέναντι στις λοιμώξεις, συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Το κάπνισμα, εκτός από όλα τα άλλα κακά που προκαλεί στο σώμα, περιορίζει και τις δυνατότητες του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς η εισπνοή του καπνού βλάπτει τις βλένες της αναπνευστικής οδού οι οποίες λειτουργούν σαν προστατευτικό φίλτρο των πνευμόνων απέναντι σε ιούς και βακτήρια, εκθέτοντας έτσι τους πνεύμονες σε περισσότερους κινδύνους. Για να προφυλαχτείτε, η μόνη εναλλακτική είναι να κόψετε το κάπνισμα.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.