ΠΛΟΥΣΙΟΙ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Αυξάνονται χρόνο με το χρόνο οι Ελληνες που μπαίνουν στη λίστα των δισεκατομμυριούχων, σε πείσμα των δεικτών και των εκθέσεων που αποτυπώνουν μια εικόνα πρωτοφανούς φτωχοποίησης του πληθυσμού.

Σύμφωνα με την ετήσια Εκθεση του Οργανισμού WEALTH- X, που επεξεργάζεται με τη βοήθεια της ελβετικής UBS την περιουσία που διακινείται παγκοσμίως, οι δισεκατομμυριούχοι με ελληνική ταυτότητα έχουν φτάσει στους 11, δηλαδή 2 παραπάνω από την περασμένη χρονιά, ενώ η συνολική αξία της περιουσίας τους ανέρχεται στα 14 δισ. ευρώ από 12,4 δισ. ευρώ το 2013!

Τα στοιχεία αυτά μοιραία αντιπαραβάλλονται με τις Εκθέσεις Διεθνών Οργανισμών που ασχολούνται με το «μαύρο» χρήμα και αν μη τι άλλο προκαλούν σοκ οι εκτιμήσεις της Global Financial Integrity, σύμφωνα με την οποία υπολογίζεται ότι την περίοδο 2003- 2011 βγήκαν από την Ελλάδα 203 δισ. ευρώ, που θεωρούνται προϊόν διαφθοράς, εγκληματικής δράσης και φοροδιαφυγής.

Ελβετικές τράπεζες σε Ελληνες: Αποδείξτε ότι δεν είστε φοροφυγάδες

Την ίδια ώρα η Αθήνα παρακολουθεί μάλλον με αμηχανία τις εξελίξεις στην υπόθεση της UBS, η οποία με φόντο μια ακόμα «καμπάνα»-αυτή τη φορά από γαλλικό δικαστήριο- που έφτασε στο 1,1 δισ. ευρώ και σχετίζεται με έρευνες για «ξέπλυμα» χρήματος, ζητά στοιχεία από όλους τους Ευρωπαίους πελάτες της, που να αποδεικνύουν ότι οι καταθέσεις τους δεν είναι προϊόν φοροδιαφυγής.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας δήλωσε πως τα στοιχεία αυτά θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος του έτους, με εξαίρεση αυτά που αναμένονται από Ιταλία και Ελλάδα, χωρίς να διευκρινίζει ποιος μπορεί να είναι ο λόγος της καθυστέρησης.

Το ενδιαφέρον του υπουργείου Οικονομικών είναι προφανές, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών, που αναλύουν τα στοιχεία της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας, οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία υπολογίζονται στα 60 δισ. ευρώ. Οι προσπάθειες της Αθήνας να αποκομίσει, πάντως, οφέλη από αυτές τις καταθέσεις, «πάγωσαν» μαζί με τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας εφάπαξ φορολόγησης τους κι όλα παραπέμπονται γενικώς και αορίστως σε μια συνολική ευρωπαϊκή λύση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους δείκτες «αδιαφάνειας» της Tax Justice Network, η Ελβετία βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας. Υπολογίζεται ότι διαχειρίζεται στοιχεία ενεργητικού ύψους 2,1 τρισ. ευρώ δηλαδή το 1/4 παγκοσμίως, ενώ το ενεργητικό των τραπεζών ανέρχεται στο 820% του ΑΕΠ της χώρας.

Γιώργος Παππούς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.