Πρόταση για δημιουργία δύο νέων εδρών.Τι αλλάζει ενόψει του “Νέου Λυκείου”stratiwtikes sxoles

Γύρω από την ίδρυση νέων εδρών που έχει προτείνει το ΓΕΕΘΑ περιστράφηκε η συζήτηση των υπουργών Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και Δημοσίας Τάξη κ. Βασίλη Κικίλια χθες. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ενόψει της εφαρμογής του νόμου για το Νέο Λύκειο την επόμενη σχολική χρονιά, οι συζητήσεις ανάμεσα στα τρία υπουργεία έχουν φουντώσει για τροποποιητικές ρυθμίσεις που θα “διευκολύνουν” τους υποψηφίους των στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η χθεσινή συνάντηση περιστράφηκε γύρω από την εισαγωγή νέων σπουδαστών και α εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν από θέματα εργαστηρίων έως και μεταπτυχιακή εκπαίδευση.

Η πρόταση του ΓΕΕΘΑ αφορά τη δυνατότητα ίδρυσης σχολών σε Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΣΕΙ) και Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ). Σε πρώτο στάδιο, τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Παιδείας συζητούν τις λεπτομέρειες για την ίδρυση δύο νέων εδρών, με πρωτοβουλία του ΓΕΕΘΑ.

Η πρώτη πρόταση αφορά τη δημιουργία έδρας Στρατιωτικής Ιστορίας και Γεωπολιτικής Ανάλυσης του Ελληνισμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών με το κωδικό όνομα “Ηρόδοτος”. Πρόκειται για μάθημα με στρατιωτικό-διπλωματικό χαρακτήρα και θα λειτουργήσει σε συνεργασία με τη Σχολή Εθνικής Άμυνας.

Η δεύτερη πρόταση αφορά την ίδρυση έδρας Στρατηγικών Σπουδών – ΓΕΕΘΑ στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με κωδικό όνομα “Θουκιδίδης” και σε συνεργασία με την ΑΔΙΣΠΟ.

Δεν προβλέπεται 6ο πεδίο

Έχει προταθεί οι έδρες να λειτουργήσουν για τέσσερα έτη, με δυνατότητα ανανέωσης από το ΓΕΕΘΑ, εφόσον κριθεί επιτυχής η λειτουργία τους. Σχετικά με τις διαρροές που αφορούν τη δημιουργία έκτου πεδίου που θα αφορά αποκλειστικά την εισαγωγή στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, στο νέο σύστημα Πανελλαδικών που θα εγκαινιαστεί τη νέα χρονιά ή ακόμα και την ένταξη των φοιτητών στις σχολές διαχωρισμένη πλήρως από το εξεταστικό σύστημα, δεν επιβεβαιώνονται.

Σύμφωνα με κύκλους του ΓΕΕΘΑ, αυτή η πρωτοβουλία για δημιουργία επώνυμων εδρών Στρατιωτικών Σπουδών και Ιστορίας έγκειται στη σύνδεση της ανάπτυξης της επιστήμης σε συνδυασμό με την κοινή ωφέλεια και τη σύνδεση της υψηλής επαγγελματικής κατάρτισης των Ενόπλων Δυνάμεων με την κοινωνία.

Διχάζει η επανένταξη της Πληροφορικής στις εξετάσεις

Στο πλαίσιο των αλλαγών που συζητάει το υπουργείο, το θέμα επανένταξης της Πληροφορικής ως εξεταζόμενου μαθήματος συνεχίζει να δημιουργεί τριγμούς. Η Ένωσης Ελλήνων Χημικών, που φοβάται ότι η Πληροφορορική θα αντικαταστήσει τη Χημεία, σε ψήφισμά της κάνει λόγο για κατάφωρη αδικίας της επιστήμης της Χημείας, ενώ επιμένει σε συνάντηση με τον υπουργό κ. Λοβέρδο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα,  στις προτάσεις της Ένωσης, είναι η εξέταση της Πληροφορικής ως επιπλέον ειδικό μάθημα για όσους επιθυμούν την εισαγωγή τους σε αντίστοιχα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Πάντως το υπουργείο ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.