O Αλέξης Τσίπρας απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη χώρα και την επιθετική διαπραγμάτευση για το χρέος. Δεν προτείνουμε το πρόγραμμα που θα θέλαμε προτείνουμε το πρόγραμμα που μπορούμε άμεσα και κοστολογημένα να εφαρμόσουμε, τόνισε.
Οι δύο πρώτες ερωτήσεις κατά τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, δικαιωματικά ανήκαν στην ελεύθερη ΕΡΤ, το ertopen.com. Ο Αλ. Τσίπρας συνεχάρη τους εργαζόμενους της ΕΡΤ για τον αγώνα και το παραδειγματικό πείσμα τους. Τόνισε ότι το κοστολογημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με κανέναν εταίρο ή πιστωτή. Χαρακτήρισε επικίνδυνο το δόγμα ότι όποιος χρωστάει δε βάζει κόκκινες γραμμές και υπογράμμισε την αξία μίας σκληρής διαπραγμάτευσης με στόχο τη βιώσιμη λύση του χρέους και τη στροφή στη ανάπτυξη. Μία διαπραγμάτευση κομβικής σημασίας που αν γίνει με κυβέρνηση Σαμαρά θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα. «Γι αυτό το λόγο ζητάμε εκλογές χθες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης», για μία ισχυρή διαπραγματευτική πολιτική σε διεθνές επίπεδο.
Ο Αλ. Τσίπρας προέβλεψε εκλογικό θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά με την εξειδίκευση του κυβερνητικού του προγράμματος. Δεσμεύθηκε για μία ανεξάρτητη και πλουραλιστική δημόσια ραδιοτηλεόραση, σε μία νέα βάση όπου η ΕΡΤ θα ελέγχεται από τους πολίτες και τους εργαζόμενους, μία ΕΡΤ στα πρότυπα των διεθνών ανεξάρτητων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, με πολλές εκπλήξεις, απάντησε ο Αλ. Τσίπρας σε σχετική ερώτηση για το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει συνεργασίες και θα ανοίξει τα ψηφοδέλτια του χωρίς να γίνει «πλυντήριο» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας αναφορικά με την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει συνεργασίες και μετά τις εκλογές, ακόμα κι αν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή αλλά δε μπορεί να συνεργαστεί με αυτούς που οδήγησαν την κοινωνία στο γκρεμό, με όσους βρίσκονται στην άλλη πλευρά της όχθης. Συγκυβέρνηση με του Σαμαρά & Βενιζέλο δεν θα κάνουμε ούτε θα μας τυλίξουν σε μία κόλλα χαρτί» σημείωσε. «Το επίδικο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης είναι αν θα συνεχιστεί η μνημονιακή λεηλασία ή θα αναστραφεί ο δρόμος αυτός προς όφελος των δυνάμεων της Εργασίας και ολόκληρου του ελληνικού λαού. Όποιος αποκλείσει τον εαυτό του από τον στόχο της ανατροπής, θα κάνει κακό στον εαυτό του και στο λαϊκό κίνημα» πρόσθεσε σε ερώτηση για τις συνεργασίες με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στα περί «παροχολογίας» λέγοντας ότι το σταμάτημα της ανθρωπιστικής κρίσης, η ανακούφιση της κοινωνίας, ο φραγμός στο «τρελοκομείο» του ΕΝΦΙΑ, και ο σχεδιασμός μιας αναπτυξιακής πορείας δεν είναι υποσχέσεις αλλά σχέδιο ανάσχεσης της κρίσης και της ύφεσης. «Δεν διατυπώσαμε το πρόγραμμα που θα θέλαμε αλλά αυτό που κοστολογημένα μπορούμε να εφαρμόσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας υπενθυμίζοντας τους βασικούς άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτοί διατυπώθηκαν το Σάββατο, στην ανοιχτή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ.
Εδική μνεία έκανε στην τόνωση της ζήτησης μέσω των άμεσων μέτρων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μέτρα που θα φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη. Προκάλεσε τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ να πουν με ποιον ακριβώς τρόπο θα βγει η ελληνική κοινωνία και οικονομία από το τέλμα. Ο δανεισμός δεν είναι λύση για τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, «η λύση δεν είναι δάνεια πάνω στα παλιά δάνεια» τόνισε. Δημόσιες επενδύσεις έξω από το Σύμφωνο Σταθερότητας πρόκρινε ο Αλ. Τσίπρας, όπως άλλωστε προτείνουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις, καθώς και αναδιανομή υπαρχόντων πόρων (πχ από την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής). «Η λογική μας δεν είναι ότι κάπου υπάρχουν τα λεφτά και θα τα βρούμε αλλά πρέπει να δημιουργηθεί νέος πλούτος μέσα από ανάπτυξη» υπογράμμισε.
Αλλαγές στους θεσμούς, όπως τις σταχυολόγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ:
– Αποτελεσματικό, με κοινωνικό έλεγχο και μακριά από πελατειασμό, δημόσιο τομέα
– Ευέλικτο κράτος (και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα λόγω των έκτακτων περιστάσεων) – αποτελεσματική δημόσια διοίκηση
– Εμβάθυνση της δημοκρατίας και τους κοινωνικού ελέγχου (δυνατότητα δημοψηφίσματος για κρίσιμα ζητήματα, στα πρότυπα τους δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ)
– Αλλαγή του «νόμου περί ευθύνης υπουργών»
– Συνταγματικές αλλαγές στη νέα Βουλή που θα είναι σε αρμονία με τη λαϊκή βούληση.
Προεδρική εκλογή – Λαϊκή συμμετοχή
O Αλ. Τσίπρας δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Α. Σαμαρά περί τρομοκρατίας των βουλευτών εν όψει της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και τόνισε πώς «ό,τι είχε να πει ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, το είπε κατά την επίσκεψη στο ΣΔΟΕ». Για τον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της Προεδρικής Εκλογής δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο αλλά με το φραγμό στην αντικοινωνική πολιτική την οποία έχει απορρίψει ο ελληνικός λαός. «Δεν έχει σημασία να μιλάμε για πρόσωπα, ο ΠτΔ θα εκλεγεί από την επόμενη Βουλή και θα συγκεντρώνει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την ανατροπή της κυβέρνησης μέσω του δημοκρατικού δρόμου ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας καλώντας τους πολίτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Αν μείνει για έναν ακόμα χρόνο η καταστροφική κυβέρνηση, ίσως οι χθεσινές εξαγγελίες να μην μπορούν να υλοποιηθούν, η αγανάκτηση και η οργή πρέπει να γίνει λαϊκή κινητοποίηση» επισήμανε σε σχετική ερώτηση, υπενθυμίζοντας το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος. Η μία και μόνη εξεταστική επιτροπή για «το πως φτάσαμε ως εδώ», στα μνημόνια, είναι μία υποχρέωση υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτηση για τα πεπραγμένα των Γ. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλή (και την πιθανότητα πρότασης του τελευταίου για υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας).
«Σκληρές διαπραγματεύσεις»
Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι οι θέσεις του κόμματος είναι γνωστές και διατυπωμένες πολλάκις σε όλα τα διεθνή fora που συμμετείχε ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας χωρίς ποτέ κάποιος να δηλώσει ότι θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο. Αναφέρθηκε στον περιορισμένο χρόνο ζωής της παρούσας κυβέρνησης και (άρα) στην αδυναμία για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές οι οποίοι γνωρίζουν τον βραχύ βίο και την αδυναμία διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Τόνισε τους κινδύνους για την εξάπλωση της ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία κάνοντας λόγο για ένα ρεαλιστικό σχέδιο που απαντάει στις ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας, ένα σχέδιο που δε θα οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ καθώς βρισκόμαστε σε μία αλλή φάση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Οι κινδυνολογίες για «επιθετική απάντηση» των δανειστών, ανήκουν στο παρελθόν και «δεν πείθουν ούτε μικρά παιδιά». Η μελετημένη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση είναι αυτή που κάνει τη διαφορά από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού. Μίλησε για τη συμφωνία των Σαμαρά – Βενιζέλου στις Κάννες, συμφωνία που ακύρωσε τα «Ζάππεια» και όσα έλεγε ο σημερινός πρωθυπουργός, συμπλήρωσε. Τα όπλα του ΣΥΡΙΖΑ στη διαπραγμάτευση σχετίζονται μόνο με την Ελλάδα αλλά και με άλλες χώρες που στενάζουν από τον ζουρλομανδύα του Συμφώνου Σταθερότητας και «απαιτούνται συμμαχίες και λαϊκή στήριξη για να πετύχουμε τα σχέδιά μας». «Το σενάριο της αδιαλλαξίας των δανειστών απασχολεί τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δε διαπραγματευόμαστε την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. «Όσα λέμε είναι αξιοποιήσιμα και οφείλουμε να τα συζητήσουμε», μας λένε σε όλα τα διεθνή fora. Ως πρωθυπουργός δε θα αναγνωρίσω δικαίωμα στην κα Μέρκελ «να δείξει οίκτο» σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας. Στις Συνόδους Κορυφής είμαστε όλοι ισότιμοι και η τρόικα δεν έχει καμία νομιμοποίηση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, πρόσθεσε λέγοντας ότι δεν θα πρόκειται για μία αντιπαράθεση Ελλάδας – Γερμανίας αλλά μία διαπραγμάτευση όπου οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα βρίσκονται από την ίδια πλευρά. Η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε διαπραγμάτευση είναι η στήριξη του ελληνικού λαού, χωρίς αυτήν δεν είμαστε τίποτα, ανέφερε σε επόμενη ερώτηση.
Προανήγγειλε 13 περιφερειακές συνδιασκέψεις όπου το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα εξειδικευθεί με βάση τις ανάγκες κάθε Περιφέρειας και τόνισε την ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν εμπλοκή στις αποφάσεις.
Για τις δηλώσεις Λαγκάρντ και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
Αναφερόμενος στις δηλώσεις της Κρ. Λαγκάρντ περί απειλών για τη ζωή της, ο Αλ. Τσίπρας αναρωτήθηκε ποια είναι η μαφία που κυβερνά τον τόπο και απειλεί διεθνείς παράγοντες. Υπενθύμισε αντίστοιχες απειλές από τον εφοπλιστή Β. Ρέστη προς τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ («ελάτε να με φορολογήσετε») υπογραμμίζοντας ότι αυτός που απειλούσε βρίσκεται τώρα στη φυλακή. «Όσοι νομίζουν ότι θα βρίσκονται σε ασυλία και στο απυρόβλητο, γελιούνται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για αυτούς που βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, σε offshore, φοροδιαφεύγουν μέσω ενδο-ομιλικών συναλλαγών ή βρίσκονται στις διάφορες λίστες όπως η λίστα Λαγκάρντ. «Αν αυτοί δε θέλουν να πληρώσουν, δε μπορούν να έχουν περιουσία σε ελληνική γη, το λόμπι των ισχυρών θα τελειώσει» διεμήνυσε ο Αλ. Τσίπρας ενώ έκανε αναφορά και στην αποχή της Ελλάδας από την ψηφοφορία του ΟΗΕ υπέρ της προστασίας των χρεοκοπημένων κρατών, μία στάση «αποδεικνύει ότι η σημερινή κυβέρνηση ντροπιάζει το ελληνικό λαό τηρώντας στάση ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα».
Για το πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων υπενθύμισε τις προτάσεις για εισροή πόρων στα ασφαλιστικά ταμεία, μεταξύ άλλων μέσω της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Για το μείζον ζήτημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσχωρήσει σε διάλογο, πρώτα και κύρια με τους εργαζόμενους, συζήτηση που θα έχει ως προμετωπίδα την αναζήτηση ενός νέου κοινωνικού μοντέλου. «Η λογική μας δεν είναι να απαλλάξουμε τους πλούσιους από φόρους αλλά τους μικρούς και τους μεσαίους» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανταποδοτικότητα των φόρων και στην ανάγκη κατάργησης του άδικου ΈΝΦΙΑ, σε ερώτηση σχετική με τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης της Αριστεράς.
Οι ιδέες και οι απόψεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς γίνονται ηγεμονικές και η ανατροπή είναι ρεαλιστική ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας σε ερώτηση για την κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλοιώνει τις θέσεις του στο δρόμο προς την κυβερνητική εξουσία. Οι κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφείς όπως και η διάθεση για σύγκρουση. «Ό, τι λέω μέσα, το λέω και έξω και είμαι υπερήφανος όταν εκπροσωπώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη γενιά μου, που μου βιώνει τα αδιέξοδα της λιτότητας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν πήγα στο Άγιο Όρος για να κοροϊδέψω κανέναν, δεν προσωποποιήθηκα ούτε έταξα αξιοποιώντας, όπως άλλοι, για επικοινωνιακά οφέλη, τα προσωπικά μου πιστεύω» σχολίασε κάνοντας λόγο για εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας.
Η πολιτική των κλειστών συνόρων και της καταστολής είναι αδιέξοδη. Η Μεσόγειος δεν μπορεί να είναι νεκροταφείο ψυχών, στη Λαμπεντούζα ή το Φαρμακονήσι, διευκρίνισε ο Αλ.Τσίπρας και αναφέρθηκε σε συμμαχία με τις χώρες τις περιφέρειας για δίκαιη μοιρασιά της ευθύνης για το μεταναστευτικό.
ΕΒΖ – Παραγωγική ανασυγκρότηση
Η χώρα, στα πλαίσια της παραγωγικής ανασυγκρότησης, θα αποκτήσει ξανά αγροτική βιομηχανία και η Βιομηχανία Ζάχαρης πρέπει να παίξει κομβικό ρόλο. Η υλοποίηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης έχει να κάνει με το συνολικό σχέδιο αναπροσανατολισμού και του τραπεζικού τομέα.
Ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας
Ο Αλ. Τσίπρας έκανε επίσης λόγο για το κίνημα υπεράσπισης των δημόσιων αγαθών, μεταξύ των οποίων του ηλεκτρικού ρεύματος και των αιγιαλών. Αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού και τη νίκη των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Η λαϊκή βούληση είναι σίογυρα απέναντι στο ξεπούλημα και η ιδιωτικοποίηση του νερού «δεν θα προχωρήσει στην πατρίδα μας. Θα επανεξετάσουμε κάθε σύμβαση και θα ακυρώσουμε όποια είναι ενάντια στο δημόσια συμφέρον». Όπως ανέφερε, το σχέδιο ξεπουλήματος της ΔΕΗ δε θα υλοποιηθεί διότι έχει ήδη διαμορφωθεί ένα πλειοψηφικό μπλοκ δυνάμεων που θα αποτρέψει αυτήν την καταστροφική προοπτική.
ΝΑΤΟ
«Στις νέες διεθνείς ισορροπίες ενός πολυπολικού κόσμου, το ΝΑΤΟ δεν έχει λόγο ύπαρξης. Νέοι θεσμοί πρέπει να αναλάβουν το ρόλο της εποπτείας και της παγκόσμιας ειρήνης, το ΝΑΤΟ. Η αξιακή μας θέση δεν αλλάζει και οι τρέχουσες εξελίξεις πρέπει να επιλυθούν από τον ΟΑΣΕ και όχι το ΝΑΤΟ. Η θέση και η στάση της σημερινής κυβέρνησης είναι πιστή στο δόγμα «ό, τι πουν οι ισχυροί». «Στις σημερινές συνθήκες δεν αποτελεί προτεραιότητά μας η έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, αλλά η προτεραιότητά μας είναι τα εθνικά μας συμφέροντα. Μην ξεχνάμε, όμως, ότι από το ΝΑΤΟ η Ελλάδα βγήκε με απόφαση του Κ. Καραμανλή και όχι της Αριστεράς» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Μέρος 1ο:
Μέρος 2ο: