ΑΜΦΙΠΟΛΗ 33

Ο τύμβος στην Αρχαία Αμφίπολη εξακολουθεί να μαγεύει. Και μάλιστα μέρα με τη μέρα ακόμη περισσότερο. Τα νέα ευρήματα από τον τάφο της Αμφίπολης, προτού οι αρχαιολόγοι μπουν μέσα στον κύριο χώρο του μνημείου εντυπωσιάζουν.

Μετά από την αφαίρεση χωμάτων από τον προθάλαμο, στο χώρο πίσω από τον τοίχο των Σφιγγών, οι αρχαιολόγοι αντίκρισαν ένα τμήμα μαρμαροθετημένου δαπέδου, που σώζεται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, πρόκειται για δάπεδο με λευκά, μικρά ακανόνιστα τμήματα μαρμάρου, σε κόκκινο φόντο. Ακόμη, στο κατώφλι του πρώτου διαφραγματικού τοίχου των Σφιγγών, εντοπίστηκαν επί της νωπογραφίας η οποία το κάλυπτε, ίχνη μπλε χρώματος.

Οπως διαπιστώθηκε, στους τρεις χώρους, μετά από τον τοίχο σφράγισης, υπάρχει χαλαρή αμμώδης επίχωση, ως το μέγιστο ύψος της θόλου. Οι τρεις χώροι, που δημιουργούνται από την κατασκευή των εγκάρσιων διαφραγματικών τοίχων, κατά μήκος της θόλου, φαίνεται ότι καταχώθηκαν κατά την σφράγιση του ταφικού μνημείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι τοίχοι, εν μέρει, λειτουργούν και ως στοιχεία αντιστήριξης των χαλαρών επιχώσεων. Τόσο το κενό στον εξωτερικό τοίχο σφράγισης όσο και οι οπές στα επόμενα διαφράγματα, που πιθανόν να έχουν προέλθει από αφαίρεση λίθων ή και από μη τοποθέτηση λίθων, φαίνεται ότι αποτελεί μέρος σχεδίου σφράγισης του τάφου.

Το συμπέρασμα των αρχαιολόγων ότι υπάρχουν τρεις χώροι κατά μήκους της θόλου αποτελούν ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μνημείου στο λόφο Καστά. O πρώτος διαφραγματικός τοίχος, μετά την είσοδο, έχει αποκαλυφθεί μόνον ως το ιωνικό επιστύλιο, το οποίο διακοσμείται με τους οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες. Στο ακραίο ανατολικό τμήμα του επιστυλίου εμφανίστηκε το ανώτατο τμήμα πλευρικής παραστάδος. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι λείπει το ακραίο δυτικό τμήμα του επιστυλίου, όπως και οι υπερκείμενοι αυτού λίθοι.

Το υπουργείο σημειώνει- κάτι που έχει προαναφέρει- ότι επί του διαφραγματικού τοίχου θα υπάρχει η είσοδος, η οποία θα οδηγεί στον δεύτερο χώρο του μνημείου. Η μορφή της εισόδου θα αποκαλυφθεί μετά την αφαίρεση των χωμάτων, κατά τις αμέσως επόμενες μέρες.

Τα τρία σενάρια

Αυτή την εβδομάδα οι εργασίες που θα γίνουν στον αρχαιολογικό χώρο που έστρεψε τα φώτα ξανά στην Ελλάδα και την ιστορία της, θα σχετίζονται περισσότερο με τη συντήρηση και την υποστύλωση, παρά με την ίδια την ανασκαφή.

Τα σενάρια για τη συνέχεια είναι τρία, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το «Εθνος της Κυριακής». Είναι η αισιόδοξη, η απαισιόδοξη και η μέση εκδοχή για το τι θα αντικρίσουν οι αρχαιολόγοι προχωρώντας.

Το κακό σενάριο είναι ο τάφος να έχει συληθεί, ο τυμβωρύχος να μπήκε από την τρυπούλα στο επάνω μέρος του τοίχου να τα βγήκε από την πόρτα φορτωμένος με πολύτιμα αντικείμενα: λάρνακες, αγγεία και τη θήκη με τα οστά του νεκρού. Την ίδια ώρα, τα νερά από τις πλημμύρες έχουν διαταράξει τόσο τα πάντα μέσα, που είναι πιθανόν να βρεθούν στη θέση τους μόνο τα σιδερένια αντικείμενα, όσα από αυτά άφησε πίσω του ο κλέφτης. Σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του νεκρού, αν αυτό γίνει ποτέ.

Το δεύτερο σενάριο, είναι να υπάρχει σύληση των πολύτιμων αντικειμένων αλλά να βρεθούν οστά, νομίσματα και κεραμικά, από τα οποία θα εξακριβωθεί το φύλο και η ηλικία του νεκρού και θα χρονολογηθεί ο τάφος.

Το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι να μην κατάφεραν να μπουν οι τυμβωρύχοι στον τάφο, να είναι όλα στη θέση τους και τα ευρήματα να δώσουν τις πολύτιμες πληροφορίες στους αρχαιολόγους. Η συνέχεια των ανασκαφών θα αποκαλύψει ποιο από τα τρία σενάρια ισχύει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.