Στη Βουλή τροπολογία στις 26 Αυγούστου – Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας
«Λύση» βρήκαν σε συνεργασία οι πρυτάνεις των ΑΕΙ και ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος στο θέμα των αιωνίων φοιτητών ώστε να μην διαγραφεί το σύνολο των περίπου 200.000 μη ενεργών φοιτητών στα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας.
Σε χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Παιδείας και των διοικήσεων των ανωτάτων Ιδρυμάτων της χώρας αποφασίστηκε ότι:
– Διαγράφονται αυτοδικαίως από 31 Αυγούστου, όσοι φοιτητές δεν έχουν δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον συμμετέχοντας στις εξεταστικές διαδικασίες τα δυο τελευταία ακαδημαϊκά έτη 2012-13 κι 2013-14.
– Δεν διαγράφονται, με το δεδομένο και ότι τα θέματα αυτά θα ρυθμιστούν στους οργανισμούς των ΑΕΙ που συντάσσονται αυτή την περίοδο, όσοι έχουν συμμετάσχει σε εξεταστικές διαδικασίες και «χρωστούν» μαθήματα στους οποίους και δίνεται η δυνατότητα να συμμετάσχουν στις δυο επόμενες εξεταστικές περιόδους του Σεπτεμβρίου και του επόμενου Φεβρουαρίου του 2015 για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Υπενθυμίζεται ότι «αιώνιοι» χαρακτηρίζονται οι φοιτητές έχουν εγγραφεί πριν το 2003 για τις σπουδές τετραετούς φοίτησης, πριν το 2002 για τις σπουδές πενταετούς φοίτησης και πριν το 2001 για τις σπουδές εξαετούς φοίτησης. Η κατηγορία αυτή αφορά περίπου 120.000 άτομα στα πανεπιστήμια της χώρας και 60.000 στα ΤΕΙ.
Τα παραπάνω θα περιλαμβάνονται σε τροπολογία που θα κατατεθεί στην Βουλή για ψήφιση την ερχόμενη Τρίτη.
Την κοινή απόφαση έλαβαν χθες από κοινού ο υπουργός Παιδείας και οι εκπρόσωποι των διοικήσεων των πανεπιστημίων.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν τα μέλη του απερχόμενου προεδρείου της Συνόδου πρυτάνεων, κ.κ. Δημ. Αναγνωστόπουλος, πρύτανης του Χαροκόπειου πανεπιστημίου, Γ. Μυλόπουλος, πρύτανης του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης και Π. Τσάρτας πρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου. Στην σύσκεψη συμμετείχε και ο κ. Κωνστ. Γάτσιος, πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που αναλαμβάνει την προεδρεία της Συνόδου πρυτάνεων από τον Σεπτέμβριο και οποίος δηλώνει στο «Βήμα» ότι η απόφαση αυτή βοηθάει όσους φοιτητές έχουν ενδιαφέρον να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους καθώς έτσι κι αλλιώς δεν βαρύνουν τους προϋπολογισμούς των ΑΕΙ.
Συγκεκριμένα ο κ. Γάτσιος τόνισε ότι «η απόφαση που λήφθηκε σήμερα στην συνάντησή μας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είναι εναρμονισμένη με την πάγια θέση των ΑΕΙ ότι οι διαγραφές “λιμναζόντων φοιτητών” δεν θα πρέπει να γίνουν με έναν “οριζόντιο” τρόπο, αλλά να υπάρχει μέριμνα, μέχρι την έκδοση των Οργανισμών των ΑΕΙ όπου τα σχετικά θέματα ρυθμίζονται οριστικά, για όσους και όσες φοιτητές και φοιτήτριες αποδεδειγμένα προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Νομίζω ότι αυτό υπαγορεύει η κοινή λογική, ώστε να διέλθουμε την μεταβατική φάση που διανύουμε με έναν δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν οι φοιτητές αυτοί δεν προκαλούν καμία επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση. Η στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου υπήρξε εν προκειμένω πολύ εποικοδομητική».
Στην κατηγορία των φοιτητών που είναι ενεργοί και συμμετέχουν σε εξεταστικές περιουδους τα τελευταία 2 έτη στις εξετάσεις, οπότε και δεν θα διαγραφούν, ανήκει περίπου το 10% των αιωνίων» φοιτητών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
βήμα