Κατέχει το αρνητικό ρεκόρ σε όλη την ΕλλάδαEPIXEIRHSEIS THS HPEIROY

Αν και βελτιωμένη σε σύγκριση με το 2012, η εικόνα των ζημιών που καταγράφουν οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις της Ηπείρου, μεταξύ των οποίων δεσπόζουν οι μεγαλύτερες ελληνικές πτηνοτροφικές μονάδες, τυροκομεία, καθώς και εργοστάσια εμφιάλωσης νερού και επεξεργασίας κρεάτων, προκαλούν σοκ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι ζημιογόνες επιχειρήσεις υπερτερούν αριθμητικά των κερδοφόρων και μάλιστα ανέρχονται σε 63,2% του συνολικού αριθμού τους, ποσοστό που είναι το υψηλότερο μεταξύ των βιομηχανιών σε όλη τη χώρα.

Την ίδια ώρα, μόνο το 40% των επιχειρήσεων, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο μεταξύ των βιομηχανιών όλων των περιοχών της χώρας, κατέγραψε αυξημένες πωλήσεις.

Η βελτίωση του συνολικού τελικού αποτελέσματος οφείλεται κατά βάση στη μείωση των ζημιών επιχειρήσεων που είχαν καταγράψει υψηλές ζημιές το 2012. Κερδοφόρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους μετά την πρόβλεψη για φόρους, ήταν μόνο το 36,8% των εταιρειών. Οι σταθερά ζημιογόνες (και το 2012 και το 2013) ήταν υπερδιπλάσιες από τις σταθερά κερδοφόρες (56,8% του συνόλου έναντι 23,2%).

Ωστόσο, έστω κι αν παρέμειναν στην πλειονότητά τους ζημιογόνες, οι περισσότερες επιχειρήσεις βελτίωσαν τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους. Επίσης, ήταν περισσότερες οι εταιρείες που επέστρεψαν σε κέρδη από ζημιές (13,6% του συνόλου), από εκείνες που υπέστησαν το αντίθετο (6,4%). Συγχρόνως, λιγότερες από τις μισές επιχειρήσεις κατόρθωσαν να βελτιώσουν τη χρηματοοικονομική τους διάρθρωση

Τα διαθέσιμα στοιχεία για 125 μεταποιητικές επιχειρήσεις της Ηπείρου που συνεχίζουν τη λειτουργία τους και έχουν γνωστοποιήσει τα οικονομικά τους αποτελέσματα, καταδεικνύουν αδυναμία των περισσότερων επιχειρήσεων της περιοχής, παρά τις επί μέρους βελτιώσεις, να επανέλθουν σε τροχιά κερδοφορίας και να ανταποκριθούν επαρκώς στις υποχρεώσεις τους.

Οι 125 αυτές βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις έχουν την έδρα και τις παραγωγικές εγκαταστάσεις τους στην Ήπειρο είτε έχουν την έδρα τους αλλού, αλλά όλες ή τις σημαντικότερες παραγωγικές εγκαταστάσεις τους στην Ήπειρο.
Πρόκειται για εταιρείες με παραγωγικές μονάδες στους νομούς Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας.

Δεν περιλαμβάνονται σε αυτές, άλλες μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις που διαθέτουν μονάδες παραγωγής στην Ήπειρο, αλλά οφείλουν σε άλλες μονάδες τους το αναλογικά μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους.

Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία των 125 επιχειρήσεων (πάγια, αποθέματα, απαιτήσεις, διαθέσιμα) στις 31.12.2013 ήταν ύψους 1,08 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 3% (-28,1 εκατ. ευρώ).

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.