Αλλά επιμένει σε πολιτική διαπραγμάτευση με στόχο τις φοροελαφρύνσεις και “αντάλλαγμα” την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεωνsamaras

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και υπό το φόβο επανάληψης μίας νέας ΔΕΗ με απρόβλεπτες αυτή τη φορά διαστάσεις, η κυβέρνηση πνίγει τα σχέδια αποκρατικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.

Το γεγονός επιβεβαιώθηκε μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννη Εμίρη, με θέμα τις ιδιωτικοποιήσεις, στον απόηχο των συστάσεων της τρόικας κατά τις συνομιλίες που είχαν προηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Το ρευστό πολιτικό σκηνικό, οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών (στη Θεσσαλονίκη είχε διενεργηθεί δημοψήφισμα παράλληλα με τις ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ) και η ανησυχία για διαρροές στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, είχαν προβληματίσει μετά τις κάλπες τη δικομματική.

Το κερασάκι στην τούρτα ήλθε από το ΣτΕ, που έκρινε πρόσφατα αντισυνταγματική της ΕΥΔΑΠ, οδηγώντας εκ των πραγμάτων στην επανεξέταση και των όρων αποκρατικοποίησης της ΕΥΑΘ που ήδη είχε προχωρήσει. Στη Θεσσαλονίκη εν τω μεταξύ δεν ήταν λίγα και τα τοπικά στελέχη της Ν.Δ -ακόμη και οι έχοντες καλές σχέσεις με το Μαξίμου- που δήλωναν ότι δεν θα ψηφίσουν την πώληση του 51% της τοπικής εταιρείας ύδρευσης σε ιδιώτες, όπως ο Γιάννης Ιωαννίδης και ο Σταύρος Καλαφάτης.

Κατά τα λοιπά πάντως, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων -για τα πενιχρά αποτελέσματα των οποίων οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν άλλη μία φορά τη δυσαρέσκεια τους- φέρεται ως στοιχείο που θα δεχόταν η τρόικα προκειμένου να εξετάσει ορισμένες μειώσεις φόρων από το Σεπτέμβριο. Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση επιμένει σε πολιτική διαπραγμάτευση με στόχο να προχωρήσει το σχέδιο φοροελαφρύνσεων, που έχει λίγο πολύ ήδη εξαγγείλει. Επιμένει επίσης στο “όχι” σε νέα μέτρα και παρεμβάσεις πχ στο ασφαλιστικό, γνωρίζοντας πως δεν θα επιβιώσει πολιτικά εάν υπαναχωρήσει, αλλά μέχρι στιγμής δείχνει να μην κινείται στη λογική σύγκρουσης με την τρόικα, χωρίς αυτό να αποκλείει εμπλοκή το Σεπτέμβριο.

Η χθεσινοβραδυνή σύσκεψη για τις αποκρατικοποιήσεις ήταν η δεύτερη μέσα σε μία ημέρα συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου καθώς είχε προηγηθεί σύσκεψη το πρωί παρουσία και του υπουργού Άμυνας και αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Αβραμόπουλου. Μετά την αποχώρηση του κ.Βενιζέλου από το Μαξίμου μάλιστα ο κ.Αβραμόπουλος παρέμεινε για αρκετή ώρα και συνομίλησε κατ ιδίαν με τον κ.Σαμαρά. Το περιεχόμενο της συζήτησης ήταν προφανώς πολιτικό, ενισχύοντας τα σενάρια που φέρουν τον κ.Αβραμόπουλο να ενδιαφερόταν για την Προεδρία της Δημοκρατίας, η οποία αποτελεί και την κρίσιμη παράμετρο πιθανών εκλογικών εξελίξεων.

news247

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.