Ο τύπος του αίματος, ο μεταβολισμός, η άσκηση, το χρώμα της μπλούζας ή ακόμα και η κατανάλωση μπύρας, μπορεί να κάνουν κάποια άτομα ιδιαίτερα… νόστιμα για τα κουνούπιαΙός του Νείλου - Κουνούπια

Επιστρέφετε από μια καλοκαιρινή πεζοπορία και είστε καλυμμένος με κόκκινα τσιμπήματα από κουνούπια, ενώ κάποιος φίλους σας δεν τους έχουν καν πλησιάσει. Τι συμβαίνει; Εκτιμάται ότι το 20 τοις εκατό των ανθρώπων είναι ιδιαίτερα νόστιμο για τα κουνούπια.

Και ενώ οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα μια θεραπεία για την ασθένεια, εκτός από την πρόληψη με εντομοαπωθητικό (στην οποία κάποια κουνούπια μπορεί να έχουν πάθει ανοσία σε βάθος χρόνου), έχουν πολλές ιδέες γιατί ορισμένοι από εμάς είναι πιο επιρρεπείς σε τσιμπήματα από άλλους. Ιδού μερικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο:

Ομάδα αίματος

Δεδομένου ότι τα κουνούπια μας τσιμπούν για να μαζέψουν τις πρωτεΐνες του αίματος, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι θεωρούν ορισμένους τύπους αίματος πιο νόστιμους από άλλους. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, τα κουνούπια προσγειώθηκαν στα άτομα με ομάδα αίματος Ο σχεδόν δύο φορές πιο συχνά απ’ όσο στα άτομα με ομάδα Α. Τα άτομα με ομάδα αίματος Β ήταν κάπου στη μέση αυτού του φάσματος φαγούρας. Επιπλέον, με βάση άλλα γονίδια, περίπου το 85 τοις εκατό των ανθρώπων εκκρίνουν ένα χημικό σήμα μέσω του δέρματός τους που δείχνει τον τύπο του αίματος που έχουν, ενώ το 15 τοις εκατό δεν το εκκρίνουν.

Διοξείδιο του άνθρακα

Ένας από τους βασικούς τρόπους που τα κουνούπια εντοπίζουν τους στόχους τους είναι από την μυρωδιά του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στην αναπνοή τους και την οποία μπορεί να εντοπίσουν από πολύ μακριά. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι που απλά εκπνέουν περισσότερο αέριο διαχρονικά –γενικώς οι μεγαλύτεροι άνθρωποι- έχει αποδειχθεί ότι προσελκύουν περισσότερα κουνούπια από τους άλλους. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τσιμπάνε τα παιδιά λίγο λιγότερο συχνά από τους ενήλικες.

Άσκηση και μεταβολισμός

Εκτός από το διοξείδιο του άνθρακα, τα κουνούπια βρίσκουν θύματα μυρίζοντας και το γαλακτικό οξύ, το ουρικό οξύ, την αμμωνία και άλλες ουσίες που αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα και έλκονται επίσης από άτομα με υψηλότερες θερμοκρασίες του σώματος. Επειδή η έντονη άσκηση αυξάνει την συγκέντρωση του γαλακτικού οξέος και της θερμότητας στο σώμα και είναι πιθανό να σας κάνει να ξεχωρίζετε στα έντομα. Εν τω μεταξύ, οι γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν την ποσότητα του ουρικού οξέος και άλλων ουσιών που εκπέμπονται με φυσικό τρόπο από κάθε άτομο, κάνοντας μερικούς ανθρώπους πιο εύκολα θύματα για τα κουνούπια.

Τα βακτήρια του δέρματος

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα συγκεκριμένα είδη και ο όγκος των βακτηριδίων που ζουν φυσιολογικά στο ανθρώπινο δέρμα επηρεάζουν την ελκυστικότητα μας στα κουνούπια. Σε μια μελέτη του 2011, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μεγάλες ποσότητες από μερικά είδη βακτηρίων έκαναν το δέρμα πιο ελκυστικό για τα κουνούπια. Παραδόξως, όμως, τα πολλά μικρόβια απλωμένα μέσα σε μια μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων φάνηκε να κάνουν το δέρμα λιγότερο ελκυστικό. Αυτό, επίσης, θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί είμαστε ιδιαίτερα επιρρεπείς στα τσιμπήματα στους αστραγάλους και τα πόδια, όπου φυσικά υπάρχουν ισχυρότερες αποικίες βακτηρίων.

Μπύρα

Ένα μόνο μπουκάλι μπύρας μπορεί να σας κάνει πιο ελκυστικούς στα έντομα, διαπίστωσε μια μελέτη. Αλλά ακόμα και αν οι ερευνητές υποπτεύονται ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η κατανάλωση αυξάνει την ποσότητα της αιθανόλης που εκκρίνεται στον ιδρώτα, ή στο ότι αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, κανένας από αυτούς τους παράγοντες δεν αποδείχθηκε ότι σχετίζεται με τις επιθέσεις κουνουπιών, κάτι που καθιστά την αγάπη των κουνουπιών για τους πότες ένα μυστήριο.

Εγκυμοσύνη

Σε διάφορες μελέτες, έχει βρεθεί ότι οι έγκυες γυναίκες προσελκύουν περίπου διπλάσια τσιμπήματα κουνουπιών, πιθανότατα εξαιτίας του συνδυασμού δύο παραγόντων: εκπνέουν περίπου 21 τοις εκατό περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα και είναι κατά μέσο θερμότερες από τους υπόλοιπους.

Χρώμα ρούχων

Αυτό μπορεί να φαίνεται παράλογο, αλλά τα κουνούπια χρησιμοποιούν την όραση (μαζί με το άρωμα) για να εντοπίσουν ανθρώπους, έτσι ώστε φορώντας χρώματα που ξεχωρίζουν μπορεί να σας κάνει πιο εύκολο στόχο, τουλάχιστον σύμφωνα με τον James Day, έναν ιατρικό εντομολόγο στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Γενετική

Συνολικά, οι υποκείμενοι γενετικοί παράγοντες εκτιμάται ότι ευθύνονται για το 85 τοις εκατό της μεταβλητότητας όσον αφορά την ελκυστικότητα των ατόμων για τα κουνούπια -ανεξάρτητα από το αν εκφράζεται με τον τύπο του αίματος, το μεταβολισμό, ή άλλους παράγοντες. Δυστυχώς, ακόμη δεν υπάρχει τρόπος για την τροποποίηση αυτών των γονιδίων.

Φυσικά απωθητικά

Μερικοί ερευνητές έχουν αρχίσει να εξετάζουν τους λόγους για τους οποίους μια μειοψηφία ανθρώπων δεν φαίνεται να προσελκύει τα κουνούπια, ελπίζοντας να δημιουργήσουν την επόμενη γενιά εντομοαπωθητικών. Χρησιμοποιώντας την χρωματογραφία για την απομόνωση των συγκεκριμένων χημικών ουσιών που εκπέμπουν αυτοί οι άνθρωποι, επιστήμονες του βρετανικού ερευνητικού εργαστηρίου Rothamsted απέδειξαν ότι αυτά τα φυσικά απωθητικά τείνουν να εκκρίνουν πολλές ουσίες που τα κουνούπια δεν φαίνεται να βρίσκουν ελκυστικές. Τελικά, ενσωματώνοντας αυτά τα μόρια σε εξελιγμένα εντομοαπωθητικά, θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή την πιο αποτελεσματική καταπολέμηση.

smithsonianmag

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed