Εξαπατούσαν επιχειρηματίες υποσχόμενοι την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ. «Δάγκωσαν» τουλάχιστον 17 άτομα αποσπώντας 269.100 ευρώ. Τους ξεσκέπασε απόστρατος αξιωματικός.Ενας απόστρατος αξιωματικός της Αεροπορίας, που ήθελε να ενταχθεί σε αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ
για μονάδα παραγωγής φυσικών προϊόντων στη Χίο, αποκάλυψε την απάτη του «μαϊμού» υπαλλήλου του υπουργείου Ανάπτυξης ή του δήθεν συνταξιούχου επιθεωρητή του ίδιου υπουργείου.
Ο 53χρονος κατηγορούμενος μαζί με έναν 63χρονο πολιτικό μηχανικό, που στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για μεγάλη υπόθεση τοκογλυφίας στη Ζάκυνθο, πρόλαβε από το 2011 έως και τη σύλληψή του, να «δαγκώσει» τουλάχιστον 17 επιχειρηματίες αποσπώντας συνολικά 269.100 ευρώ, δήθεν για προώθηση των φακέλων αναπτυξιακών προγραμμάτων που επιθυμούσαν να ενταχθούν. Οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων που ερεύνησαν την υπόθεση έχουν ενδείξεις ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος και έχουν ζητήσει από τον αρμόδιο Εισαγγελέα διάταξη για δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας και φωτογραφιών των κατηγορουμένων.
Ο 53χρονος εγκέφαλος της απάτης, κάποτε ήταν υπάλληλος του υπουργείου Εργασίας αλλά είχε απολυθεί ως επίορκος, συνέπεια πειθαρχικής ποινής για διάπραξη σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων. Εκμεταλλευόμενος την «προϋπηρεσία» του, παραπλανούσε διάφορους ενδιαφερόμενους εκπροσώπους ανώνυμων εταιρειών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων, στους οποίους παρουσιαζόταν είτε ως υπάλληλος του Υπουργείου Ανάπτυξης, με εξειδίκευση στα αναπτυξιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, είτε ως συνταξιούχος επιθεωρητής του Υπουργείου, με αρμοδιότητα στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα του Αναπτυξιακού Νόμου, λαμβάνοντας παράλληλα χρηματικά ποσά για τις «υπηρεσίες» του.
«Εχασε» την απόδειξη
Η αποκάλυψη προήλθε από τον απόστρατο αξιωματικό της Αεροπορίας, ο οποίος κατήγγειλε την εξαπάτησή του μέσω δήθεν προώθησης αίτησης και του σχετικού φακέλου για ένταξη της εταιρείας του σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του Αναπτυξιακού Νόμου (Ε.Σ.Π.Α.). Τον Ιούνιο του 2013, ο 53χρονος κατηγορούμενος προσέγγισε τον πρώην αξιωματικό, που αναζητούσε πληροφορίες για τις διαδικασίες ένταξης της εταιρείας του σε επενδυτικό πρόγραμμα, τον «καθοδήγησε» σχετικά και απαίτησε 29.500 ευρώ, με το πρόσχημα καταβολής παραβόλων για την κατάρτιση του φακέλου του.
Ο απόστρατος έδωσε τμηματικά τα χρήματα, και στις αρχές του 2014 ζήτησε από τον 53χρονο απόδειξη για την καταβολή τους προκειμένου να τη δώσει στο λογιστή του. Ο 53χρονος καθυστερούσε με διάφορες δικαιολογίες να ικανοποιήσει το αίτημα του απόστρατου. Δεν έφθανε αυτό αλλά του ζήτησε επιπλέον 20.000 ευρώ για την υποτιθέμενη προώθηση των διαδικασιών του φακέλου του. Κανονίστηκε το ραντεβού σε συγκεκριμένο χώρο στο Περιστέρι, όπου οι αστυνομικοί των «αδιάφθορων» παρακολουθούσαν με φυσική και τεχνική παρακολούθηση το σημείο συνάντησης. Οταν ο 53χρονος παρέλαβε ως προκαταβολή 5.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, συνελήφθη.
Ο πολιτικός μηχανικός
Ο 63χρονος πολιτικός μηχανικός, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., εμφανιζόταν με την ιδιότητά του ως υπεύθυνος για την σύνταξη σχετικών μελετών, απαραίτητων για την έγκριση των υποτιθέμενων χρηματοδοτικών προγραμμάτων
, ενώ ο 48χρονος συνεργός τους ήταν επιφορτισμένος με την προσέγγιση και «αλίευση» ενδιαφερομένων επιχειρηματιών για την ένταξή τους σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα.
Ο πολιτικός μηχανικός, όπως τόνιζαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., από τη δεκαετία του 1990 είχε αναπτύξει έντονη επιχειρηματική στη Ζάκυνθο, με συμμετοχή σε πολλές επενδυτικές πρωτοβουλίες. Στις 24 Φεβρουαρίου 2012 είχε συλληφθεί στην Αθήνα για χρέη προς το δημόσιο, ύψους 141 εκ. ευρώ.
Τα χρέη του είχαν προκύψει από την μη απόδοση ΦΠΑ καθώς ως εργολήπτης είχε αναλάβει την ανέγερση ορισμένων πολύ γνωστών ξενοδοχείων στη Ζάκυνθο και αλλού. Και τότε είχε αναλάβει την οργάνωση επενδυτικών σχεδίων για αρκετούς ζακυνθινούς επιχειρηματίες και να αναπτύξει κοινωνικές σχέσεις με γνωστές ζακυνθινές οικογένειες. Σε βάρος του εκκρεμούσαν και δύο εντάλματα σύλληψης από τον ανακριτή Ζακύνθου, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, άμεση συνέργεια σε τοκογλυφία, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Το 2006 μετά την υπόθεση της εξάρθρωσης του μεγάλου τοκογλυφικού κυκλώματος στη Ζάκυνθο τα ίχνη του χάθηκαν από το νησί, ενώ εναντίον είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης τα οποία εκκρεμούσαν μέχρι το 2012. Φέρεται να ήταν εκπρόσωπος τεχνική εταιρίας, επιταγές της οποίας είχαν χρησιμοποιηθεί για τοκογλυφικούς σκοπούς. Η τοπική κοινωνία απέδιδε την μη σύλληψή του στις κατά καιρούς «χορηγίες» του σε πολιτικούς και δημοτικούς άρχοντες του νησιού.
Ξανά στη Ζάκυνθο
Εχει ταυτοποιηθεί η συμμετοχή τους, σε 17 περιπτώσεις απάτης, από τις οποίες οι 7 έχουν εξιχνιασθεί πλήρως.
Χαρακτηριστικότερη ήταν η περίπτωση της εταιρείας Blue Heaven A.E, η οποία διαχειρίζεται τέσσερα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στη Ζάκυνθο. Οι δράστες κατόρθωσαν από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2013 να αποσπάσουν τμηματικά 125.000 ευρώ, για την έγκριση επενδυτικών προγραμμάτων με επιδότηση… 97.545.000 ευρώ.
Από επιχειρηματίες στην Αχαΐα, απέσπασαν τμηματικά 6.900 ευρώ, υποσχόμενοι την ένταξη της υπό ίδρυσης επιχείρησής τους, σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα επιδότησης ύψους 300.000 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση επιχειρηματιών στην Εύβοια, απέσπασαν 10.900 ευρώ, προκειμένου να ενταχθεί η επιχείρησή τους, εμπορίας και πώλησης ελαιόλαδου στο εσωτερικό και εξωτερικό, σε υποτιθέμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ύψους 80.000 ευρώ. Από εταιρεία στη Χαλκίδα, το 2011 πήραν 20.000 ευρώ παρουσιάζοντας ψευδώς τη δυνατότητα ένταξης την επιχείρησης σε χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ, ύψους από 100.000 έως 185.000) ευρώ.
Το ίδιο συνέβη με εταιρία στην Αττική, όπου πήραν 13.000 ευρώ, ενώ από άλλον επιχειρηματία, ιδιοκτήτη καφετέριας στο Αιγάλεω του πήραν 10.800 ευρώ το 2011, για αναπτυξιακό πρόγραμμα που δεν μπορούσε να πάρει.
Οι συλληφθέντες με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν χθες το απόγευμα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.