Με συστηματικό διάβασμα, θέληση και επιμονή κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους. Ο λόγος για πέντε αριστούχους από τη συμπρωτεύουσα που συγκέντρωσαν περισσότερα από 18.500 μόρια, παίρνοντας έτσι το εισιτήριο για την σχολή της επιλογής τους.
Οι πέντε αριστούχοι μίλησαν στο Έθνος για τον άθλο τους:
Ελίνα Παμπόρη
Για την Ιατρική Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται και η Ελίνα Παμπόρη, που με 19.586 μόρια πρώτευσε στο σχολείο της, τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη. Όσο για την ειδικότητα, προτιμά αυτή της παιδοογκολογίας. “Αγαπώ πολύ τα παιδιά και δεν θέλω να τα βλέπω να υποφέρουν από τέτοιες σοβαρές ασθένειες. Θέλω να αποκτήσω τη γνώση για να μπορώ να βοηθάω αυτά τα παιδιά να ξαναβρούν το χαμόγελό τους”, λέει στο “Έθνος”. Στο τέλος μιας κοπιαστικής σεζόν, κατά την οποία στερήθηκε τις παρέες της -“έκανα λιγότερες από 10 εξόδους σε αυτό το διάστημα”, λέει- ετοιμάζεται για μερικές μέρες χαλάρωσης στη Σκιάθο.
Ευαγγελία Παπαλεξίου
Χωρίς καθόλου φροντιστήριο, βασισμένη αποκλειστικά στη συστηματική μελέτη, η Ευαγγελία Παπαλεξίου κατάφερε να συγκεντρώσει 18.718 μόρια, υπέρ αρκετά για τη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
“Σε αντίθεση με τους συμμαθητές μου, έβρισκα πάρα πολύ δύσκολο να βάλω στο πρόγραμμά μου τις ατελείωτες ώρες του φροντιστηρίου. Μπορούσα να τα καταφέρω μόνη μου, με 5 ως 6 ώρες διαβάσματος την ημέρα, και με τη στήριξη του σχολείου μου”, αναφέρει. Στα μακροπρόθεσμα σχέδιά της είναι η επαγγελματική ενασχόληση με την ενεργό δικηγορία, ενώ στα …πολύ βραχυπρόθεσμα οι διακοπές στην Κω με καλή παρέα.
Κυβέλη Μαυρομάτη
Περιζήτητη σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, -έχει γίνει δεκτή από 6 πανεπιστήμια των ΗΠΑ και 4 της Μ.Βρετανίας- η Κυβέλη Μαυρομάτη αρίστευσε στις πανελλαδικές, συγκεντρώνοντας 19.219 μόρια, αλλά ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την ελληνική εκπαίδευση για χάρη του Yale.
“Θα κάνω ωστόσο και εδώ το μηχανογραφικό μου για το ενδεχόμενο κάποιου απροόπτου, οικονομικού ή άλλου”, μας λέει. Σκοπεύει να ακολουθήσει την κατεύθυνση των ηλεκτρολόγων μηχανικών ή της βιοτεχνολογίας, ενώ ονειρεύεται καριέρα ερευνήτριας. “Αυτό μάλλον θα συμβεί στο εξωτερικό, καθώς εκεί μου παρέχονται πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες, αλλά κάποια στιγμή θέλω να επιστρέψω στη χώρα μου”, αναφέρει.
Δημήτρης Μαλανδρής
Με 19.457 μόρια, ο Δημήτρης Μαλανδρής δεν έχει καμία αγωνία για την είσοδό του στην Ιατρική Θεσσαλονίκης, όπως και δεν είχε μέχρι χθες το μεσημέρι που είδε τις βαθμολογίες. “Δεν μπήκα στη διαδικασία να κοιτάξω τις λύσεις των θεμάτων, γιατί θα με άγχωνε πολύ”, λέει.
Απόφοιτος δημόσιου σχολείου, και συγκεκριμένα του 24ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, ο Δημήτρης κάνει τον απολογισμό μιας πολύ δύσκολης χρονιάς “με πολύ τρέξιμο, διάβασμα, ξενύχτια και νεύρα” και ετοιμάζει βαλίτσες για Χαλκιδική. Σε μερικά χρόνια φαντάζεται τον εαυτό του να εργάζεται ως ογκολόγος, δίνοντας ζωή και ελπίδα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Νίκος Λιασκόπουλος
Η ψυχιατρική είναι το επάγγελμα του μέλλοντος, εκτιμά ο Νίκος Λιασκόπουλος, και σκοπεύει να το ακολουθήσει. Τα 18.928 μόρια που συγκέντρωσε ο απόφοιτος του Αριστοτέλειου Κολεγίου Θεσσαλονίκης του δίνουν το εισιτήριο για την Ιατρική και τη δυνατότητα να ακολουθήσει το όνειρο που είχε από μικρός.
Ακολούθησε ένα συστηματικό πρόγραμμα προοδευτικής μελέτης, με 4-5 ώρες ημερησίως στην αρχή που κορυφώθηκε τον τελευταίο μήνα, όταν διέκοπτε το διάβασμα μόνο για φαγητό και ύπνο, όπως λέει. Τώρα προετοιμάζεται για άλλα 6 χρόνια μελέτης, αλλά ευχάριστης αυτή τη φορά, αφού αφορούν το αντικείμενο που τον ενδιαφέρει.