Κυβέρνηση και συνδικαλιστές εμμένουν στις θέσεις τους, ενώ ανοίγουν μέτωπα με ιατρούς και φαρμακοποιούςdeh

Με την κυβέρνηση να σκληραίνει τη στάση της και τους συνδικαλιστές να επιμένουν στις θέσεις τους, ξεκινά απόψε η μάχη για τη “μικρή ΔΕΗ”. Η απειλή της επιστράτευσης έχει μπει πια επισήμως στο τραπέζι, όμως μεταξύ των εργαζομένων που έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις από σήμερα τα μεσάνυχτα υπάρχει και η τάση να σκιστούν τα χαρτιά της επίταξης.

Της Βίκυς Σαμαρά

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το όπλο της επιστράτευσης, με το οποίο πριν ενάμιση χρόνο είχε αντιμετωπίσει τους απεργούς του μετρό και πριν ένα χρόνο τους εκπαιδευτικούς. Και στην περίπτωση της ΔΕΗ παίζει ταυτόχρονα με τον κοινωνικό αυτοματισμό, εκτιμώντας πως οι πολίτες που θα ταλαιπωρηθούν από τις κινητοποιήσεις δεν

Για το Μαξίμου το να μην υποχωρήσει έναντι των συνδικαλιστών της ΔΕΗ αποτελεί ζήτημα “πολιτικής τιμής” αλλά και πρακτικό θέμα, καθώς μία ήττα σε αυτή την πρώτη μάχη θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου για κινητοποιήσεις και άλλων κλάδων που θίγονται ή βλέπουν μία ευκαιρία διαπραγμάτευσης των συμφερόντων τους απέναντι στην τρόικα.

Οι φαρμακοποιοί ήδη ζητούν την άμεση εξόφληση των φαρμάκων του μηνός Μαρτίου και εκφράζουν επιφυλάξεις για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, ένα από τα προαπαιτούμενα που ήδη έχει περάσει στη Βουλή. Με τον τρόπο αυτό πιέζουν για την επαναδιαπραγμάτευση που έχει ήδη υποσχεθεί το υπουργείο Υγείας για το περιθώριο κέρδους των φαρμακείων, κάτι για το οποίο μέχρι στιγμής οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν δείξει τις προθέσεις τους.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ συνεχίζουν ανά ίδρυμα τις κινητοποιήσεις τους, με ορατό τον κίνδυνο απώλειας εξαμήνου και με την ένταση στα πανεπιστήμια να κορυφώνεται.

Ταυτόχρονα οι υποσχέσεις της κυβέρνησης στους ένστολους για αποκατάσταση των αποδοχών τους σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας δημιουργούν δημοσιονομικό κενό, η κάλυψη του οποίου θα συζητηθεί με την τρόικα που επιστρέφει στις 8 Ιουλίου, όπως και η διαχείριση ενδεχόμενων αντίστοιχων αποφάσεων για τα υπόλοιπα ειδικά μισθολόγια (πανεπιστημιακοί, διπλωματικοί υπάλληλοι, ιατροί).

Με επιστολή προς τον πρωθυπουργό, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί την παρέμβασή του, προκειμένου να προωθηθεί στη Βουλή ρύθμιση με την οποία «θα αποκαθίστανται όλες οι άδικες μισθολογικές περικοπές, οι οποίες επιβλήθηκαν από το 2012 στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο».

news247

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.