Εκκληση για πιο λελογισμένη χρήση έκανε η εταιρεία ύδρευσης
Οι υπεύθυνοι της βρετανικής «ΕΥΔΑΠ» προχώρησαν σε «έκκληση» προς τις απανταχού κυρίες να χρησιμοποιούν λελογισμένα το νερό, όση ώρα ξυρίζουν τις γάμπες τους: κι αυτό γιατί, όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται, μόνο οι Βρετανίδες ξοδεύουν, λέει, 50 δισεκατομμύρια λίτρα νερό το χρόνο για να αφαιρέσουν τις τρίχες από τα πόδια τους!
Ο όγκος του νερού που ξοδεύεται για…τρίχες είναι τεράστιος, αν αναλογιστεί κανείς, ότι αυτή η ποσότητα θα κάλυπτε τις ανάγκες υδροδότησης του Λονδίνου για 25 ολόκληρες μέρες. Σύμφωνα με την εταιρεία ύδρευσης, λοιπόν, για λογαριασμό της οποίας διενεργήθηκε η έρευνα, το 1/3 των συμμετεχόντων αφήνουν ανοιχτή την βρύση, όσο ξυρίζουν τα πόδια τους, ξοδεύοντας κατά μέσο όρο 10 λίτρα το λεπτό.
Αν υποθέσουμε ότι μια γυναίκα χρειάζεται 3 λεπτά περίπου για να περιποιηθεί τα πόδια της και η διαδικασία επαναλαμβάνεται 3 φορές την βδομάδα, τότε απαιτούνται 4.680 λίτρα τον χρόνο μόνο για τη συγκεκριμένη στιγμή καλλωπισμού. Σκεφτείτε τώρα πόσο νερό σπαταλιέται σε ένα νοικοκυριό με 3 γυναίκες. Οι ερευνητές έχουν την απάντηση, που μόνο καθησυχαστική δεν είναι. Σε ένα χρόνο 3 γυναίκες ξοδεύουν νερό, που θα αρκούσε να γεμίσει κανείς μια μικρή πισίνα.
Ο Σάιμον Έβανς, εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας υποστηρίζει: «Δύσκολα πιστεύει κάποια ότι κλείνοντας απλά την βρύση, όσο ξυρίζει τα πόδια της, θα «έσωζε» 30 λίτρα νερού. Δεν λέμε βέβαια στις γυναίκες να μην ξυρίζονται. Απλά να το κάνουν με περισσότερη ευσυνειδησία».
Αυτή βέβαια δεν είναι η μόνη καθημερινή σχεδόν «κακή συνήθεια» της σύγχρονης κοινωνίας. Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών, όταν δεν σταματάει κανείς την ροή του νερού μέχρι να το ολοκληρώσει, είναι ακόμη περισσότερο «πολυέξοδο». Σπαταλούνται περίπου 6 λίτρα το λεπτό, που μεταφράζεται σε 120 δισεκατομμύρια λίτρα το χρόνο!
Η ίδια έρευνα έδειξε επίσης ότι 8 στους 10 Βρετανούς προσπαθούν να μειώσουν δραστικά την κατανάλωση νερού, ενώ 9 στους 10 ανέφεραν ότι θα ένιωθαν ένοχοι, αν αποδεικνυόταν ότι ξοδεύουν μεγάλες ποσότητες.
Ο βρετανός Υπουργός Φυσικών Πόρων και Αλιείας, Ρίτσαρντ Μπένιον, δήλωσε: «Όσο πιο πολλά κατανοήσει ο κόσμος για την χρήση του νερού, τόσο περισσότερα θα μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν τον εαυτό τους και το περιβάλλον».