Στο επίκεντρο ΕΝΦΙΑ και εισφορά αλληλεγγύης
Την προετοιμασία για μια τεκμηριωμένη και «νηφάλια» συζήτηση με την τρόικα που θα επιτρέψει τη μείωση φόρων από το 2015 αρχής γενομένης από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) έχει ξεκινήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης φαίνεται διατεθειμένος να εφαρμόσει στην πράξη τις απόψεις που έχει εκφράσει με την ιδιότητα του Πανεπιστημιακού Καθηγητή για ανάγκη διασφάλισης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.
Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του νέου οικονομικού επιτελείου προανήγγειλε πως τόσο στο σκέλος της φορολογίας όσο και στο σκέλος των μισθών θα γίνει μια «ανάλυση ευαισθησίας» όλων των μνημονιακών πολιτικών προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες.
Ειδικά αναφέρθηκε στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων -από τον οποίο η κυβέρνηση αναμένει εφέτος έσοδα 2,65 δισ. ευρώ- αλλά και στη ειδική εισφορά αλληλεγγύης, φόροι που θα επανεξετασθούν κατά την κατάρτιση του νέου Προϋπολογισμού.
«Όλα αυτά πρέπει κάποιος να τα δει νηφάλια. Έχει έλθει η ώρα να δούμε ποιος πληρώνει τη νύφη», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχους, προσθέτοντας πως είμαστε σε μία εποχή που χρειάζεται ηρεμία. Να μην παίρνουμε αποφάσεις στο πόδι. Πρέπει να δούμε συνολικά τι μπορούμε να κάνουμε».
Στο ίδιο πλαίσιο προανήγγειλε πως ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης θα συνεργαστεί στενά για το θέμα της φοροδιαφυγής με την νέα επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων κ. Αικατερίνη Σαββαΐδου.
«Εάν μειωθεί η φοροδιαφυγή θα ελαφρυνθεί ο πολίτης. Είναι ο μόνος τομέας που μπορούμε να βρούμε έσοδα», ανέφερε, τονίζοντας πως ο σχεδιασμός αυτός θα πρέπει να βασισθεί στην αποφυγή της επαφής πολίτη και εφορίας, αλλά και στην επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές.
Ο ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συντονισμός των κυβερνητικών εταίρων για τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με την αποκατάσταση των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια και θα ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
Το θέμα των δικαστικών αποφάσεων θα εξετασθεί και στο Euro Working Group την προσεχή Δευτέρα όπου την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης. Ο νέος επικεφαλής του ΣΟΕ θα ενημερώσει τους συνεργάτες των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων, αλλά και για θέματα που σχετίζονται ευρύτερα με την πορεία του προγράμματος και τις οικονομικές εξελίξεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί λογικές τις πιέσεις των δανειστών για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων. «Η υλοποίηση των προαπαιτούμενων είναι σημαντική για λόγους αξιοπιστίας», σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο πως η Ελλάδα θα πρέπει να οικειοποιηθεί το πρόγραμμα και να δείξει πως μπορεί να χαράξει από μονή της μια πολιτική, αλλά και να την εφαρμόσει.
Τέλος, αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είπε πως οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν το θέμα μέσα από τους μηχανισμούς τους, ωστόσο θα απαιτηθεί χρόνος και χρήμα για να γίνει αυτό. «Είναι ευκαιρία να υπάρξει αναδιάρθρωση του ιδιωτικού τομέα, Ωστόσο θα απαιτηθούν 3 έως 4 χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.