Εφτά χιλιάδες παιδιά περνούν από εξετάσεις κάθε εβδομάδα στις ακαδημίες ποδοσφαίρου της Ακτής Ελεφαντοστού που ψάχνουν να βρουν το επόμενο Ντρογκμπά και Τουρέ. Ακαδημίες που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτές των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγωνakth elefantostoy

Η παραγωγική διαδικασία δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα στην Ακτή Ελεφαντοστού. Την ώρα, λοιπόν, που η φήμη της ξακουστής ”Masia” προηγείται του ονόματός της σε ολόκληρο τον κόσμο, η ”Académie de Sol Beni” είναι το ”εργοστάσιο” παραγωγής παικτών σε μια χώρα 20 εκατομμυρίων κατοίκων που βγάζει σταρ όπως τα αδέλφια Τουρέ, ο Εμανουέλ Εμπουέ  και ο Ζερβίνιο! ”Ποιο είναι, λοιπόν, το μυστικό σας;” αναρωτιέται ο δημοσιογράφος του BBC που βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας.

”Δεν υπάρχει κανένα μυστικό! Απλώς, σκληρή δουλειά” εξηγεί χαμογελώντας ο 16χρονος Issa Traore, ο οποίος μεγάλωσε κλωτσώντας μια υφασμάτινη μπάλα σε μια φτωχογειτονιά. Κάθε φορά που βαδίζει προς το υπνοδωμάτιό του, η πλακέτα στην είσοδο με το όνομα του Γιάγια Τουρέ υπενθυμίζει στον πιτσιρικά ποιος ήταν ο γνωστός προκάτοχός του. Υπενθυμίζει και, συγχρόνως, δίνει αφορμή για όνειρα. ”Ναι, ναι! Αυτό ήταν το κρεβάτι του! Δεν ξέρω πως βρέθηκα να κοιμάμαι εδώ. Απλώς τύχη, φαντάζομαι”. Ο συμπαίκτης του, Eugence Kouadio, είναι μάλλον πιο ενθουσιώδης. ”Ο Γιάγια Τουρέ είναι το είδωλό μου!”.

 

 

Το ιδανικό ”πακέτο” στην Ακαδημία

Για να καταλάβετε το σπουδαίο του πράγματος, αρκεί να σας αναφέρουμε ότι τα 2/3 της αποστολής της Ακτής Ελεφαντοστού που παρατάχθηκε στο Μουντιάλ 2006 προέρχονται από την ”Académie de Sol Beni”! Η Ακαδημία ιδρύθηκε το 1994 στο Αμπιτζάν ως δεύτερη ομάδα της ASEC από τον Roger Ouegnin και τον Γάλλο πρώην διεθνή Jean-Marc Guillou ενώ ”απασχολεί” παιδιά ηλικίας 13-18 ετών. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν τρία γήπεδα ποδοσφαίρου, δυο πισίνες, γήπεδα τένις, μπάσκετ και χάντμπολ, γυμναστήριο, σχολείο και ιατρείο. Παράλληλα, οι παίκτες της Ακαδημίας μαθαίνουν να ”χτίζουν” αξίες, διδάσκονται ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Ισπανικά) καθώς και το πώς να συμπεριφέρονται σε καταστάσεις που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον ως επαγγελματίες όπως η υπογραφή συμβολαίων, η αγορά διαμερισμάτων και η ζωή μακριά από την πατρίδα. Μοναδικός σκοπός της Ακαδημίας; Η παραγωγή ποδοσφαιριστών ώστε να πάρουν μεταγραφή σε κάποιο κλαμπ της Ευρώπης! ”Είναι πολύ δύσκολο να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι βρίσκομαι σε αυτόν τον παράδεισο και η οικογένειά μου είναι εκεί έξω” αναφέρει ο Kouadio.

 

 

”Ποιος είναι ο επόμενος Ντρογκμπά;”

Ο μηνιαίος μισθός του Ντιντιέ Ντρογκμπά ισοδυναμεί με τον αντίστοιχο μισθό 2.500 δημοσίων υπαλλήλων στην πατρίδα του. Τι έχει να πει o ίδιος για τη δουλειά που γίνεται στην ”Académie de Sol Beni”; ”Νομίζω ότι η καλή πορεία της εθνικής ομάδας προέρχεται από το πρόγραμμα που τέθηκε σε ισχύ στα μέσα των 90s από την ASEC. Αυτή η ομάδα δημιούργησε το πρώτο πραγματικό ποδοσφαιρικό σχολείο!’‘ ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιβοριανός στράικερ της Γαλατάσαραϊ σε πρόσφατη συνέντευξή του στη FIFA, μολονότι ο ίδιος έφυγε από την πατρίδα του για τη Γαλλία σε ηλικία πέντε ετών. Οι scouts της Ακαδημίας τσεκάρουν σε κάθε γειτονιά της Ακτής Ελεφαντοστού περισσότερα από 7.000 παιδιά. Κάθε εβδομάδα! ”Επομένως, ποιος είναι ο επόμενος Ντιντιέ Ντρογκμπά;” είναι η εύλογη απορία που δημιουργείται. ”Ακόμα κι αν τον είχα στην Ακαδημία υπό τις οδηγίες μου, δεν θα σας έλεγα το όνομά του!” εξηγεί με απόλυτη ειλικρίνεια ο προπονητής Julien Chevalier. Την ίδια στιγμή, οι Ismael Diomande (Σεντ Ετιέν) και Gohi Bi Cyriac (Άντερλεχτ) αποτελούν την επόμενη μεγάλη γενιά των ”Ελεφάντων”.

 

 

Η φιλοσοφία και η Λίβερπουλ

Από τις 05:45 ως τις 22:00, πέντε μέρες την εβδομάδα, οι μαθητές της Ακαδημίας επιδίδονται σε προπονήσεις και ασκήσεις εκγύμνασης, χωρίς ωστόσο να παραμελούν την εκπαίδευσή τους. ”Μιλάμε για ένα αθλητικό κέντρο που αφορά τους ποδοσφαιριστές του μέλλοντος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η εκπαίδευση είναι κάτι λιγότερο σημαντικό. Μόνο μέσω της εκπαίδευσης, οι ποδοσφαιριστές μας θα γίνουν all-around παίκτες” αναφέρει ο Adou Kouakou, επικεφαλής στο κομμάτι της εκπαίδευσης των νεαρών ποδοσφαιριστών. ”Όλοι μας θέλουμε να γίνουμε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Αν όμως εστιάσεις στο ποδόσφαιρο και παραμελήσεις το σχολείο σου, τι θα συμβεί τελικά αν δεν κάνεις καριέρα; Το αγαπημένο μου μάθημα είναι η φιλοσοφία. Είναι η γλώσσα της σκέψης. Μπορείς να βρεις τη φιλοσοφία σε κάθε πτυχή της ζωής σου. Αυτός, ακριβώς, είναι ο λόγος που αγαπάω τη Λίβερπουλ! Λόγω της φιλοσοφίας της ως κλαμπ!” εξηγεί ο Issa Traore. Την ίδια στιγμή, η πέτρινη πλάκα έξω από την αίθουσα πληροφορικής αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία που επικρατεί στην Ακαδημία. ”Να παραμείνεις ταπεινός αν θέλεις να γίνεις μεγάλος”.

 

 

Η μαρτυρία του Εμπουέ

Για να διαπιστώσετε το πως λειτουργεί η Ακαδημία, ρίξτε μια ματιά στις δηλώσεις του διεθνή Ιβοριανού Εμανουέλ Εμπουέ, ο οποίος μιλάει για τη συνεργασία με την Μπέβερεν και τους… κακούς μάνατζερ. ”Όταν ήμουν εννιά ετών, έπαιζα σε μια μικρή ομάδα στην πόλη μου, στο Αμπιτζάν. Έπαιζα γι’ αυτούς για πέντε χρόνια πριν δώσουμε ένα φιλικό με την Ακαδημία της ASEC. Εκείνη τη μέρα ο μάνατζέρ τους μου είπε ότι με θέλει στην ομάδα του. Έμεινα στην Ακαδημία για ενάμιση χρόνο. Η ομάδα συνεργάζεται με την βελγική Μπέβερεν. Κάθε δυο χρόνια έρχονται scouts και επιλέγουν τρία με τέσσερα παιδιά για να τα εντάξουν στην ομάδα τους! Έτσι είπαν στον μάνατζέρ μου ότι με ήθελαν. Τελικά έμεινε στην Μπέβερν για τέσσερα χρόνια. Στην Αφρική και ειδικά στην Ακτή Ελεφαντοστού έχουμε πολλές Ακαδημίες. Σίγουρα υπάρχουν κακοί ατζέντηδες όμως υπάρχουν και πολλοί καλοί άνθρωποι. Προσωπικά, ο εκπρόσωπός μου ήλθε μαζί μου στο Βέλγιο και με βοήθησε στην προσαρμογή μου”.

 

 Η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού

Μόνο οι μετεγγραφές των Ζερβίνιο, Κόλο Τουρέ, Εμανουέλ Εμπουέ, Γιάγια Τουρέ, Σαλομόν Καλού και Ρομαρίκ κοστολογήθηκαν 80 εκατομμύρια λίρες το καλοκαίρι του 2012! Παρ’ όλα αυτά, η μετατροπή των παικτών σε καθαρά εξαγώγιμα προϊόντα έχουν εκμηδενίσει το ενδιαφέρον για το εγχώριο πρωτάθλημα. Την ώρα, λοιπόν, που εκατοντάδες χιλιάδες Ιβοριανοί βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν το γκολ του Καλού σε παλαιότερο αγώνα με τη Μαδαγασκάρη, το γήπεδο στους αγώνες της ASEC χωρητικότητας 35.000 θεατών είναι σχεδόν άδειο αφού ουδείς ενδιαφέρεται! Κάθε αγόρι στην Ακτή Ελεφαντοστού φιλοδοξεί να γίνει ο νέος Ντιντιέ Ντρογκμπά ωστόσο το… παραμύθι δεν έχει πάντα happy end. Η ιστορία του Μοχάμεντ Ντιαλό είναι ενδεικτική. Ο Ιβοριανός αγωνίστηκε για τρία χρόνια στην βελγική Μπέβερεν, στη συνέχεια πωλήθηκε στη Σιόν κι έπειτα δόθηκε δανεικός σε ομάδα του Ισραήλ. To συμβόλαιό του με τη Σιόν ολοκληρώθηκε έπειτα από δυο χρόνια, ο ίδιος συνέχισε την καριέρα του σε μικρότερες ομάδες στη Γαλλία πριν  επιστρέψει στην Αφρική για λογαριασμό του Ajax Cape Town.  Όσο όμως συνεχίζεται η εξαγωγή ταλέντων, η χώρα θα δει τον επόμενο Ντρογκμπά μακριά από την πατρίδα.

news247

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.