Με εγκύκλιο Σταϊκούρα βάζουν ταβάνι στις δαπάνες φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, όπως ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, Ασφαλιστικά Ταμεία, Νοσοκομεία. Στόχος πλεόνασμα 5,6 δισ. ευρώ το 2015.
Εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών θέτει οροφές στις δαπάνες για φορείς Γενικής Κυβέρνησης, όπως ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, Ασφαλιστικά Ταμεία, Νοσοκομεία.
Η εγκύκλιος του Χρήστου Σταϊκούρα που εστάλη ενόψει της κατάρτισης του νέου Προϋπολογισμού του 2015 κινείται στο πνεύμα που διατύπωσε προσφάτως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για επίτευξη πλεονάσματος 5,6 δισ. ευρω.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών προκαθόρισε τα οικονομικά αποτελέσματά των ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ έτσι ώστε ο Προϋπολογισμός να εμφανίσει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια προσδιόρισε εξ υπαρχής το πλεόνασμα (δηλαδή την άσπρη τρύπα) που πρέπει να εμφανίσουν το 2015. Δηλαδή ανεξάρτητα από την πορεία των εσόδων και των δαπανών τους, οι διοικήσεις τους θα πρέπει να εμφανίσουν συγκεκριμένα πλεονάσματα.
Σημειώνεται πως το πλεόνασμα των συγκεκριμένων φορέων, μαζί με της Κεντρικής Διοίκησης (υπουργεία), διαμορφώνει το αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης, για το οποίο υπάρχει σαφής ποσοτικός στόχος στο Μνημόνιο. Συγκεκριμένα το 2015 το έλλειμμα του Προϋπολογισμού σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 1,2% του ΑΕΠ από 0,9% που αναμένεται να είναι φέτος.
Οι φορείς Γενικής Κυβέρνησης οφείλουν να υποβάλουν τους προϋπολογισμούς τους στα υπουργεία που τα εποπτεύουν, μέχρι τις 15 Ιουλίου ενώ τα υπουργεία θα υποβάλουν τα σχέδια των προϋπολογισμών τους, μέχρι τις 30 Ιουλίου.
Αμέσως μετά, ξεκινούν οι διαδικασίες κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2015, οι στόχοι του οποίου είναι επίσης προκαθορισμένοι από το μνημόνιο, ενώ η όλη διαδικασία θα εποπτεύεται από τα τεχνικά κλιμάκια και τους επιτελείς της τρόικας, και ενώ υπάρχει η διελκυστίνδα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για το εάν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2015 και πώς αυτό θα καλυφθεί.
Σε ότι αφορά στις αποδοχές του προσωπικού, δεδομένου του μεγέθους τους, έχουν μεγάλη σημασία για το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Στην εγκύκλιο σημειώνεται πως ειδικά για το τρέχον έτος, η κινητικότητα των υπαλλήλων επιφέρει δημοσιονομικές μεταβολές στους προϋπολογισμούς, τόσο των φορέων αποχώρησης, όσο και των φορέων υποδοχής, μεταξύ των οποίων μετακινείται το προσωπικό. Ανάλογες μεταβολές προκαλούνται από την κινητικότητα (μετατάξεις, μεταφορές, τοποθετήσεις κ.λπ.) υπαλλήλων μεταξύ φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα (είτε ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση είτε όχι) στο πλαίσιο του συνολικού υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.
Η συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών για τον προϋπολογισμό του 2015, θα ξεκινήσουν από τα μέσα Ιουλίου όταν θα έρθει η ηγεσία της τρόικα για ένα πρώτο έλεγχο. Ωστόσο η ουσιαστική διαπραγμάτευσης της Τρόικας με τον νέο υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Αντικείμενο θα είναι η πορεία εφαρμογής του προϋπολογισμού του 2014 και ο προσδιορισμός των στόχων για το 2015.
Απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναδιαπραγμάτευση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, που προβλέπει το μνημόνιο, προκειμένου να περιορίσει το δημοσιονομικό κενό καθώς και τον κίνδυνο λήψης νέων μέτρων, αλλά και γενικά να χαλαρώσει την πίεση για δημοσιονομική προσαρμογή στα επόμενα χρόνια.