Τι φοβήθηκαν στο Μαξίμου και έκλεισαν τη Βουλή άρον-άρον. Ποιο ρόλο έπαιξε η υπόθεση Μπαλτάκου. Ποια είναι τα κρίσιμα νομοσχέδια που θα φτάσουν προς ψήφιση το επόμενο διάστημα.
Επιχειρώντας να αντιμετωπίσει επώδυνες και δύσκολες ψηφοφορίες και για να αποφύγει κοινοβουλευτικά απρόοπτα, έδωσε εντολή και η Ολομέλεια της Βουλής διέκοψε αιφνιδιαστικά τις εργασίες της το απόγευμα της Τετάρτης.
Πρόκειται για μια ασυνήθιστη κίνηση, η οποία αντανακλά τον φόβο του Μεγάρου Μαξίμου για την πιθανότητα νέων πολιτικών εξελίξεων, η οποία όμως απαλλάσσει, όπως πιστεύουν στο πρωθυπουργικό γραφείο, τον Αντώνη Σαμαρά από βασικούς πονοκεφάλους που τον ταλαιπωρούν την τελευταία περίοδο.
Με τη λειτουργία των θερινών τμημάτων και τη διακοπή της λειτουργίας της Ολομέλειας της Βουλής ως τον Οκτώβριο, δεν υπάρχει κίνδυνος να φθάσει νέα δικογραφία στη Βουλή με ενδείξεις ευθυνών για κυβερνητικά στελέχη και να ανοίξει κύκλος σκανδαλολογίας.
Παράλληλα, δεν αποκλείεται η Ολομέλεια της Βουλής να μην λειτουργήσει εάν ο πρωθυπουργός επιλέξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον προσεχή Σεπτέμβριο μετά τη διευθέτηση στο ζήτημα του χρέους.
Οπως πληροφορείται το TheTOC.gr, αν η Ολομέλεια της Βουλής λειτουργούσε ως το τέλος Ιουνίου, ως συνήθως, ήταν πολύ πιθανό να γινόταν η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώην γενικό γραμματέα Τάκη Μπαλτάκο. Ειδικά μετά τα όσα έγιναν χθες στη Βουλή με τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο και τον υπαρχηγό Χρήστο Παπά, ο φόβος ήταν έκδηλος στο εσωτερικό της ΝΔ.
Η ηγεσία της ΝΔ ήθελε πάση θυσία να αποφύγει τη συζήτηση στη Βουλή για τον Τάκη Μπαλτάκο που προκάλεσε και με την προ ημερών συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής. Και αυτό διότι θα επανερχόταν με έντονο τρόπο μια συζήτηση που πονάει το γαλάζιο σύστημα, καθώς ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης ήταν και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού.
Επίσης, το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει και τη συζήτηση στη Βουλή επί του αιτήματος για άρση βουλευτικής ασυλίας η οποία αφορά τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, προκειμένου να διερευνηθεί υπόθεση η οποία στηρίζεται σε δημοσίευμα περιοδικού και τον φέρει, την εποχή που ήταν βουλευτής, «χρηματισθέντα» από τον υπόδικο επιχειρηματία Αν. Πάλλη (τον κατηγορούν ότι είχε και επαφές με τη Χρυσή Αυγή), προκειμένου να καταθέσει ερώτηση ευνοϊκή για δραστηριότητες του εν λόγω επιχειρηματία.
Το συγκεκριμένο αίτημα ασυλίας θα εξεταζόταν από την Επιτροπή Δεοντολογίας και απόφαση θα ελάμβανε η Ολομέλεια εντός τριών μηνών όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, εξαιρουμένης της περιόδου κατά την οποία θα λειτουργούν τα θερινά τμήματα. Αρα, η υπόθεση παγώνει…
Η σχετική δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή από τα τέλη Απριλίου, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών έχει καταθέσει μήνυση και αγωγή στο περιοδικό για το συγκεκριμένο δημοσίευμα, αλλά και απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου ζητώντας ο σχετικός φάκελος να διαβιβαστεί σύντομα στη Βουλή ώστε να μην υπάρχει η σε βάρος του εκκρεμότητα.
Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός παύει να εξαρτάται από τις διαθέσεις των βουλευτών του και να είναι όμηρος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του, καθώς ως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα λειτουργούν θερινά τμήματα και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από 50 απόλυτα ελεγχόμενους από την κυβέρνηση βουλευτές, αφού οι αντιρρησίες μπορούν ανά πάσα στιγμή να αντικατασταθούν.
Δεν είναι τυχαία η συγκεκριμένη κίνηση να κλείσει η Ολομέλεια, καθώς το επόμενο διάστημα υπάρχουν κρίσιμα νομοσχέδια προς ψήφιση στη Βουλή, με κυριότερο το σπάσιμο της ΔΕΗ που ήδη προκαλεί ισχυρές αντιδράσεις και υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν «περνάει».
Και επειδή ο ανασχηματισμός είναι προ των πυλών εκτιμάται ότι αρκετοί δυσαρεστημένοι βουλευτές θα ήθελαν να στείλουν μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου με τη στάση τους. Η λήξη των εργασιών της Ολομέλειας όμως τους εξουδετερώνει σε μεγάλο βαθμό.
Η κίνηση του πρωθυπουργού ξάφνιασε και πολλούς υπουργούς, οι οποίοι δεν ήταν ενήμεροι και γι’ αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως και για άλλα κρίσιμα θέματα.
Κάποιοι εξ αυτών μάλιστα κάνουν λόγο στο παρασκήνιο για κακούς χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου, αφού η μυστικότητα αυτή εκπέμπει αδικαιολόγητο πανικό.