Ποιος είναι ο Διευθυντής Γενικής Ιατρικής στο Πολυδύναμο Ιατρείο Σκύρου που δεν ήταν καν γιατρός
Απίστευτο και όμως ελληνικό. Ήταν διευθυντής νοσοκομείου επί 13 χρόνια χωρίς να είναι καν γιατρός.
Στις 15 Μαΐου, με εντολή της γενικής γραμματέως του υπουργείου Υγείας Πελοπίδα Καλλίρη ανακλήθηκε ο διορισμός του διευθυντή Γενικής Ιατρικής του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σκύρου επειδή δεν διέθετε πτυχίο ιατρικής.
Ναι σωστά διαβάσατε. Για 13 ολόκληρα χρόνια ο Ιωάννης Καστάνης διατελούσε “ανενόχλητος” διευθυντής Γενικής Ιατρικής, έχοντας πλαστό πτυχίο. Οι τίτλοι σπουδών του από το πανεπιστήμιο Ρώμης La Sapienza, τους οποίους είχε καταθέσει το 1999 στο υπουργείο Υγείας, ήταν πλαστοί.
Το θέμα δημοσιεύθηκε στο κυριακάτικο φύλλο της Real News και η απόφαση δημοσιεύθηκε και στη Διαύγεια.
Δείτε την απόφαση του υπουργείου Υγείας
Η απόφαση του διορισμού του εν λόγω ιατρού δημοσιεύθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 2000, μετά από έγκριση της τότε γενικής γραμματέως, με βάση την αναγνώριση του τίτλου σπουδών του από το ΔΙΚΑΤΣΑ και με επικυρωμένες μεταφράσεις των πιστοποιητικών που προσκόμισε από την αστυνομία.
Κάποιος ωστόσο, άρχισε να σκαλίζει την υπόθεση και απευθύνθηκε στο Υπουργείο Υγείας, στο οποίο έκανε καταγγελία. Η υπόθεση διερευνήθηκε από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και τότε ήρθε στην επιφάνεια η μεγάλη απάτη. Διαπιστώθηκε ότι όχι μόνο δεν υπήρχε φοιτητής με το όνομά του, που να είχε πάρει πτυχίο ιατρικής στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, αλλά ούτε και τίτλο ειδικότητας.
Όσο έκανε τον Διευθυντή στη Σκύρο, ο ίδιος κυκλοφορούσε με Ferrari, ενώ διέθετε και ιδιωτικό αεροπλάνο.
Στον “γιατρό”, – ο οποίος όπως αποδείχθηκε είχε τρία ΑΦΜ και τρεις αστυνομικές ταυτότητες, σύμφωνα με το δημοσίευμα – ασκήθηκε δίωξη, ενώ έχει εξαφανιστεί από το νησί παρά το γεγονός πως εκκρεμεί σε βάρος του ποινική δίωξη.
Σύμφωνα με το πόρισμα, ο φάκελος στο υπουργείο Υγείας για την επιλογή του ως Διευθυντής στο Κέντρο Υγείας της Σκύρου είχε εξαφανισθεί.
Οι έλεγχοι άρχισαν τελικά, έστω και καθυστερημένα, από την τωρινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Δεν ελέγχονται μόνο τα μητρώα των πτυχιούχων μέσω επικοινωνίας με τα πανεπιστήμια, αλλά ακόμη και η πιστότητα των πιστοποιητικών ξένων γλωσσών.
Αν και δεν υπάρχουν ακόμη συγκεντρωτικά στοιχεία, εκτιμάται πως περίπου το 2% των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας (από τους 90 χιλ. συνολικά) έχουν καταθέσει πλαστούς τίτλους σπουδών. Η αποπομπή των γιατρών- μαϊμού από το ΕΣΥ ήδη έχει αρχίσει από το υπουργείο Υγείας, όπως και η άσκηση ποινικών διώξεων.
Το υπουργείο Υγείας αναζητά όλους, γιατρούς και μη, που εργάζονται στο χώρο της υγείας με πλαστά πτυχία
Σε αναζήτηση εργαζομένων στο χώρο της υγείας με πλαστά πτυχία, πιθανότατα ακατάλληλων για τις θέσεις που κατέχουν, βρίσκεται το υπουργείο Υγείας.
«Από τα τέλη του 2013, με εντολή δική μου και του γενικού γραμματέα, κ. Καλλίρη, οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας έχουν ξεκινήσει έναν ενδελεχή έλεγχο της γνησιότητας των πτυχίων. Ξεκινήσαμε με τους διοικητές των νοσοκομείων και συνεχίζουμε με όλους όσους εργάζονται στο υπουργείο Υγείας και στους εποπτευόμενους φορείς. Ήδη, αυτό το στάδιο έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς», δήλωσε σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης και αποκάλυψε ότι εκτός από τον γιατρό, διευθυντή στο Κέντρο Υγείας της Σκύρου, του οποίου ο διορισμός ανακλήθηκε πριν μερικές ημέρες όταν αποκαλύφθηκε ότι το πτυχίο του ήταν πλαστό, άλλη μία διοικήτρια έχει ήδη αποπεμφθεί, για τον ίδιο λόγο.
«Από ό,τι φαίνεται, έχουμε και κάποια επιπλέον ευρήματα σε κάποιες άλλες περιοχές της χώρας. Στη συνέχεια θα έχουμε και τον έλεγχο των πτυχίων ξένων γλωσσών για να ολοκληρώσουμε τον έλεγχο όλων των ανθρώπων οι οποίοι εργάζονται για εμάς», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των ασθενών, ή πρόβλημα στην ασφάλεια της περίθαλψης τους, τόνισε: «Δεν είναι τα ευρήματα σε τέτοια έκταση, που να πει κάποιος ότι υπάρχει γενικευμένη ανησυχία, αλλά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε όσους έχουν εξαπατήσει το ελληνικό κράτος, καταθέτοντας πλαστούς τίτλους. Ιδιαίτερα στο χώρο της υγείας, καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει έναν επιπλέον κίνδυνο. Ένας με πλαστό τίτλο -δε λέω την κραυγαλέα περίπτωση της Σκύρου που είναι, αν θέλετε, η πιο ακραία- ή παρόμοιες περιπτώσεις σε ιατρικό προσωπικό, είναι ασφαλώς πιο ευαίσθητες σε αυτόν τον χώρο».
Ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στην περίπτωση του γιατρού με τα πλαστό πτυχίο στη Σκύρο, τόνισε ότι η διαδικασία ελέγχου του είχε ξεκινήσει πριν δύο χρόνια, μετά από καταγγελία πολίτη. Στο ερώτημα αν κινδύνευσε κάποιος από τις υπηρεσίες του, ο υπουργός Υγείας είπε πως «δεν έχει διαπιστωθεί προς το παρόν κάτι τέτοιο», ωστόσο συνεχίζεται ο έλεγχος. «Φαίνεται ότι υπήρχε κάποιος αδικαιολόγητα μεγάλος πλουτισμός του συγκεκριμένου γιατρού, που ελέγχεται με ποιον τρόπο συνέβη. Σε κάθε περίπτωση μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν ελεγχθεί τα πάντα για όλους», τόνισε.
news247