Η πίεση που δημιούργησε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το μέγεθος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, προβληματίζουν την κυβέρνηση. Το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζει πρόταση για την τρόικα, που έχει “αλλεργία” στις δόσεις
Τα “μηνύματα” της κάλπης και η συνειδητοποίηση ότι ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος, ξύπνησαν την κυβέρνηση που ετοιμάζει μεγάλη ρύθμιση χρεών.
Σύμφωνα με “Τα Νέα”, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει αύξηση των δόσεων εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τις 12 σε τουλάχιστον 48.
Στο τέλος Απριλίου, 3.344.246 φορολογούμενοι (πάνω από 1 στους 3), είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα από τις αρχές του 2014 στο τέλος Απριλίου είχαν σκαρφαλώσει στα 4,323 δισ. ευρώ -από 3,5 το Μάρτιο- και σύμφωνα με εκτιμήσεις σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και 62 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, που είχαν συσσωρευτεί έως τα τέλη του 2013.
“Πρέπει να κάνουμε κάτι για να πάρει ο κόσμος ανάσα τώρα”, ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, έχει ήδη εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να υπάρξει νέα γενναία ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι 48 δόσεις θεωρείται το μίνιμουμ, αν και υπάρχουν και προτάσεις για 100 δόσεις.
Η τρόικα φέρεται να έχει “αλλεργία” στις δόσεις, ωστόσο η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον υπό πίεση, μετά την ήττα της στις ευρωεκλογές.
Στα επιχειρήματα, που θα χρησιμοποιήσει η ελληνική πλευρά, είναι και τα πενιχρά αποτελέσματα της ρύθμισης των 12 μηνιαίων δόσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ δείχνουν ότι στην πάγια ρύθμιση έχουν ενταχθεί από τον Αύγουστο του 2013 έως το τέλος Μαρτίου οφειλές συνολικού ύψους μόλις 682 εκατ. ευρώ. Τη ρύθμιση αξιοποίησαν 136.255 φορολογούμενοι και στα ταμεία του Δημοσίου μπήκαν μόλις 257 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί από όσους εντάσσονται στο πρόγραμμα εξόφλησης των 12 δόσεων, δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν και κινδυνεύουν με κατασχέσεις.
Τις ρυθμίσεις οφειλών τους έως τα μέσα Μαΐου είχαν χάσει 9.970 φορολογούμενοι επειδή δεν πλήρωσαν δύο συνεχόμενες δόσεις, ενώ 511 από αυτούς αντιμετώπισαν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.