Τη νομιμότητα των πρακτικών πέντε τραπεζών ερευνά η γενική γραμματεία Καταναλωτή σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τραπέζης Ελλάδος. Πρόκειται για πρακτικές που αφορούν στην επιβολή προμηθειών σε ορισμένες τραπεζικές συναλλαγές, την επιβολή «προστίμου» εκτός των τόκων υπερημερίας στην καθυστέρηση της πληρωμής δόσεων δανείου και στην αυθαίρετη αφαίρεση ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς μισθοδοσίας για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ειδικότερα σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει στην γενική γραμματεία Καταναλωτή:
– Τέσσερις τράπεζες, η Εθνική, η Τράπεζα Πειραιώς, ΑΤΕ και Eurobank αποσπούν χρήματα από λογαριασμούς μισθοδοσίας πελατών τους, εφόσον οι τελευταίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές είτε από δάνεια είτε από πιστωτικές κάρτες προς τις συγκεκριμένες τράπεζες. Είναι προφανές ότι το «άδειασμα» των λογαριασμών γίνεται εν αγνοία των κατόχων τους.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η νομοθεσία παρέχει αυτό το δικαίωμα στις τράπεζες, με την προϋπόθεση όμως ότι ένας τουλάχιστον λογαριασμός μισθοδοσίας θα μείνει «απείραχτος». Σύμφωνα όμως με τις καταγγελίες οι καταναλωτές που διαμαρτυρήθηκαν στις υπηρεσίες της γενικής γραμματείας υποστήριξαν ότι δεν συμβαίνει αυτό. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι από λογαριασμό ανέργου, στον οποίο ήταν κατατεθειμένο το επίδομα των 400 ευρώ, η τράπεζα του αφαίρεσε τα 200 ευρώ για ληξιπρόθεσμη οφειλή που είχε προς την τράπεζα. Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι η προαναφερόμενη πρακτική είχε απασχολήσει και πέρυσι τη γενική γραμματεία Καταναλωτή, η οποία είχε παρέμβει με ανακοίνωση της κι οι τράπεζες που την εφάρμοζαν είχαν σταματήσει, αλλά από την περασμένη άνοιξη άρχισαν να την εφαρμόζουν και πάλι.
– Δύο τράπεζες, η Eurobank κι η Millenium, χρεώνουν σε δανειολήπτες που έχουν καθυστερήσει την αποπληρωμή των συμβατικών τους υποχρεώσεων «πέναλτι» από 3 ως και 120 ευρώ. Η συγκεκριμένη χρέωση επιβάλλεται μονομερώς και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι σε ληξιπρόθεσμη οφειλή έχει ενεργοποιηθεί το επιτόκιο υπερημερίας.
– Μία τράπεζα, η Millenium επιβάλει χρέωση 0,30 ευρώ στους πελάτες της εφόσον η πληρωμή της πιστωτικής κάρτας γίνει στο γκισέ του καταστήματος κι όχι στο ΑΤΜ.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η γενική γραμματεία Καταναλωτή έχει ενημερώσει τις εμπλεκόμενες τράπεζες για τις σχετικές καταγγελίες και αναμένει την θέση τους, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία και με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Εν τω μεταξύ όλο και περισσότεροι δανειολήπτες προσφεύγουν καθημερινά στη δικαστική συνδρομή για το«κούρεμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που τους παρέχει ο «νόμος Κατσέλη». Τα νομικά τμήματα των τραπεζών βρίσκονται «επί ποδός πολέμου». Σύμφωνα πληροφορίες ως τώρα οι δανειολήπτες που έχουν προσφύγει στην προστασία του νόμου υπερβαίνουν τους 40.000 κι όπως εκτιμάται δεν αποκλείεται ως το τέλος του χρόνου να πλησιάσουν τους 100.000.