Το 36% των ερωτηθέντων σε παγκόσμια έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας θεωρεί ότι ο βασανισμός κρατουμένων είναι δικαιολογημένος υπό συνθήκες. Φέρουν ευθύνη τα τηλεοπτικά σίριαλ λέει η οργάνωση.jack bauer

Σχεδόν το 1/3 των Βρετανών δικαιολογεί τα βασανιστήρια υπό συνθήκες… Τα ευρήματα της έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αποτυπώνουν μια κατάσταση που είναι άκρως ανησυχητική καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο φαίνεται να πείθονται ότι σε κάποιες περιτπώσεις είναι απαραίτητος ο βασανισμός κρατουμένων. Ευθύνη γι αυτή την αντίληψη, κατά την Διεθνή Αμνηστία, φέρουν σε μεγάλο βαθμό τηλεοπτικά σίριαλ που «εξυμνούν» τα βασανιστήρια. Ευτυχώς, από τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφει η Ελλάδα, με 12%.

Τριάντα χρόνια μετά την υπογραφή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων, η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την «ευρέως διαδεδομένη» πρακτική των βασανιστηρίων, η οποία έχει μετατραπεί σε «αποδεκτή» πρακτική στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας και έχει «εξυμνηθεί» από τηλεοπτικά σίριαλ, όπως το «24 Hours» , αναγγέλλοντας την έναρξη διετούς εκστρατείας για την εξάλειψή τους.

Η μη κυβερνητική οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρει ότι κατά την τελευταία πενταετία έχει καταγράψει περιστατικά εφαρμογής βασανιστηρίων σε 141 χώρες ανάμεσά τους και 79 από τις 155 χώρες που έχουν επικυρώσει τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών τον Δεκέμβριο του 1984.

Παγκόσμια έρευνα με τη συμμετοχή 21.000 ατόμων και σε 21 χώρες αποκάλυψε τον ευρέως διαδεδομένο φόβο για τα βασανιστήρια, αφού το 44% των ερωτηθέντων απάντησε ότι φοβάται ότι θα υποστεί βασανιστήρια αν τεθεί υπό κράτηση.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι το 36% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η εφαρμογή βασανιστηρίων είναι κάτι που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αναγκαίο και αποδεκτό για την εξασφάλιση πληροφοριών για την προστασία του πληθυσμού.

Τα βασανιστήρια έχουν εξελιχθεί σε «σχεδόν αποδεκτή» πρακτική «ρουτίνας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σέτι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο ανακοινώνοντας την έναρξη της εκστρατείας με τίτλο: «Ας σταματήσουμε τα βασανιστήρια».

Ο βαθμός ανοχής ή υποστήριξης του πληθυσμού στην εφαρμογή βασανιστηρίων διαφέρει από χώρα σε χώρα και ανέρχεται στο 74% στην Κίνα ή στην Ινδία, έναντι μόνο 12% στην Ελλάδα και 15% στην Αργεντινή, σύμφωνα με την έρευνα του GlobeScan.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο φόβος των βασανιστηρίων είναι ο πιο περιορισμένος από όλες τις χώρες, το 29% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την πρακτική των βασανιστηρίων.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, η υποστήριξη αυτή συνδέεται με τη δημοτικότητα τηλεοπτικών σειρών κατασκοπίας και βίας.

«Τα σίριαλ όπως «24 Hours» και «Homeland» έχουν εξυμνήσει τα βασανιστήρια σε μία ολόκληρη γενιά, αλλά υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στη δραματουργική παρουσίαση που έχουν δημιουργήσει οι σεναριογράφοι και την πραγματική χρησιμοποίηση των βασανιστηρίων από κρατικούς παράγοντες στις αίθουσες του βασανισμού», είπε η Κέιτ Αλεν.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.