Πλεόνασμα: Η αλήθεια πίσω από τους αριθμούς – Τι είναι τελικά το 1,5 δισ. ευρώ του πλεονάσματος – Τι μένει προς διανομή – Τι σημαίνει η επιβεβαίωση του πλεονάσματος για το χρέοςpleonasma

Το «νέο ραντεβού των πολιτών με την εφορία» αλλά και η αναβολή της τελικής λύσης για το χρέος το φθινόπωρο, περιορίζουν τα πολιτικά οφέλη που προσδοκούσε να κεφαλαιοποιήσει η κυβέρνηση με την διανομή του κοινωνικού μερίσματος και την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat.

Οσο πλησιάζει η ώρα της εφορίας γίνεται αντιληπτό ότι στην πληρωμή φόρων και χαρατσιών θα πάει το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού μερίσματος σε όσους τελικώς θα το εισπράξουν. Τον Ιούλιο του 2014 θα καταβάλουν την πρώτη δόση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων καθώς και του συμπληρωματικού φόρου (πρώην ΦΑΠ) οι κάτοχοι ακινήτων. Ετσι, με την ολοκλήρωση, επί της ουσίας, της αποπληρωμής του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων τον Μάιο του 2014 θα ξεκινήσει η πληρωμή του νέου φόρου που θα «φέρει» στα ταμεία του κράτους 2,65 δισ. ευρώ.

Καθ’ οδόν βρίσκονται όμως και τα νέα εκκαθαριστικά της δήλωσης τα οποία θα περιλαμβάνουν τέσσερις φόρους. Φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται με συντελεστές 1% -4% για όσους απέκτησαν το 2013 ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και όσους αμείβονται με μπλοκάκι, και φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Μετά την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ η συντριπτική πλειοψηφία των εκκαθαριστικών εκτιμάται ότι θα είναι χρεωστικά.

Στο ευρύτερο πεδίο της οικονομίας μετά την χθεσινή ανακοίνωση του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αλλά και τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν Σάιμον Ο’ Κόνορ, είναι πλέον σαφές ότι η αντίστροφη μέτρηση για την λύση του δημόσιου χρέους θα τραβήξει… μέχρι το φθινόπωρο. Ετσι παρόλο που το θέμα μπορεί να τεθεί στο επόμενο Eurogroup της 5ης Μαΐου, οι όποιες αποφάσεις δεν προβλέπεται να ληφθούν άμεσα και δη πριν από τις διπλές εκλογές του Μαΐου. Οσο όμως παραμένει σε εκκρεμότητα η διευθέτηση του χρέους, αναγκαστικά θα παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο χορήγησης ενός τρίτου πακέτου βοήθειας, κάτι που ο Α. Σαμαράς έχει αποκλείσει κατηγορηματικά.

O πρωθυπουργός έχει διαβεβαιώσει ότι η χώρα δεν χρειάζεται περισσότερα χρήματα θεωρώντας ότι μπορεί να προσφύγει στις αγορές αν κριθεί απαραίτητο προκειμένου να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες. Ωστόσο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών λίγες ώρες μετά την επικύρωση των δημοσιονομικών στοιχείων από την Eurostat, εκτίμησε ότι δεν είναι δυνατόν να αποφανθεί το κατά πόσο η χώρα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση πριν από το φθινόπωρο. Οπότε και θα πιστοποιηθεί το κατά πόσο μπορεί να καλύψει από μόνη της τις δανειακές της ανάγκες από τις αγορές, ή θα χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια. Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Σ. Ο’ Κόνορ ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του έτους, μετά την επιβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη ότι η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ (1,5 δισ. ευρώ) το 2013 σε όρους οικονομικού προγράμματος. Δεν παρέλειψε ωστόσο να διαβεβαιώσει ότι η Κομισιόν θεωρεί «βιώσιμο το ελληνικό χρέος».

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.