Όμως οι δανειστές έχουν επιφυλάξεις για τις συνέπειες της εξόδου στις αγορές
Τα κέρδη από την επίσκεψη της Άνγκελας Μέρκελ μετρούν στο Μαξίμου, ελπίζοντας πως θα αποφευχθεί νέο πρόγραμμα στήριξης και πως η συζήτηση για το χρέος δεν θα μετατεθεί για το φθινόπωρο, ούτε θα σκοντάψει σε επιφυλάξεις των εταίρων για την έξοδο στις αγορές.
της Βίκυς Σαμαρά
Τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης πως η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές καθιστά βιώσιμο το χρέος δεν φέρεται να συμμερίζεται το Eurogroup. Η Αθήνα σε κάθε περίπτωση περιμένει μία πρώτη συζήτηση για το χρέος να γίνει στο Eurogroup της 5ης Μαΐου και να δοθεί στη δημοσιότητα ένα πρώτο σχέδιο συμφωνίας με τους δανειστές για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής από 30 στα 50 έτη και νέα μείωση των επιτοκίων.
Αυτή θα είναι σε κάθε περίπτωση η κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας , αλλά και τις πληροφορίες που δημοσίευσε το Reuters.
Όσον αφορά στις κυβερνητικές προσδοκίες για απελευθέρωση από το βραχνά των ελέγχων της τρόικας, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα πραγματοποιήσουν μία σύντομη επίσκεψη τον Ιούνιο, αλλά η κύρια αποστολή θα πραγματοποιηθεί μετά το καλοκαίρι.
Το φθινόπωρο ουσιαστικά μετέθεσε τις οριστικές αποφάσεις και για το χρέος άλλωστε η κ.Μέρκελ, η οποία στις επίσημες δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο την Παρασκευή, έκανε την αναφορά που επιθυμούσε η ελληνική πλευρά στο θέμα, αλλά ήταν ιδιαίτερα προσεκτική.
Ανέφερε πως πρώτα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα από τη Eurostat την Τρίτη του Πάσχα, να εξεταστεί η πορεία της Ελλάδας στο Eurogroup της 5ης Μαϊου, να υπάρξουν τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών το φθινόπωρο και υπενθύμισε πως το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους.
Η Γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε επίσης να αποκλείσει το ενδεχόμενο νέου προγράμματος, λέγοντας πως η επιστροφή στις αγορές “είναι ένα βήμα προς τη φυσιολογική κατάσταση, προφανώς και με κάποια προστατευτική ομπρέλα”, από την οποία θα βγει η χώρα σιγά σιγά.
Τυπικώς βεβαίως είναι πιθανόν η πρόσθετη βοήθεια, που το ΔΝΤ θεωρεί βέβαιο πως θα χρειαστεί η Ελλάδα δεδομένου ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την επόμενη διετία θα είναι μεγαλύτερες από τα κεφάλαια που μπορεί να αντλήσει από τις αγορές, να μην “βαφτιστεί” νέο πρόγραμμα, αλλά πρόσθετη χρηματοδότηση του τρέχοντος προγράμματος.Το ερώτημα είναι από ποιους όρους θα συνοδεύεται.