Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής σχετικά με την «ταυτότητα» του μηχανισμού που εξερράγη έξω από το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οδό Αμερικής.
Οπως προέκυψε από την εργαστηριακή ανάλυση στα υπολείμματα του μηχανισμού που περισυνελέγησαν από το σημείο της έκρηξης, για την κατασκευή της βόμβας οι δράστες της επίθεσης χρησιμοποίησαν κυρίως εκρηκτική ύλη τύπου ANFO, δηλαδή νιτρικό αμμώνιο εμποτισμένο με πετρέλαιο.
Πάντως, αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε στην «Κ» ότι «οι δράστες πιθανότατα τοποθέτησαν στο εκρηκτικό μείγμα και ποσότητα αμμωνιοδυναμίτιδας προκειμένου να πετύχουν την πυροδότηση του ANFO, που θεωρείται «χαμηλό» εκρηκτικό (έχει δηλαδή χαμηλή ταχύτητα εκτόνωσης). Παρόμοιο εκρηκτικό «μείγμα» είχε χρησιμοποιηθεί σε βομβιστικές επιθέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών και το υποκατάστημα της Eurobank Αργυρούπολης (2009) από την οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».
Σε ό,τι αφορά τον «φορέα» μέσα στον οποίο οι δράστες της προχθεσινής επίθεσης τοποθέτησαν τα εκρηκτικά, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι προσομοιάζει στα μεταλλικά δοχεία λαδιού που είχαν βρεθεί (τον Απρίλιο του 2010) στο κρησφύγετο του «Επαναστατικού Αγώνα», σε υπόγειο γκαράζ στον Καρέα. Αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής είχαν τότε βρει μέσα σε υπόγειο γκαράζ που χρησιμοποιούσαν τα μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» τρεις φιάλες υγραερίου και τέσσερα δοχεία λαδιού γεμάτα με εκρηκτική ύλη ANFO.
Στο ίδιο υπόγειο γκαράζ είχαν βρεθεί και τρεις κλεμμένες μοτοσικλέτες χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας, τις οποίες τα μέλη της οργάνωσης εικάζεται ότι είχαν χρησιμοποιήσει σε τρομοκρατικές ενέργειές τους. Παρόμοια μεθοδολογία εκτιμάται ότι έχουν ακολουθήσει και οι βομβιστές του κτιρίου της ΤτΕ. Και αυτό διότι οι δράστες της επίθεσης εκτιμάται πως δεν εγκατέλειψαν σε δημόσιο χώρο τη μηχανή σκούρου χρώματος με την οποία διέφυγαν από την οδό Αμερικής, αμέσως μόλις στάθμευσαν εκεί το αυτοκίνητο – βόμβα.
Καλά πληροφορημένη πηγή επιβεβαίωσε, με δηλώσεις στην «Κ», ότι πράγματι ο οδηγός του κλεμμένου (την 5η Απριλίου) από την Καισαριανή Nissan Sunny είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του φορώντας κράνος. Κράνος φορούσε και ο οδηγός του λευκού βαν που είχε εκραγεί τον Σεπτέμβριο του 2009 έξω από το Χρηματιστήριο.
Ο τρόπος που έδρασε και οι κινήσεις του συνεργού του (περίμενε στο τιμόνι της μηχανής, στη συμβολή των οδών Αμερικής και Πανεπιστημίου) έχουν καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας της ΤτΕ, της Τράπεζας Πειραιώς και του εμπορικού κέντρου Attica. Οι τρομοκράτες έγιναν επίσης αντιληπτοί από τους υπαλλήλους security του εμπορικού κέντρου, οι οποίοι και ειδοποίησαν την Αμεση Δράση σχεδόν ταυτόχρονα με τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στην ιστοσελίδα Zougla.gr και στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Γίνεται προσπάθεια να προσδιοριστεί το δρομολόγιο που ακολούθησαν οι δράστες από και προς την οδό Αμερικής, καθώς και πιθανές προπαρασκευαστικές ενέργειές τους τις ημέρες πριν από τη βομβιστική επίθεση. Θεωρείται βέβαιο ότι στην επιχείρηση πήρε μέρος και ομάδα υποστήριξης.
Ανάρτηση φωτογραφιών από την ΕΛ.ΑΣ.
Στη δημοσιότητα δόθηκαν χθες από την ΕΛ.ΑΣ. φωτογραφίες ατόμων που φέρεται να έχουν διαπράξει 60 εμπρησμούς ATM το διάστημα από τον Ιούλιο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2014. Για τις υποθέσεις αυτές υπήρξε τον Φεβρουάριο ανάληψη ευθύνης από την πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση με επωνυμία «Επαναστατική Λαϊκή Αναρχική Δράση».
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της προκήρυξης, που είχε σταλεί και δημοσιευθεί στην «Εφημερίδα των Συντακτών», οι εμπρησμοί είχαν ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013 με την καταστροφή ΑΤΜ της Λαϊκής Τράπεζας στην Αγία Παρασκευή και ολοκληρώθηκαν με την πυρπόληση δύο μηχανημάτων στην Εθνική Τράπεζα της Ανθούπολης Περιστερίου στις 18 Ιανουαρίου.
Οι τέσσερις σελίδες της προκήρυξης βρέθηκαν ύστερα από τηλεφώνημα αγνώστου στην εφημερίδα, μέσα σε μια διπλωμένη σελίδα φύλλου της «Ναυτεμπορικής» της 3ης Ιανουαρίου 2014, με πρωτοσέλιδο τίτλο «Εκρηξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο». Στο κείμενό τους οι δράστες καλούσαν αναρχικούς και διεθνιστές να ενδυναμώσουν τον ανοιχτό πόλεμο που έχει κηρυχτεί σε «αφεντικά, κράτος, μπάτσους, δικαστές, εισαγγελείς και δημοσιογράφους».
Οι εμπρηστές επέλεγαν να πυρπολούν τα μηχανήματα τοποθετώντας προσανάμματα τζακιού και ρίχνοντας εύφλεκτο υγρό. Για κάθε μία από τις υποθέσεις είχε σχηματίσει δικογραφία η υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας. Οι φωτογραφίες από τις κάμερες ασφαλείας των τραπεζών στις οποίες έχουν καταγραφεί τα πρόσωπα των δραστών δόθηκαν στη δημοσιότητα ύστερα από διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Και οι 27 φωτογραφίες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr).