Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης – Από 1126 έως 1440 ευρώ το προστατευόμενο όριο για ζευγάρι με ένα παιδί – Πάνω από τα όρια τα φτώχειας τα ποσάME POSA XRHMATA

Τα ποσά που, θεωρητικά τουλάχιστον, οι τράπεζες θα πρέπει να αφήνουν στους δανειολήπτες προκειμένου να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες τους, ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Πρόκειται για τις λεγόμενες εύλογες δαπάνες διαβίωσης οι οποίες αναμένεται να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στον μηχανισμό ρύθμισης των τραπεζικών δανείων μετά την 01/01/2015.

Ο προσδιορισμός των εύλογων δαπανών διαβίωσης, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, «έχει στόχο να βοηθήσει τα πιστωτικά ιδρύματα και τους δανειολήπτες, να καταλήγουν σε κοινά αποδεκτές και βιώσιμες λύσεις ως προς την εξυπηρέτηση των δανείων». Δηλαδή, στην πράξη, η διαπραγμάτευση επί του ποσού που θα πρέπει να καταβάλει κάποιος για να εξυπηρετεί το δάνειό του μετά τη ρύθμισή του, θα εξαρτάται από συνολικό ύψος του εισοδήματος του κάθε νοικοκυριού αφού αφαιρεθούν οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Υποτίθεται ότι αυτό το ποσό –το οποίο θα είναι «ελαστικό» όπως αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη και ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως τα προβλήματα αναπηρίας κλπ θα λειτουργεί ως ένα ελάχιστο καταφύγιο εισοδήματος το οποίο θα πρέπει να απομένει στην τσέπη του δανειολήπτη προκειμένου αυτός να καλύπτει τις βασικές του ανάγκες.

Υποτίθεται ότι αυτό το ποσό θα λειτουργεί ως ένα ελάχιστο καταφύγιο εισοδήματος

Ποιο θα είναι αυτό το ποσό; Θα εξαρτάται από την οικογενειακή κατάσταση του καθενός. Ιδού τα σχετικά ποσά που ανακοινώθηκαν:

  • Ενας ενήλικος με ένα παιδί: από 758 έως 962 ευρώ τον μήνα
  • Δύο ενήλικες με ένα παιδί: από 1126 έως 1440 ευρώ τον μήνα
  • Δύο ενήλικες με δύο παιδιά: 1347 έως 1720 ευρώ τον μήνα
  • Δύο ενήλικες με τρία παιδιά: 1568 έως 2000 ευρώ τον μήνα
  • Δύο ενήλικες με τέσσερα παιδιά: 1788 έως 2280 ευρώ τον μήνα

Για τους υπολογισμούς, ελήφθησαν υπόψη, τα έξοδα διατροφής, στέγασης, μόρφωσης, ένδυσης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, θέρμανσης, μεταφοράς, επικοινωνίας κτλ. Από τους πίνακες που δημοσίευσε το υπουργείο Ανάπτυξης, προκύπτει ότι το όριο των δαπανών θα είναι αρκετά υψηλότερο από το όριο της φτώχειας.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.