Το εγχείρημα ξεκινησε το πρωί από το Λονδίνο – Προβλέπεται μεσοπρόθεσμη έκδοση πενταετούς ομολόγου – Πρώτος στόχος η άντληση 2 δισ. ευρώ – Ποια τα επιτρεπτά επιτόκια και το κλίμα που επικρατείagores

Το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να πραγματοποιήσει το μεγάλο άλμα στις αγορές από τις οποίες είχε αποκλειστεί πριν από τέσσερα χρόνια.

Η διαδικασία της επιστροφής στις αγορές αναμένεται να ξεκινήσει  στο Λονδίνο από όπου οι δύο ανάδοχες τράπεζες, J.P. Morgan και Deutsche Bank θα ανακοινώσουν επισήμως ότι ανοίγουν το περίφημο βιβλίο των προσφορών (book building) καλώντας τους επενδυτές να αγοράσουν τα νέα πενταετή ομόλογα της Ελλάδος.

Το αρχικό ύψος της έκδοσης έχει οριστεί στα 2 δισ. ευρώ όμως το τελικό ποσό που θα αντλήσει το Δημόσιο θα εξαρτηθεί τόσο από το ύψος των προσφορών που θα κατατεθούν, όσο και από τα επιτόκια τα οποία είναι διατεθειμένοι να καταβάλλουν οι επενδυτές. Η όλη διαδικασία είναι ανταγωνιστική που σημαίνει ότι θα ικανοποιηθούν κατά προτεραιότητα οι προσφορές αυτές των επενδυτών οι οποίες συνοδεύονται από το χαμηλότερο επιτόκιο. Στόχος είναι το μέσο σταθμικό επίπεδο του επιτοκίου να διαμορφωθεί σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα.

Στην περίπτωση που η έκδοση υπερκαλυφθεί αρκετές φορές και το επιτόκιο είναι συμφέρον για το Δημόσιο, το τελικό ποσό που θα αντληθεί μπορεί να φθάσει και τα 3 δισ.ευρώ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τα αποτελέσματα της πρώτης δημοπρασίας των ομολόγων θα ανακοινωθούν επισήμως εντός της ημέρας.

Σε πολιτικό επίπεδο η απόφαση για την έξοδο ελήφθη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Πάντως η εσπευσμένη επιστροφή στις αγορές, δύο μέρες μετά τις δηλώσεις Στουρνάρα με τις οποίες επιχείρησε να «φρενάρει» την όλη διαδικασία για αργότερα, καταδεικνύει ότι επικράτησε τελικώς η γραμμή του πρωθυπουργικού συμβούλου Χρύσανθου Λαζαρίδη. Σε κάθε περίπτωση η έκδοση επιχειρεί να αξιοποιήσει το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που υπάρχει στις αγορές υπέρ της Ελλάδας, γεγονός που αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank.

H απόδοση του 10ετους ομολόγου στη δευτερογενή αγορά έχει υποχωρήσει στο 6,1%, στα χαμηλότερα επίπεδα δηλαδή των τελευταίων τεσσάρων ετών. Χθες εξάλλου στη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κατόρθωσε να εξασφαλίσει ποσό ύψους 1,3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,01%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο με το οποίο έχει δανειστεί η Ελλάδα από το 2009. Σύμφωνα λοιπόν με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη δευτερογενή αγορά ομολόγων η απόδοση ενός πενταετούς ομολόγου θα πρέπει να κυμαίνεται στο 5,25% με 5,5%.

Σε κάθε περίπτωση όμως εκείνο που γίνεται αντιληπτό είναι ότι το κόστος δανεισμού από τις αγορές είναι αρκετά πιο «τσουχτερό» σε σχέση με το επιτόκιο που η Ελλάδα δανείζεται από το Μηχανισμό του Μνημονίου, το οποίο κυμαίνεται κατά μέσο όρο (ΕΕ και ΔΝΤ) στο 1,25%. Ωστόσο ο δανεισμός από τις αγορές είναι αναπόφευκτος προκειμένου να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό του Μνημονίου το οποίο μόνο για φέτος υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ.

 thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.