Οι διώξεις – Τι συνέβη στις δυόμισι ώρες στον χώρο βασανισμού του στη Νιγρίτα
«Όλα έγιναν στη Νιγρίτα. Δεν συνέβη τίποτα ποινικά κολάσιμο ούτε στις φυλακές Μαλανδρίνου, όπου οι φύλακες άσκησαν τη νόμιμη βία αλλά ούτε και στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας ή στην μεταγωγή του κρατουμένου».
Αυτό είναι σύμφωνα με πληροφορίες το περιεχόμενο του βουλεύματος με υπ’ αριθμό 112/2014 του δικαστικού συμβουλίου με το οποίο κρίνει αναρμόδιο τον ανακριτή της Αμφισσας προκειμένου να ασχοληθεί με τις συνθήκες θανάτου του 42χρονου Αλβανού κακοποιού Ιλία Καρέλι. Πλέον ο φάκελος μεταβιβάζεται στις δικαστικές αρχές των Σερρών για τα περαιτέρω ενώ διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει εμπλοκή αστυνομικού.
Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες θεωρείται πλέον βέβαιο ότι ο μοιραίος βασανισμός του Ιλία Καρέλι που είχε σκοτώσει τον υπαρχιφύλακα των φυλακών Μαλανδρίνου Γιώργο Τσιρώνη, έγινε σε δωμάτιο των φυλακών Νιγρίτας μόλις ο κρατούμενος μετήχθη εκεί. Μάλιστα υπάρχουν σχετικές μαρτυρίες των ειδικών φρουρών της Ιτέας, που συμμετείχαν στην μεταγωγή του, και τον παρέδωσαν στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
Σύμφωνα με καταγραφές καμερών σε κοινόχρηστους χώρους των φυλακών Νιγρίτας, ο Καρέλι έμεινε στον συγκεκριμένο χώρο των φυλακών περίπου 2,5 ώρες. Όταν εισερχόταν φαινόταν να περπατά κανονικά και όταν βγήκε -σύμφωνα με αναφορές- ήταν μισόγυμνος, σε κακή κατάσταση και υποβασταζόταν. Όπως προέκυψε, μετά τον βασανισμό του, οι φύλακες προσπάθησαν να πλύνουν με νερό και άλλα μέσα τον συγκεκριμένο χώρο για να εξαϋλώσουν τα ίχνη τού βασανισμού.
Οι εμπλεκόμενοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι φέρεται να έχουν υποστηρίξει ότι «στον συγκεκριμένο χώρο όπου μεταφέρθηκε και κρατήθηκε περίπου 2,5 ώρες ο κρατούμενος δέχθηκε μόνο μερικά γρονθοκοπήματα οργής για τον θάνατο του συναδέλφου τους και την υπόλοιπη ώρα διεκπεραιωνόταν η διαδικασία για την εισαγωγή στο κελί του, εν αναμονή και της τοποθέτησης κάμερας σε αυτό για λόγους …ασφαλείας του». Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι για να δικαιολογήσουν αυτή την καθυστέρηση υποστήριξαν ότι η μεταγωγή του Καρέλι στη Νιγρίτα ήταν αιφνιδιαστική, όπως της «τελευταίας στιγμής» ήταν και η απόφαση για τοποθέτηση κάμερας στο κελί του.
Οι διώξεις
Μετά από αυτές τις εξελίξεις διώξεις ασκήθηκαν εναντίον 15 Σωφρονιστικών υπαλλήλων από τον εισαγγελέα Αμφισσας Νίκος κ. Αντωναράκο. Διώκονται σύμφωνα με το άρθρο 137 για βασανισμό που προκάλεσε τον θάνατο. Για υπόθαλψη εγκληματία διώκεται και ο διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας (πλημμέλημα).
Στο μεταξύ ήρθη η διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα για την αρμοδιότητα της δικαστικής έρευνας αφού το δικαστικό συμβούλιο ανέθεσε πλέον στις αρχές των Σερρών την όλη τη δικογραφία.
Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες περιέχει η δικογραφία. Σύμφωνα με μαρτυρίες των ειδικών φρουρών την παραλαβή του Καρέλι την έκανε ο διευθυντής την Πέμπτη αλλά στη συνέχεια παρέδοσε τα κλειδιά στον αρχιφύλακα. Επί δυο ώρες 14 άτομα βασάνιζαν ή συμμετείχαν στον βασανισμό του Καρέλι. Κάποιος μάλιστα πάτησε πάνω στο στέρνο τού ήδη χτυπημένου κρατουμένου ο οποίος κρατείτο σε χώρο χωρίς κάμερα πριν μεταφερθεί στο κελί ασφαλείας. Μεταξύ των βασανιστών διώκεται και ο πρόεδρος των εργαζομένων Χάρης Κονσολίδης που είχε υπηρετήσει μαζί με τον δολοφονημένο Τσιρώνη στον Κορυδαλλό και είχε συναισθηματική φόρτιση κατά την παραλαβή του Καρέλι. Την Παρασκευή δήλωνε άγνοια για τα χτυπήματα.
Ο θάνατος του Καρέλι, όπως μας είπε ο ιστροδικαστής κ. Μηνάς Γεωργιάδης επήλθε λόγω του κατάγματος στο στέρνο και λίγο μετά από το μοιραίο χτύπημα.
Η όλη έρευνα πάντως διεξάγεται υπό την εποπτεία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Ευτέρπης Κουτζαμάνη ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συνεισφορά του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων όπου ειδικοί φρουροί κατέθεσαν ότι οι ίδιοι οι υπάλληλοι έλεγαν ότι ξυλοκόπησαν τον Καρέλι. Οι συγκεκριμένες έρευνες έγιναν υπό την εποπτεία του εισαγγελέα κ. Ισίδωρου Ντογιάκου.
Βασίλης Λαμπρόπουλος Γ. – Παπαδάκου Γιάννα