Μάρτης γδάρτης για τους δημόσιους υπαλλήλους -4.676 απολύσεις μέχρι τη Δευτέρα – Ποιοι και από ποιους φορείς αποχωρούν – Προχωρά η ενδοδημοτική κινητικότητα για 3.000 υπαλλήλους
Μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουν πραγματοποιηθεί 4.676 απολύσεις από το Δημόσιο, οι οποίες θα είναι οι πρώτες μετά από 103 χρόνια που θεσμοθετήθηκε η μονιμότητα. Οι υποχρεωτικές απομακρύνσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των 11.400 απολύσεων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα μέχρι τα τέλη του 2014.
Μετά την ανακοίνωση των τελικών πινάκων για την κατάταξη των σχολικών φυλάκων, αποχωρούν από το δημόσιο συνολικά 1.453 υπάλληλοι της συγκεκριμένη κατηγορίας μετά από 8 μήνες διαθεσιμότητας. Εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχουν απομακρυνθεί περίπου 70 εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και δεν τοποθετήθηκαν σε νέες θέσεις.
Μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα ανακοινωθούν οι απολύσεις:
- 2.700 γιατρών του πρώην ΕΟΠΥΥ που δεν κατέθεσαν αιτήσεις για να εργαστούν στον νέο φορέα
- 100 υπαλλήλων από τα ΝΠΙΔ που καταργήθηκαν
Παράλληλα έχουν απομακρυνθεί μέχρι σήμερα:
- 200 υπάλληλοι λόγω πειθαρχικών αδικημάτων
- 153 δημοτικοί αστυνόμοι που διορίστηκαν με πλαστά δικαιολογητικά
Μέχρι τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εθελοντική ενδοδημοτική κινητικότητα για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 25.000 υπαλλήλων που έπρεπε να τεθούν σε διαθεσιμότητα
Μέχρι τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εθελοντική ενδοδημοτική κινητικότητα προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 25.000 υπαλλήλων που έπρεπε να τεθούν σε διαθεσιμότητα με βάση την συμφωνία κυβέρνησης τρόικας για το 2013.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης ο αριθμός των δημοτικών υπαλλήλων που θα μετακινηθούν μπορεί να ξεπεράσει και τις 5.000 σε όλη την επικράτεια. Υπενθυμίζεται ότι με τις αλλαγές που έγιναν στο θεσμικό πλαίσιο της ενδοδημοτικής κινητικότητας οι μετακινήσεις υπαλλήλων μεταξύ ΟΤΑ θα πραγματοποιηθούν με απλή συμφωνία μεταξύ των δήμων υποδοχής και προέλευσης του εργαζόμενου, τον έλεγχο του ΑΣΕΠ και την επικύρωση από την Αποκεντρωμένη Κρατική Διοίκηση που ανήκουν οι φορείς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπάλληλοι των δήμων που θα μετακινηθούν εθελοντικά θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας για έναν μήνα και κατόπιν θα τοποθετηθούν στις νέες τους θέσεις απ΄ όπου θα εξαιρεθούν από οποιαδήποτε διαδικασία μελλοντικής αξιολόγησης και ενδεχόμενων απολύσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την κινητικότητα έχουν υπολογιστεί και περίπου 900-1.000 υπάλληλοι από τα ασφαλιστικά ταμεία
Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την κινητικότητα έχουν υπολογιστεί και περίπου 900-1.000 υπάλληλοι από τα ασφαλιστικά ταμεία οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ως πλεονάζοντες με βάση τα νέα σχέδια στελέχωσης των οργανισμών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η διαδικασία της κινητικότητας στα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Μαρτίου ενώ τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.
Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα να υλοποιηθεί το επόμενο κύμα κινητικότητας στο δημόσιο αξιοποιώντας τον μόνιμο μηχανισμό που θα θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ο οποίος δεν θα συνδέεται με διαθεσιμότητα και απολύσεις. Παρόλα αυτά έχει συμφωνηθεί ότι θα συνεχιστούν οι υποχρεωτικές απομακρύνσεις εργαζομένων στον Δημόσιο τομέα το 2015 οι οποίες θα προέλθουν από τέσσερις δεξαμενές: από τον έλεγχο νομιμότητας των μονιμοποιήσεων συμβασιούχων επικεντρώνοντας κυρίως στους 35.000 υπαλλήλους που μονιμοποιήθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, από την κατηγορία των επίορκων υπαλλήλων που θα απομακρυνθούν μετά από οριστικές αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων, από τον εντοπισμό πλαστών δικαιολογητικών που αξιοποιήθηκαν για την προσωπικού και τέλος από την κατάργηση, συγχώνευση και μείωση δομών στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ξεκινήσει ένα σαφάρι για το κυνήγι των πλαστών δικαιολογητικών σε όλο το Δημόσιο αξιοποιώντας τον μηχανισμό του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, ενώ άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα – μαμούθ για τον έλεγχο νομιμότητας των διαδικασιών μονιμοποίησης των συμβασιούχων. Σε κάθε υπηρεσία του δημοσίου θα συγκροτείται μικτό κλιμάκιο ελεγκτών που θα εξετάζει τα δικαιολογητικά με τα οποία μονιμοποιήθηκαν οι συμβασιούχοι τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες στο συγκεκριμένο έργο θα απασχοληθούν περισσότεροι από 600 επιθεωρητές και υπάλληλοι με προϋπηρεσία σε υπηρεσίες ελέγχου.