Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις καταστροφικές συνέπειες της ζάχαρης, ζητώντας επιτακτικά να μειώσουμε τις ποσότητες που καταναλώνουμε καθημερινάzaxari

Μερικές τροφές που δε μας περνούν από το μυαλό περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Πέντε από αυτές είναι το γιαούρτι, η σάλτσα τομάτας, η λαχανοσαλάτα με μαγιονέζα, το ψωμί ή ακόμη και το νερό.

Τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά δεν περιέχουν απαραίτητα μικρές ποσότητες ζάχαρης, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το γιαούρτι. Η ζάχαρη χρησιμοποιείται ώστε να διατηρηθεί η γεύση όταν αφαιρούνται τα λιπαρά. Ένα γιαούρτι 150 γραμμαρίων με 0% λιπαρά μπορεί να περιέχει έως και 20 γραμμάρια ζάχαρης, δηλαδή πέντε κουταλιές του γλυκού. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί περίπου στο μισό της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης για τις γυναίκες (50 γραμμάρια) και στο ένα τρίτο της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης για τους άνδρες (70 γραμμάρια).

Η σάλτσα τομάτας έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, όμως οι συσκευασμένες σάλτσες μπορεί να περιέχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης. Συχνά, οι παραγωγοί προσθέτουν τη ζάχαρη για να εξουδετερώσουν την οξύτητα της τομάτας. Μια συσκευασία 150 γραμμαρίων μπορεί να περιέχει πάνω από 40 γραμμάρια ζάχαρης. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε τέσσερις κουταλιές του γλυκού.

Οι κρεμώδεις σαλάτες του εμπορίου, όπως η μαγιονέζα με καρότο και λάχανο, προσθέτουν περιττές ποσότητες ζάχαρης στο καθημερινό μας γεύμα. Η μαγιονέζα είναι ο βασικός «ένοχος» σε αυτήν την περίπτωση. Μια κουταλιά 50 γραμμαρίων μπορεί να περιέχει έως και 4 γραμμάρια ζάχαρης.

 

Το ψωμί ως συνοδευτικό σε ένα γεύμα προσθέτει ακόμη λίγη ποσότητα ζάχαρης στο καθημερινό διατροφικό μας πρόγραμμα. Η περιεκτικότητα ζάχαρης σε μια φέτα λευκό ψωμί μπορεί να φτάνει έως και τα 3 γραμμάρια.

Αυτό που σίγουρα προκαλεί έκπληξη είναι ότι ακόμη και το νερό μπορεί να περιέχει επιπλέον ζάχαρη. Υπάρχουν στο εμπόριο διάφορα είδη εμφιαλωμένου νερού με γεύση και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, ένα μπουκάλι 500 ml μπορεί να περιέχει έως και 15 γραμμάρια ζάχαρης.

Περιορίζοντας τις ποσότητες ζάχαρης που καταναλώνουμε καθημερινά προλαμβάνουμε σοβαρές ασθένειες όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η καρδιοπάθεια.

Δείτε μερικές ακόμη “ύποπτες” τροφές στο σχετικό βίντεο:

Οι ειδικοί δηλώνουν ότι ζάχαρη μπορεί να έχει ισχυρότερη νευρολογική επίδραση και από την ίδια την κοκαΐνη. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα στερητικού συνδρόμου λόγω αποχής από τη ζάχαρη.

Αφού λοιπόν η υπερβολική ζάχαρη είναι αποδεδειγμένα εθιστική, τι μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαγούμε;

– Σωματική άσκηση και γάλα

Η πολλή ζάχαρη λειτουργεί σαν μηχανισμός επιβράβευσης του εγκεφάλου κι έτσι είναι δύσκολο να τη βγάλουμε από τη ζωή μας. Μελέτες δείχνουν ότι οι πρωτεΐνες που βρίσκονται στο γάλα αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης (μιας ορμόνης που μας κάνει να αισθανόμαστε ευχαρίστηση). Παράλληλα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι και η άσκηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα αυτής της ορμόνης.

– Καλός ύπνος

Ο ύπνος σχετίζεται άμεσα με την όρεξη και τις λιγούρες. Όταν κοιμόμαστε καλά, ενισχύουμε τις άμυνές μας ενάντια στους θερμιδοφόρους πειρασμούς. Αντιθέτως, η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει τις αντιστάσεις μας.

– Υγιεινά σνακ

Η ζάχαρη μας παραπλανεί προσωρινά από την πείνα, όμως αυτή η επίδραση δεν έχει διάρκεια. Τα υγιεινά σνακ όπως τα φρούτα και οι ξηροί καρποί ικανοποιούν τις ανάγκες μας σε ενέργεια, ενώ παράλληλα μας παρέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και μειώνουν το αίσθημα της πείνας.

Μπορούμε επίσης να επιλέξουμε εναλλακτικούς τρόπους για να δώσουμε γλυκιά γεύση στα αγαπημένα μας γλυκίσματα και ροφήματα.

1. Μέλι


Το μέλι έχει αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Η σύστασή του διαφέρει σημαντικά από αυτή της ζάχαρης κι έτσι είναι πιο υγιεινό. Παράλληλα, επειδή η γεύση του είναι πιο έντονη, χρειάζεται το ένα τρίτο της αντίστοιχης ποσότητας ζάχαρης για να πετύχουμε το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα.

2. Αλάτι


Είναι ίσως το πιο παράδοξο γλυκαντικό, όμως λίγο αλάτι ενισχύει τη γλυκιά γεύση αρκετών τροφών και ιδιαίτερα των φρέσκων φρούτων. Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο αλάτι την επόμενη φορά που θα φτιάξετε ένα smoothie.

3. Γάλα


Το γάλα περιέχει μεγάλες ποσότητες λακτόζης, η οποία είναι στην ουσία φυσικό γλυκαντικό. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στον καφέ ή τις σούπες. Έτσι, θα απολαύσουμε τη γλυκιά γεύση και θα πάρουμε παράλληλα πολύτιμο ασβέστιο.

4. Καρότο


Λίγο τριμμένο καρότο είναι ιδανικό για τις κόκκινες σάλτσες που συνοδεύουν τα μακαρόνια μας. Το καρότο περιέχει φυσικά σάκχαρα που δίνουν εξαιρετική γεύση, ενώ παράλληλα μας παρέχει θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Α και το βήτα καροτένιο.

5. Παντζάρι


Το παντζάρι είναι ένα από τα πιο γλυκά λαχανικά. Μπορούμε να δοκιμάσουμε το τριμμένο παντζάρι σε ένα smoothie, μια σούπα, ακόμη και ένα κέικ.

6. Στέβια


Η στέβια είναι ένα εξαιρετικό φυτικό υποκατάστατο της ζάχαρης. Έχει συνήθως μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από τη ζάχαρη κι έτσι μια μικρή ποσότητα είναι αρκετή για να πετύχουμε το ιδανικό γευστικό αποτέλεσμα.

 onmed

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.