MONEY

Να αποκαταστήσει την εικόνα της πολιτικής και των πολιτικών αλλά και να ανασχέσει τη λεγόμενη και ως “αντισυστημική” ψήφο που πάει κυρίως προς τη Χρυσή Αυγή προσπαθεί η κυβέρνηση και φέρνει νομοσχέδιο για “μαχαίρι” της χρηματοδότησης των κομμάτων από το κράτος αλλά και αυστηρότερο έλεγχο των οικονομικών τους.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει και η εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ“, την περίοδο 2009 – 2010 το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα το οποίο διανέμεται με βάση τα εκλογικά τους ποσοστά, είχε φθάσει τα 55 εκατ. ευρώ. Ύστερα από κάποιες μειώσεις που έγιαν διαδοχικά την τελευταία τριετία, έφτασε το 2013 τα 20 εκατομμύρια ευρώ ενώ πλέον συζητείται νέα μείωση για να περιοριστεί ακόμη και στα 10 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης θεωρείται ηθικά επιβεβλημένη σε μία εποχή κρίσης που κόβονται συνεώς μισθοί και συντάξεις. Η σχετική πρωτοβουλία συζητήθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, την περασμένη Τετάρτη και θα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αλλαγών για την ενίσχυση της διαφάνειας στον δημόσιο βίο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι σχετικές ανακοινώσεις θα παρουσιαστούν πριν από τις ευρωεκλογές, αλλά θα ψηφιστούν τον Ιούνιο.

Εξίσου σημαντικό όμως είναι ότι με το προωθούμενο νομοσχέδιο θα ενισχύεται και η διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, τα οποία θα υποχρεώνονται να δημοσιοποιούν τις πηγές χρηματοδότησής τους, όταν πρόκειται για ιδιώτες, ενώ θα υπάρξει και μηχανισμός ελέγχου των δαπανών τους. Επίσης, θα διαμορφωθεί «κώδικας δεοντολογίας» για υπουργούς και βουλευτές, ενώ θα ενισχυθούν ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Εθνικού Συντονιστή κατά της Διαφθοράς, θέση που κατέχει ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες.

Ειδικότερα, σε σχέση με τα οικονομικά των κομμάτων θα προβλέπεται:

• Ο έλεγχος να μη γίνεται πλέον από την ίδια τη Βουλή, αλλά από ένα σώμα που θα περιλαμβάνει και δικαστικούς, με τους βουλευτές να μην είναι σε καμία περίπτωση η πλειοψηφία.

• Τα κόμματα θα υποχρεούνται να τηρούν βιβλία γ΄ κατηγορίας.

• Οι οικονομικές ενισχύσεις ιδιωτών προς τα κόμματα θα είναι ονομαστικές και δεν θα επιτρέπεται να υπερβαίνουν τις 50 χιλιάδες ευρώ.

Πάντως, οι περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση προς τα κόμματα δεν γίνονται ερήμην της τρόικας. Οι δανειστές επιμένουν ότι η «ροή» χρημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τα κόμματα θα πρέπει να περιοριστεί δραστικά, εάν όχι να σταματήσει εντελώς.

Ωστόσο η μείωση των κρατικών κονδυλίων προς τα κομματικά ταμεία ξεκίνηση ήδη να πυροδοτεί πολιτική ένταση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τη θέση ότι τα σχέδια για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων στοχεύουν στο να πλήξουν εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν σχέση με τη διαπλοκή και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τα ρουσφέτια, τις μίζες και τη διαφθορά.

Τα κόμματα, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του, πρέπει να εκφράζουν τους πραγματικούς κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς και όχι να αποτελούν παραμάγαζα των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Σε πλήρη αντίθεση με μια λογική όπου τα μίντια και το κεφάλαιο θα καθορίζουν τις δυνατότητες προβολής ενός κόμματος, η διασφάλιση της αυτόνομης λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων συνιστά απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Σε αυτό το πλαίσιο, η κατοχύρωση της κρατικής χρηματοδότησης θα πρέπει να διέπεται από διαφάνεια, δημοκρατικό και κοινωνικό έλεγχο και το ύψος της να διασφαλίζει την προβολή της πολιτικής και της δράσης τους, καθώς και την ανεξαρτησία τους».

newsit

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.