ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ

«Απόβαση» γαλαζοαίματων στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατο του βασιλιά Παύλου και την ταυτόχρονη πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ για τη ζωή του από τον σκηνοθέτη Νίκο Πολίτη. Σε μια σεμνή και ταυτόχρονα λιτή τελετή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, στο Κολωνάκι, η πρώτη επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Παύλος: Ενας ασυνήθιστος βασιλιάς», παρουσία σύσσωμης της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας και υψηλών καλεσμένων.

TEOS
Ο πρίγκιπας Παύλος με τη Μαρί Σαντάλ και τα παιδιά τους Αχιλλέας-Ανδρέας και Μαρία-Ολυμπία

Εκτός από τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, τη σύζυγό του Αννα-Μαρία και τα παιδιά τους, την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ παρακολούθησαν από κοντά η βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία με τις κόρες της Ινφάντα Ελενα και Ινφάντα Κριστίνα, η πριγκίπισσα Ειρήνη, η πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας με τον πρίγκιπα Αλέξανδρο Καραγεώργεβιτς, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με την κόρη του Αλεξάνδρα, ο ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, η κόρη του Ευάγγελου Αβέρωφ Ναταλία κ.ά.

tevs
Ο πρίγκιπας Παύλος με τη Μαρί Σαντάλ
Ο πρίγκιπας Νικόλαος με την Τατιάνα Μπλάτνικ

Τα φλας άστραψαν όταν στην είσοδο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης έφτασαν ο πρίγκιπας Παύλος με την εντυπωσιακή Μαρί Σαντάλ και ο πρίγκιπας Νικόλαος με την πανέμορφη Τατιάνα Μπλάτνικ. Το ίδιο συνέβη και με την παρουσία της πρωτότοκης κόρης του τέως βασιλικού ζευγαριού Αλεξίας, αλλά και με τους μικρότερους Θεοδώρα και Φίλιππο.

Η βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία με την αδερφή της Ειρήνη και την κόρη της Χριστίνα

Χθες το πρωί στα πρώην βασιλικά εξοχικά ανάκτορα του Τατοΐου, η τέως βασιλική οικογένεια παρευρέθηκε μαζί με φίλους και συγγενείς στο μνημόσυνο του βασιλιά Παύλου, αφού συμπληρώθηκε μισός αιώνας από τον θάνατό του, στις 6 Μαρτίου του 1964.

ΒΑΣΙΛΙΑΣ

Πρώτη φορά σε ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται με τρόπο λεπτομερή και σαφή η βιογραφία του βασιλέως Παύλου (1901-1964). Τα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας, έγκριτοι ιστορικοί και καθηγητές πανεπιστήμιων, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο συγγραφέας Κώστας Καρακάσης μιλούν για την προσωπικότητα, την πορεία και το έργο του Παύλου από τα πρώτα χρόνια της ζωής του μέχρι και τον θάνατό του.

Ο βασιλιάς Παύλος με τη βασίλισσα Φρειδερίκη στην Ακρόπολη

Αποκαλύπτονται άγνωστα στιγμιότυπα του ιδιωτικού του βίου και του χαρακτήρα του, ενώ έρχονται στο φως της δημοσιότητας ντοκουμέντα για τις σημαντικές αποφάσεις που άλλαξαν την ιστορία της Ελλάδας. Μεταξύ αυτών, η άρνηση του τότε πρίγκιπα Παύλου να αναλάβει τον θρόνο το 1920, οι διαφωνίες του διαδόχου με τον Μεταξά, ο τερματισμός του Εμφυλίου, η κάθοδος του Παπάγου στην πολιτική, η επιλογή Καραμανλή, η μετέπειτα ρήξη τους και η εντολή στον Γεώργιο Παπανδρέου.

Το ντοκιμαντέρ «Ενας ασυνήθιστος βασιλιάς» έρχεται να καλύψει ένα ιστορικό κενό και να δώσει στις σημερινές αλλά και επόμενες γενιές μια ολοκληρωμένη εικόνα για την προσωπικότητα του Παύλου. Δίνει στο κοινό την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό από τις ιδιωτικές στιγμές των μελών της βασιλικής οικογένειας, με σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα, προσωπικές επιστολές και φιλμ που καταγράφουν 63 χρόνια ιστορίας.

Χωρίς ιδεοληψίες, μέσα από το έργο τεκμηριώνεται η αλήθεια για μια περίοδο που συνήθως παρουσιαζόταν μέχρι σήμερα με προκατάληψη. Για το ντοκιμαντέρ εξετάστηκαν περισσότερες από 1.500 σπάνιες φωτογραφίες, ώστε να επιλεγούν οι καλύτερες αλλά και οι πιο χαρακτηριστικές. Για κάθε φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε ακολουθήθηκε η τεχνική του 3D motion προκειμένου να αναδεικνύονται τα χαρακτηριστικά της. Για το ντοκιμαντέρ δραματοποιήθηκαν επίσης σκηνές προκειμένου να αποδοθούν με σαφήνεια τα γεγονότα που εξιστορούν όσοι εμφανίζονται στις συνεντεύξεις.

ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ – Φωτ.: ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΗΝΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.