Νιώθετε συχνά πόνους στην πλάτη ή και πιο χαμηλά στη μέση σας; Αν ναι, σίγουρα σας ενδιαφέρει το παρακάτω κείμενο…

Οι μυικοί πόνοι της πλάτης δεν πλήττουν μονάχα όσους ταλαιπωρούνται με σχετικές ασθένεις και νόσους αλλά και υγιή άτομα που απλά ακολουθούν κακές ρουτίνες στην καθημερινότητά τους και επιβαρύνουν  την πλάτη και την μέση τους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χρειάζεται, αρχικά τουλάχιστον, να καταφύγετε αμέσως στα φάρμακα, αλλά να δοκιμάσετε έστω να αλλάξετε κάποιες από τις καθημερινές σας συνήθειες για να διεκολύνετε το έργο της πλάτης σας που είναι να στηρίζει ολόκληρο το κορμί σας. Αν οι απαντήσεις σας στις παρακάτω ερωτήσεις είναι θετικές, τότε έχετε πολλά πράγματα να επαναπροσδιορίσετε στην καθημερινότητά σας…

Κοιμάστε σε παλιό στρώμα;

Ένα καλό στρώμα έχει διάρκεια ζωής 8-10 χρόνια. Εαν το στρώμα που κοιμάστε έχει ξεπεράσει τα 10 χρόνια ζωής, οι πιθανότητες η σπονδυλική σας στήλη να μη λαμβάνει στη σωστή στήριξη αυξάνονται σημαντικά. Φροντίστε να αλλάξετε στρώμα και επενδύστε σε αυτό, αφού το στρώμα έχει μεγάλη σημασία για την υγεία και τη σωστή λειτουργία της πλάτης. Προτιμήστε ένα στρώμα μέτρια σκληρότητας και θυμηθείτε πριν το αγοράσετε, να ξαπλώστε πάνω του και να το δοκιμάσετε.

Συνηθίζετε να κουβαλάτε μεγάλη τσάντα;

Εαν εσείς αρέσκεστε να κουβαλάτε όλα σας τα υπάρχοντα σε μια μεγάλη τσάντα, αυτό δε σημαίνει ότι αρέσει και στην πλάτη σας. Οι βαριές τσάντες ώμου, προκαλούν ανισορροπία στη στάση του σώματος και τραυματίζουν τη σπονδυλική στήλη. Κάνετε εκπτώσεις σε όλα αυτά που θέλετε να κουβαλάτε καθημερινά μαζί σας και καλύτερα να τα κουβαλάτε σε τσάντα πλάτης που θα βοηθήσει περισσότερο στην κατανομή του βάρους.

Φοράτε  ψηλά τακούνια ή flat παπούτσια;

Όσες γυναίκες φοράνε πολύ ψηλά τακούνια στα οποία δεν είναι συνηθισμένες, παρουσιάζουν την τάση να καμπουριάζουν όταν περπατάνε με αυτά, επιβαρύνοντας έτσι τις αρθρώσεις τους. Το ίδιο βλαβερή είναι και η χρήση των flat παπουτσιών που δεν παρέχουν καμία στήριξη στο πέλμα και μοιράζουν το βάρος του σώματος άνισα. Για όλους, ανάλογα με τον σωματότυπό τους, υπάρχει το ιδανικό ύψος τακουνιού, βρείτε το και αποκτήστε την καλύτερη δυνατή στάση σώματος.

Κρατάτε κακία;

Οι έρευνες έχουν δείξει πως όσοι συνηθίζουν να συγχωρούν και δεν τροφοδοτούν αισθήματα μνησικακίας, κατάθλιψης και θυμού, εμφανίζουν λιγότερα περιστατικά πόνου. Τα αρνητικά αισθήματα και οι συσπάσεις των μυών, που αυτά προκαλούν, επηρεάζουν ευθέως την ένταση του κάθε πόνου που αντιμετωπίζετε.

Κάνετε καθιστική ζωή;

Το πρόβλημα πλάτης πολλών ατόμων οφείλεται στην δουλειά γραφείου που εξασκούν και το γεγονός ότι περνάνε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους καθισμένοι σε κακή στάση στην καρέκλα του γραφείου, απέναντι από τον υπολογιστή. Αυτή η στάση, προκαλεί αδυναμία τους μύες της πλάτης από την ακινησία και μην ξεχνάτε πως το να κάθεστε επιβαρύνει κατά 50% περισσότερο την πλάτη σας από το να στέκεστε όρθιοι. Αν δεν έχετε τη σωστή καρέκλα γραφείου, φροντίστε τουλάχιστον να στηρίζετε την πλάτη σας στην καρέκλα και να κρατάτε το κεφάλι σας ίσιο και όχι γερμένο προς την οθόνη του υπολογιστή.

Στρεσάρεστε;

Όταν στρεσάρεστε, στρεσάρονται και συσπώνται και οι μύες όλου του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένου και του αυχένα και της πλάτης σας. Και όσο πιο πολύ αγχώνεστε τόσο περισσότερο δυσκολεύετε τους μύες να χαλαρώσουν και το μόνο που καταφέρνετε είναι περισσότερος πόνος. Όταν σας πλημμυρίζει το άγχος, βρείτε τον τρόπο που σας ταιριάζει, είτε αυτός είναι ένα ζεστό μπάνιο, μια κούπα ζεστό γάλα ή ο διαλογισμός, για να ηρεμήσετε και εσείς και οι μύες σας.

Παραλείπετε την καθημερινή σας γυμναστική;

Η άσκηση ενισχύει το μυικό ιστό και τη στήριξη αυτού στην πλάτη σας. Όταν δεν γυμνάζεστε οι μύες αδυνατίζουν, εμφανίζεται ακαμψία, πιάσιμο και ατροφούν οι δίσκοι της σπονδυλικής στήλης. Ενδυναμώστε την πλάτη σας με σχετικές ασκήσεις γυμναστικής που θα σας γλιτώσουν από πολύ πόνο.

Τρώτε πολύ junk food;

Η κατανάλωση κακής ποιότητας τροφής καταλήγει στην αύξηση του βάρους, το οποίο επιβαρύνει στη συνέχεια την πλάτη μας που καλείται να στηρίξει κιλά παραπάνω από αυτά για τα οποία είναι κατασκευασμένη. Βάρος στην κοιλιά, προκαλεί ένταση στη μέση και την πλάτη, ενώ αρκεί απώλεια κιλών ίση με το 5-10% του συνολικού βάρους για να βοηθήσετε την πλάτη σας και τον ίδιο σας τον εαυτό.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.