Οι επιθέσεις της Χ.Α κατά των μεταναστών, η κατάχρηση εξουσίας από τις αρχές αλλά και το «μαύρο» στην ΕΡΤ, στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθεροτυπίαUSA

Εκτενείς αναφορές στις αυξημένες ρατσιστικές και ξενοφοβικές δραστηριότητες της «Χρυσής Αυγής» σε βάρος μεταναστών και άλλων πολιτών, στην αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστών από τα σώματα ασφαλείας καθώς και στις συλλήψεις πολιτικών και άλλων ατόμων που κατηγορούνται για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η έκθεση περιγράφει την Ελλάδα ως συνταγματική και πολυκομματική κοινοβουλευτική δημοκρατία και τις τελευταίες εκλογές ελεύθερες και δίκαιες. Οι αρχές διατηρούν πραγματικό έλεγχο επί των δυνάμεων ασφαλείας, ωστόσο υπήρξαν ισχυρισμοί για καταχρήσεις εξουσίας από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Τα πιο σημαντικά προβλήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγράφει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αφορούν σε απρόκλητη ρατσιστική βία κατά μεταναστών και ατόμων θεωρούνται ότι είναι ξένοι. Εκτενής αναφορά γίνεται στις συνθήκες σε κέντρα κράτησης μεταναστών και φυλακές καθώς και στις διακρίσεις σε βάρος των Ρομά και στην εκμετάλλευση των παιδιών Ρομά.

Αλλα προβλήματα στα ανθρώπινα δικαιώματα αφορούν σε κακομεταχείριση και παρατεταμένη κράτηση των παράνομων μεταναστών, στην περιορισμένη πρόσβαση στη διαδικασία αίτησης ασύλου

Αλλα προβλήματα στα ανθρώπινα δικαιώματα αφορούν σε κακομεταχείριση και παρατεταμένη κράτηση των παράνομων μεταναστών, στην περιορισμένη πρόσβαση στη διαδικασία αίτησης ασύλου, στην κακομεταχείριση κρατουμένων από τις δυνάμεις ασφαλείας, στην κράτηση και απέλαση ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών, στην ανεπαρκή παροχή νομικής συνδρομής και κοινωνικής υποστήριξης προς τους αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, σε περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου και της θρησκείας, στην ενδοοικογενειακή βία, σε περιστατικά αντισημιτισμού και στην εμπορία ανθρώπων.

Η έκθεση επαναλαμβάνει τις καταγγελίες από μέρους μελών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης να αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι, αλλά και ατόμων που επιθυμούν να χαρακτηρίζεται ως «μακεδονική γλώσσα» η σλαβική διάλεκτος που χρησιμοποιούν.

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για τη δίωξη και την τιμωρία των λειτουργών οι οποίοι διέπραξαν σοβαρές παραβιάσεις, είτε στις υπηρεσίες ασφαλείας ή οπουδήποτε αλλού στην κυβέρνηση.

Στο κεφάλαιο των παραβιάσεων και κακοποιήσεων, παραθέτει καταγγελίες πολλών διεθνών οργανισμών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ( ΜΚΟ ), σε βάρος αστυνομικών και μελών του Λιμενικού για κατάχρηση εξουσίας σε βάρος παράνομων μεταναστών και αιτούντων άσυλο.

Αναφέρεται επίσης στην καταγγελία της Διεθνούς Αμνηστίας που ζήτησε από τις αρχές να διερευνήσουν καταγγελίες για βασανιστήρια και κακομεταχείριση των τεσσάρων υπόπτων για τη ληστεία στην Κοζάνη, παραθέτοντας μάλιστα και την παραποίηση από μέρους των αρχών των φωτογραφιών τους.

Γράφει ότι σημειώθηκαν τουλάχιστον 35 περιστατικά κακοποίησης μεταναστών σε αστυνομικά τμήματα, κέντρα κράτησης και φυλακές, ενώ παραθέτει καταγγελία της οργάνωσης Human Rights Watch ( HRW ) για περιστατικά κακομεταχείρισης από την αστυνομία κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς». Αναφορά γίνεται και σε περυσινές καταγγελίες ότι έγιναν προσπάθειες επαναπροώθησης πλοιαρίων που μετέφεραν πιθανούς πρόσφυγες και αιτούντων ασύλου.

Καταγράφονται επίσης οι καταγγελίες για παράνομη λήψη εκ μέρους της αστυνομίας γενετικού υλικού από υπόπτους για τα βίαια επεισόδια στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Στο κεφάλαιο της ελευθερίας του λόγου, αν και καταγράφεται ότι η κριτική προς τις αρχές είναι ελεύθερη και δεν διώκεται, επισημαίνει πως δεν εφαρμόζονται διατάξεις σε βάρος ατόμων τα οποία «σκόπιμα υποκινούν άλλους σε ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπων ή ομάδων προσώπων βάσει της φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής».

Δεν διώκονται οι βουλευτές της Χ.Α

Ως παράδειγμα αναφέρει ότι «παρά το γεγονός ότι το ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή έχει ως έμβλημα κάτι που μοιάζει με σβάστικα, που χαιρετά ναζιστικά και που οι ηγέτες της προβαίνουν σε αντισημιτικές και ξενοφοβικές δηλώσεις κατά των μεταναστών, οι αρχές δεν διώκουν βουλευτές της για προαγωγή μίσους. Παραθέτει πάντως τη δίωξη σε βάρος του υποψηφίου βουλευτή της ΧΑ Αλέξανδρου Πλωμαρίτη, που πρότεινε σε δηλώσεις του προς το BBC την χρήση της τακτικής της ναζιστικής εποχής για τους μετανάστες στην Ελλάδα.

Αναφέρεται στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν, εναντίον της Χρυσής Αυγής.

«Από 5 Δεκεμβρίου η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 46 μέλη της Χρυσής Αυγής», συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του κόμματος και άλλους οκτώ βουλευτές, με την κατηγορία της σύστασης ή συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Έξι από αυτούς τους βουλευτές είχαν βουλευτική ασυλία η οποία ήρθη από την ποινική δίωξη καθώς ήταν υπό έρευνα για εγκληματικές δραστηριότητες. Στις 22 Οκτωβρίου, το κοινοβούλιο θέσπισε νόμους για απογύμνωση της ΧΑ από την κρατική χρηματοδότηση».

Τέλος αναφέρεται στη συνέχιση της έρευνας σε βάρος άλλων στελεχών του κόμματος και τα στοιχεία που βρέθηκαν σε κατασχεθέντες ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Αναφορά σε ΕΡΤ και Βαξεβάνη

Στο θέμα της ελευθεροτυπίας περιέχει ευρεία αναφορά στη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ και σε περιστατικά βίας κατά δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ. Ως παραδείγματα βίας και παρενόχλησης παραθέτει εισβολή το Σεπτέμβριο 30 αγνώστων ατόμων βανδαλισμούς στα γραφεία της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, ως αντίδραση με τη δημοσίευση μιας φωτογραφίας του δολοφονημένου ράπερ Παύλου Φύσσα. Αναφέρεται σε απειλές αλλά και βιαιοπραγίες στελεχών της Χρυσής Αυγής κατά δημοσιογράφων. Επίσης καταγράφει και την δεύτερη αθώωση από το εφετείο Έλληνα δημοσιογράφου και εκδότη (του Κώστα Βαξεβάνη) που κατηγορούνταν για παραβίαση νόμων περί ιδιωτικής ζωής για τη δημοσίευση της «λίστας Lagarde».

Αναφέρεται ακόμη και στην καταδίκη 27χρονο για «κακόβουλη βλασφημία και προσβολή της θρησκείας», γιατί δημιούργησε σελίδα στο Facebook ως Αγιος Παστίτσιος, παραλλάσσοντας το όνομα «ενός θρυλικού μοναχού του Αγίου Όρους, διάσημου για τις προφητείες του για τη χώρα και την Ορθοδοξία».

Εκτενής αναφορά υπάρχει στην καταδίκη του πρώην Ακη Τσοχατζόπουλου κι άλλων αξιωματούχων για μίζες, στις έρευνες για τη λίστα Λαγκάρντ κλπ.

Η διαφθορά και οι καταδίκες

Αν και θεωρεί υποτονική την εφαρμογή της νομοθεσίας και των κανονισμών για την καταπολέμηση της διαφθοράς, επισημαίνει την έναρξη από την κυβέρνηση των διοικητικών διαδικασιών για την απόλυση διεφθαρμένων κρατικών αξιωματούχων. Αναφέρει επίσης πως η κυβέρνηση δημιούργησε αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο το οποίο  προβλέπει αυστηρότερες ποινές για τους διεφθαρμένους αξιωματούχους, καθώς και για τους φοροφυγάδες. Εκτενής αναφορά υπάρχει στην καταδίκη του πρώην Ακη Τσοχατζόπουλου κι άλλων αξιωματούχων για μίζες, στις έρευνες για τη λίστα Λαγκάρντ κλπ.

Στο κεφάλαιο του αντισημιτισμού επισημαίνει ότι έλαβαν χώρα αρκετές εκφράσεις του ιδίως σε εξτρεμιστική μερίδα του τύπου και σε συγκεκριμένα μπλογκς, ενώ οι περισσότερες αναφορές αφορούν σε διάφορες ενέργειες της Χρυσής Αυγής, όπου και στην ανησυχία της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Ελλάδας από την αύξηση της εκλογικής της δύναμης και τη ρητορική της.

Επισημαίνεται επίσης η έκφραση ανησυχίας μεγάλου Εβραϊκού οργανισμού για τον διορισμό του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, «εξ αιτίας αναφορών που σύμφωνα με δημοσιεύματα προκάλεσαν ταραχή στους Εβραίους και για τη δημόσια προβολή αντισημιτικού βιβλίου. Ο υπουργός αρνήθηκε δημόσια πως ήταν αντισημίτης», γράφει η έκθεση.

Τι γράφει για  την Τουρκία
Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι έντονα επικριτική για την Τουρκία, με συγκεκριμένες αναφορές για αναίτιες φυλακίσεις και βασανισμούς δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και ακτιβιστών σε πολλές περιπτώσεις, κάνοντας χρήση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας. Αναφορά γίνεται επίσης στη δικαστική εξουσία, που λειτουργεί σε ορισμένες περιπτώσεις με πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ είναι δεδομένη η έλλειψη διαφάνειας στην εξέλιξη αρκετών δικαστικών υποθέσεων.

thetoc

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.