Του Γιάννη Μήτσιου*
Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν οι δείκτες της ανεργίας ανά περιφέρεια, με πρωτιά της Δυτικής Μακεδονίας στο 25% και με τον ερχόμενο δύσκολο χειμώνα προ των πυλών ακόμα μεγαλύτερη. Στα Γρεβενά, η εμφάνιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης σταδιακά κλιμακώνεται με το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων (που αποτελούν μεγάλο κομμάτι του τοπικού ΑΕΠ) να περιορίζεται μέρα με τη μέρα, οι μικρές επιχειρήσεις και τα καταστήματα να φυτοζωούν και άλλες να κλείνουν ενώ η προσέλκυση τουριστών και επισκεπτών μειώνεται και αυτή αισθητά.
Στα προσωρινά στοιχεία της απογραφής ο νομός φέρεται να έχει 32.000 περίπου μόνιμους κατοίκους, με πρωτιά στην αραιοκατοίκηση κάτω από 13 άτομα το τετραγωνικό χλμ. Και 100 γεννήσεις το χρόνο για 500 θανάτους!!! Τα νούμερα είναι σκληρά και απογοητευτικά.
Παρόλα αυτά όμως και την γενικότερη κατήφεια, με πολύ δουλειά, στρατηγικό σχεδιασμό και όραμα τα μειονεκτήματα μπορούνε να γυρίσουν σε πλεονεκτήματα για τον τόπο.
Ας δούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, τις βάσεις που έχουν γίνει για τη μελλοντική ανάπτυξη και πως μπορούν όλα αυτά να μας οδηγήσουν σε ένα καλύτερο αύριο.
Ο νομός αυτή τη στιγμή είναι προσβάσιμος με την Εγνατία, έχει δύο αεροδρόμια σε ακτίνα μίας και δύο ωρών και είναι το κλειδί για την σύνδεση της Ηπείρου της Θεσσαλίας και της ευρύτερης Μακεδονίας καθώς και στην οδική προσέγγιση από τη Νότια Ευρώπη. Καλύπτεται άρτια από τηλεπικοινωνιακή υποδομή τόσο σε οπτική ίνα αλλά και σε ασύρματη ευρυζωνικότητα ενώ οι ξενοδοχειακές του υποδομές είναι σύγχρονες και διάσπαρτες σε μεγάλο μέρος του νομού.
Σε λίγα χρόνια τα Γρεβενά θα διαθέτουν ένα από τα καλύτερα αστεροσκοπεία της Ευρώπης, ένα μοναδικό παλαιοντολογικό μουσείο, και με τη βούλα του ρεκόρ Γκίνες, μία τεχνητή λίμνη στα νότια του νομού, τη σύνδεση Παναγιάς-Καλαμπάκας που θα μειώνει την απόσταση αισθητά από την Αθήνα και την σύνδεση με την Ιονία οδό.
Παράλληλα με τα υπάρχοντα δεδομένα που προσφέρει ο νομός όπως πρόσβαση σε παρθένα φύση, (Πίνδος-Βάλια Κάλντα), ποτάμια, χιονοδρομικό κέντρο, άφθονο κυνήγι, μανιτάρια, πρώτης ποιότητας κτηνοτροφικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, σιτηρά, όσπρια, μοναδικά κεράσια, ξυλεία, ορυκτό πλούτο, περιηγητικό , αθλητικό και θρησκευτικό τουρισμό, μπορούν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης πλούτου και μόνιμου εισοδήματος για τους κατοίκους. Εδώ λοιπόν η αραιοκατοίκηση θα γίνει πλεονέκτημα μιας και μικρός σχετικά πληθυσμός μπορεί να απολαμβάνει μεγαλύτερα εισοδήματα από διάφορες πηγές.
Επειδή όμως διάγουμε χαλεπούς καιρούς και η γκρίνια και η απογοήτευση μπορούν να μας πάρουν από κάτω χωρίς να διατηρούμε το όραμα και την αισιοδοξία μας ίσως είναι μια ευκαιρία να ανοιχθεί ένας δημιουργικός διάλογος για να δούμε πως μπορούμε όλοι μας να βάλουμε ένα λιθαράκι σε ένα καλύτερο αύριο. Παραθέτουμε παρακάτω κάποιες προσωπικές προτάσεις.
Κατ΄ αρχήν η ανάπτυξη δεν έρχεται με την ανακύκλωση συζητήσεων, απόψεων, κουτσομπολιού για να περνάει η ώρα στα καφενεία και στους πεζόδρομους.
Απαιτείται μια οργανωμένη προσέγγιση που θα φέρει στο τραπέζι όλους τους φορείς (τοπική αυτοδιοίκηση, περιφέρεια, κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση, σύλλογοι, σωματεία, Μητρόπολη κλπ) για να εξετασθούν θεματικά οι κάθε δυνατότητες. Σ΄ αυτή τη διαδικασία θα μπορούσαν να συνεισφέρουν και προσωπικότητες με γνώση, εμπειρίες αλλά και εταιρείες προβολής και δημοσιότητας. Θα πρέπει να χαραχθεί στη συνέχεια ένα πλάνο εξωστρέφειας, προβολής όλων των δυνατοτήτων και συστράτευσης όλων των γρεβενιωτών από όποιο πόστο και αν βρίσκονται. Ο καθένας μας όπου και αν βρίσκεται είναι εν δυνάμει πρέσβης των Γρεβενών και του τόπου μας.
Και όταν λέμε εξωστρέφεια και προβολή δεν εννοούμε μόνο την ελληνική αγορά αλλά και τη διεθνή και εκεί πρέπει να ρίξουμε το βάρος, μιας και για τα επόμενα χρόνια ίσως δεν θα μπορούμε να περιμένουμε πολλά από την εσωτερική αγορά. Το διαδίκτυο π.χ είναι η πύλη σ΄ όλο τον κόσμο και ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία προβολής σήμερα.
Καλό Δεκαπενταύγουστο σε όλους !!!
ymitsios@otenet.gr
* πολιτικού επιστήμονα, διεθνολόγου παν/μιου Northeastern Βοστώνης