Τι αναφέρει σε συνέντευξή του ο τούρκος πρέσβης στην Αθήνα
Μίλησε για όλα (και ίσως για πρώτη φορά τόσο αποκαλυπτικά) ο τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα κ. Κερίμ Ουράς σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις της Άγκυρας στο κυπριακό, στις προενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην ΑΟΖ.
Ακόμα έκανε λόγο για τους μουσουλμάνους της Θράκης έως και τα… τουρκικά σίριαλ που προβάλλονται από τα ελληνικά κανάλια. Δεν δίστασε επίσης να αναφερθεί για τους έλληνες «οικονομικούς μετανάστες» (όπως τους χαρακτήρισε) που βρήκαν εργασία στην Τουρκία και αμείβονται καλά, ενώ προσκάλεσε έλληνες γιατρούς να πάνε στην Τουρκία και να εργαστούν.
Ο κ. Ουράς, ο οποίος είναι διπλωμάτης καριέρας δεν έκρυψε τα λόγια του (και τις προθέσεις της κυβέρνησής του) και είπε ότι κλειδί για την επίλυση του κυπριακού είναι οι φυσικοί πόροι και κλειδί για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι η επίλυση του κυπριακού: «Η ελληνική πλευρά της Κύπρου, ένα μήνα μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν έγινε μέλος της ΕΕ. Από τότε και μετά μπλόκαρε τα 8 από τα 14 κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Το κυπριακό είναι ένα θέμα που περιμένει λύση 50 χρόνια και το κλειδί για την επίλυσή του είναι οι υδρογονάνθρακες, το νερό και οι φυσικοί πόροι που σχηματίζονται από το ρεύμα», είπε συγκεκριμένα.
Αλλά ο τούρκος διπλωμάτης δεν έμεινε εκεί. Δεν δίστασε να προβλέψει ότι από εκεί που η Κύπρος ήταν μία χώρα που φρέναρε την Τουρκία στην ΕΕ, θα γίνει ο Νο1 υποστηρικτής της. Προέβλεψε ότι υπουργός Εξωτερικών θα είναι ελληνοκύπριος, αλλά υπουργός ευρωπαϊκής ένωσης θα είναι τουρκοκύπριος: «Όταν πίσω από την ταμπέλα της Κύπρου κάτσει ένας τουρκοκύπριος θα υπερασπιστεί διαφορετικά την υποψηφιότητα της Τουρκίας και η χώρα που την μπλοκάρει θα γίνει μία χώρα που την υπερασπίζεται» είπε συγκεκριμένα.
Προχώρησε όμως και στη λύση ενός από τα πλέον δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ενδοκυπριακός διάλογος, το θέμα των περιουσιών, δηλώνοντας ότι οι ελληνοκύπριοι που έχασαν τις περιουσίες τους στη Βόρεια Κύπρο (σ.σ. δηλαδή τα κατεχόμενα εδάφη) θα αποζημιωθούν από την εξόρυξη του… φυσικού τους αερίου!!
Ο τούρκος πρεσβευτής (από τους πλέον στενούς συνεργάτες του κ. Νταβούτογλου) προέβλεψε επίσης ότι με την επίλυση του κυπριακού θα υπάρξει μια ταχεία είσοδος στην οδό επίλυσης των θεμάτων του Αιγαίου: «¨όλες αυτές οι εξελίξεις θα συστήσουν μια πιο κατάλληλη ατμόσφαιρα και ένα έδαφος για την επίλυση των μειονοτικών και άλλων θεμάτων και το σημαντικότερο, θα συμβάλουν στην πολιτική αποφασιστικότητα. Μέσα σε 3-5 χρόνια μετά την επίλυση του κυπριακού, η Τουρκία πλέον θα βρίσκεται σε πολύ διαφορετικό σημείο…», είπε συγκεκριμένα.
Η μειονότητα της Θράκης
Εδική αναφορά έκανε για τη μειονότητα της Θράκης και ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση του κόσμου της μειονότητας σχετικά με την έναρξη εκπομπής δελτίου ειδήσεων στην τουρκική γλώσσα σε τοπική τηλεοπτικό κανάλι στη Ξάνθη είπε: «Λένε πως στη Λοζάννη δεν γίνεται λόγος για τούρκους, αλλά για μουσουλμάνους. Ο μουσουλμανισμός δεν είναι επαρκής για τον αυτοπροσδιορισμό των ανθρώπων. Ελπίζουμε πως το συντομότερο δυνατόν οι εδώ αρχές να βρούνε το σωστό δρόμο και- σύμφωνα και με τα αιτήματα των ανθρώπων_ να άρουν τους περιορισμούς στο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, την ταυτότητας και στο θέμα της χρησιμοποίησης της γλώσσας που επιθυμούν», ανέφερε.
Οι Έλληνες οικονομικοί μετανάστες στην Τουρκία
Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα αναφέρθηκε και στο…μνημόνιο και την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η χώρα του τείνει χείρα βοηθείας στην ευρισκόμενη σε οικονομική κρίση Ελλάδα. Δεν παρέλειψε βεβαίως να κάνει αναφορά και για τους έλληνες οικονομικούς μετανάστες στην Τουρκίας: «Στις τουρκικές αερογραμμές εργάζονται περίπου 100 έλληνες πιλότοι και είναι πολύ ευχαριστημένοι. Και από τους μισθούς τους και από το περιβάλλον εργασίας. Κατά τον ίδιο τρόπο λέγεται ότι υπάρχουν και περίπου εκατό πανεπιστημιακοί. Μετά υπάρχει και το θέμα με τους γιατρούς που θέλουν να δουλέψουν σε εμάς. Θέμα που εμφανίστηκε με την επίσκεψη του υπουργού Υγείας στην Ελλάδα. Εδώ υπάρχουν περίπου 7.000 άτομα. Ή έκκλησή μας υπάρχει: ελάτε να δουλέψετε στην Τουρκία. Φυσικά πρέπει να γίνουν κάποιες νομικές ρυθμίσεις. Διότι το ιατρικό επάγγελμα είναι σημαντικό και πρέπει να ολοκληρωθεί η νομική υποδομή. Ιδιαίτερα για αυτούς που θέλουν να εργαστούν σε δημόσια τουρκικά νοσοκομεία, αλλά αυτή την στιγμή μπορούν να εργαστούν στα ιδιωτικά και υπάρχει και ενδιαφέρον προς αυτήν την κατεύθυνση».
Ο Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής
Υπέρμαχος της προβολής τουρκικών τηλεοπτικών σειρών στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα λέγοντας ότι ήδη προβάλλονται 7 με 8 τουρκικά σίριαλ: «Μπαίνουν σε κάθε σπίτι της Ελλάδας, μπαίνουν παντού. Υπήρξε θετική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι έλληνες βλέπουν την Τουρκία και τους ανθρώπους της. Αυτό φυσικά είναι κάτι που λύνει τα χέρια των πολιτικών και διευκολύνει τη σύσταση σχέσεων. Οι έλληνες άρχισαν να βλέπουν πια πόσο τους μοιάζουν οι τούρκοι, το πόσα κοινά σημεία υπάρχουν και ότι εντέλει αυτά με τα οποία τους μεγάλωσαν στα μυαλά τους, δεν έχουν και τόση σημασία. Από την άλλη βλέποντας την οικογενειακή ζωή και τη ζωή γενικά στην Τουρκία βλέπουν αυτό που απώλεσαν με την ΕΕ. Αυτό επιφέρει μία νοσταλγική προσέγγιση. Άκουσα από πολλούς έλληνες να λένε: “Τι ωραίους οικογενειακούς δεσμούς είχαμε. Κι εμείς έτσι ήμασταν και έτσι πρέπει να γίνουμε». Είπε μάλιστα ότι οι ηθοποιοί που παίζουν στα τούρκικα σίριαλ είναι ένας είδος… πνευματικού πρέσβη της Τουρκίας προς την Ελλάδα.
Το θέμα της ΑΟΖ
Στο θέμα της ΑΟΖ ο τούρκος πρεσβευτής δεν είχε πολλά να πει. Απλώς επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου δεν πήγαν και τόσο καλά «η Ελλάδα δεν μπόρεσε να αποσπάσει αυτό που επιθυμούσε»: Και πρόσθεσε: «η Αίγυπτος είναι ένα ριζωμένο κράτος και λαμβάνοντας υπόψη τα μακροχρόνια συμφέροντά της δεν έκανε κάτι ενάντια στην Τουρκία…».