Την ερχόμενη Δευτέρα επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα για να ολοκληρώσει την 5η αξιολόγησή της. Ποια τα “αγκάθια” για την κυβέρνηση. Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ
Την επιστροφή του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα για την εκ τους σύνεγγυς επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την ελληνικής κυβέρνηση επιβεβαίωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας εκπρόσωπος του Ταμείου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η εκπρόσωπος ανέφερε πως ομάδα στελεχών του ΔΝΤ με επικεφαλής τον Πόλ Τόμσεν, μαζί με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ, θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις στην Αθήνα από την προσεχή Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου.
Όπως τόνισε, σκοπός των συνομιλιών είναι να επιδιωχθεί συμφωνία για το σύνολο των πολιτικών που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η πέμπτη αναθεώρηση του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας.
Έτσι, από τις 24 Φεβρουαρίου έως και τις 7 Μαρτίου οι ελληνικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες της τρόικας θα πρέπει να εργασθούν εντατικά για να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος.
Στην συνέχεια η συμφωνία θα πάει προς έγκριση στο Eurogroup προκειμένου να δοθεί η έγκριση και να εκταμιευτεί ποσό της τάξεως των 9 δισ. ευρώ το οποίο έχει ανάγκη η Ελλάδα για να εξοφλήσει ομόλογά της που λήγουν τον Μάιο.
Πάντως, το θέμα για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος σε βάθος 12μηνου το οποίο εγείρει το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει.
Υπό την προϋπόθεση ότι ο Π. Τόμσεν υποβάλει προς έγκριση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ την έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας για την περίοδο Σεπτέμβριος 2013 – Δεκέμβριος 2013 στις αρχές Απριλίου , για να εκταμιεύσει το Ταμείο τις δόσεις των 3,6 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στη συμμετοχή του για την περίοδο αυτή θα πρέπει το πρόγραμμα να είναι πλήρως χρηματοδοτημένο μέχρι τον Απρίλιο του 2015.
Η συζήτηση όμως για ένα νέο δανειακό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θα ανοίξει, όπως διαφαίνεται, μετά τις ευρωεκλογές , κάτι που ενδεχομένως να καθυστερήσει την εκταμίευση της συμμετοχής του ΔΝΤ.
Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου επιμείνει στη θέση που έχει εκφράσει ήδη από τον προηγούμενο Ιούνιο, δηλαδή ότι πλέον για να εγκρίνει τις δόσεις θα πρέπει να έχει στέρεες δεσμεύσεις -και όχι απλά διαβεβαιώσεις – από τη ζώνη του ευρώ για την κάλυψη των όποιων πρόσθετων αναγκών χρηματοδότησης προκύψουν για το ελληνικό πρόγραμμα έως και τον Φεβρουάριο του 2017.