Ο Πρωθυπουργός οραματίζεται μια νέα Ελλάδα, εξηγεί πώς θα χρησιμοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, υπόσχεται τη σταδιακή μείωση των φόρων και απορρίπτει την ιδέα των πρόωρων εκλογών
Σε μια κρίσιμη μεταβατική φάση για την οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική, ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς ανοίγει τα χαρτιά του στο «Βήμα της Κυριακής» και μιλάει για όλα.
Ο Πρωθυπουργός εκθειάζει για τα πρωτογενή πλεονάσματα που επιτεύχθηκαν έναν χρόνο νωρίτερα, εξηγεί ότι σε αυτά θα στηριχθεί η νέα ελάφρυνση του χρέους και η έξοδος στις αγορές το 2014 και προαναγγέλλει ότι σημαντικό κομμάτι αυτών θα επιστραφεί στην κοινωνία, σε χαμηλοσυνταξιούχους και ενστόλους.
Ακόμη, υπό τον όρο ότι θα διατηρηθούν τα πλεονάσματα, υπόσχεται τη σταδιακή μείωση των φόρων. Και διευκρινίζει ότι στόχος του είναι να αρχίσουν να μειώνονται σταδιακά οι συντελεστές του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος, των κερδών και βεβαίως των ακινήτων. Ειδικά για τους φόρους των ακινήτων δηλώνει ευθέως ότι έχει προγραμματισθεί η μείωσή τους κατά 38% ως το 2016.
Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι η Ελλάδα βγαίνει από την ύφεση, εισέρχεται σε φάση ανάπτυξης και υπολογίζει σε ρυθμούς μεγέθυνσης 3% τον χρόνο από το 2016.
Απορρίπτει την ιδέα των πρόωρων εθνικών εκλογών, επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι είναι σε παράκρουση, παραδέχεται όμως ότι το πολιτικό σκηνικό τείνει να μετατραπεί σε κινούμενη άμμο, αν και θεωρεί τη Νέα Δημοκρατία συμπαγή σε σχέση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ξεκαθαρίζει ότι δεν δίνει επίσημες στηρίξεις σε υποψηφίους δημάρχους, ούτε απαξιώνει τους «αντάρτες».
Επιπλέον δεν πιστεύει ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα απειλήσουν την κυβέρνηση και γενικότερα αισιοδοξεί ότι μέσα από τη διαχείριση της κρίσης γεννιέται μια νέα Ελλάδα.
Κύριε Πρόεδρε, είμαστε σε κρίσιμη μεταβατική φάση. Επειτα από μακρά περίοδο θυσιών η χώρα αναμένει επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων της οικονομικής πολιτικής από εταίρους και δανειστές, ώστε να διαπραγματευθούμε τη βιωσιμότητα του χρέους και την απελευθέρωση από την τρόικα. Τι πιθανότητες έχουμε ώστε να συμβούν τα παραπάνω εντός του 2014;
«Ηδη εξασφαλίσαμε τις προϋποθέσεις να συμβούν αυτά μέσα στο 2014! Δεν είναι θέμα “πιθανοτήτων”, δεν είναι θέμα “τύχης”… Διαπραγματευθήκαμε από την αρχή, δηλαδή από το 2012, τις προϋποθέσεις ώστε να αρχίσουμε να βγαίνουμε από το Μνημόνιο: Πρωτογενή πλεονάσματα και διαρθρωτικές αλλαγές. Για να πάψουμε να έχουμε συνεχή ανάγκη δανεικών…
Τον πρώτο στόχο όχι μόνο τον πετύχαμε αλλά και τον ξεπεράσαμε. Δημιουργήσαμε πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από το 2013 ενώ ο στόχος ήταν για το 2014. Και μάλιστα πολύ περισσότερο από ό,τι λογαριάζαμε και εμείς οι ίδιοι. Και έτσι όλη αυτή η συζήτηση για τα “δημοσιονομικά κενά” απαντήθηκε στην πράξη. Ασφαλώς δεν πρέπει να χαλαρώσουμε την προσπάθεια. Ομως στα δημοσιονομικά οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους…
Στις διαρθρωτικές αλλαγές επίσης διανύσαμε μεγάλη απόσταση. Και το επόμενο διάστημα θα ολοκληρώσουμε τους στόχους μας και θα πάμε ακόμη πιο πέρα. Με το που θα επισημοποιηθούν αυτά, ξεκινούν οι διαδικασίες για περαιτέρω ελάφρυνση χρέους. Ωστε να μην υπάρχει πια κανείς που να αμφισβητεί ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο. Και ακόμη να γίνει και μια πρώτη δοκιμαστική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές που θα ενισχύσει και τις προοπτικές της χώρας διεθνώς, και τη ρευστότητα στο εσωτερικό, και την περαιτέρω προσέλκυση επενδύσεων. Αυτά όλα, επίσημο, μεγάλο και πρόωρο πρωτογενές πλεόνασμα, επιστροφή του στην κοινωνία, επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων, ανάκαμψη, ελάφρυνση χρέους και επιστροφή στις αγορές, θα γίνουν την εφετινή χρονιά!
Και όλα μαζί θα συνθέτουν την εικόνα μιας άλλης Ελλάδας. Μιας νέας Ελλάδας…».
Αν αυτή είναι η επιδίωξη και η στόχευσή σας και αν όντως υπάρχουν οι προϋποθέσεις, ποιο είναι το μήνυμά σας προς τον ελληνικό λαό; Σε τι μπορεί να ελπίζουν οι Ελληνες μεσοπρόθεσμα;
«Πρώτον, η ενίσχυση των πιο αδύναμων στρωμάτων με τη διανομή μεγάλου μέρους από το πρωτογενές πλεόνασμα που είναι πολύ υψηλότερο απ’ όσο το υπολογίζαμε εξαρχής. Κάποιοι το αμφισβητούσαν έως πρόσφατα. Τώρα σας λέω ότι ξεπερνά το 1,5 δισεκατομμύριο! Τριπλάσιο απ’ όσο το υπολογίζαμε αρχικά. Πράγμα που σημαίνει ότι ένα πολύ μεγάλο ποσό θα επιστραφεί εφέτος στην κοινωνία! Για παράδειγμα, σε χαμηλοσυνταξιούχους και ενστόλους, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί πριν από τις εκλογές του 2012 ακόμη… Και προσέξτε: ούτε η πρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ που θα προκύψει από αυτό ούτε η πρόσθετη αύξηση των εσόδων που θα έλθει έχουν υπολογιστεί στην εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.
Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι το 2013 η ύφεση αποδεικνύεται μικρότερη. Στο 3,7% κλείνει τελικά αντί για 4,5% που την είχαν υπολογίσει. Θέλετε και άλλα καλά νέα; Εφέτος τον Ιανουάριο, για να πάρετε μια γεύση, στην “Κεντρική κυβέρνηση” το πρωτογενές πλεόνασμα είναι διπλάσιο από πέρυσι! Και το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου αυτή η τάση συνεχίζεται: τα έσοδα εφέτος ήταν επάνω από 60% αυξημένα σε σχέση με πέρυσι το ίδιο διάστημα.
Αυτό πια είναι ένας “ενάρετος, κύκλος”! Τα καλά νέα φέρνουν και άλλα καλά νέα. Βγήκαμε από τους φαύλους κύκλους και μπαίνουμε σε ενάρετο κύκλο. Και αυτό σημαίνει μια πρώτη και άμεση ανακούφιση σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.
Ταυτόχρονα, η μείωση των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα – πέραν πάσης προσδοκίας -, η ελάφρυνση του χρέους με την επίσημη αποκατάσταση της βιωσιμότητάς του και η πρώτη έξοδός μας στις αγορές, όλα αυτά θα μειώσουν το κόστος δανεισμού μέσα στη χώρα και θα βοηθήσουν να επανέλθει η ρευστότητα… Και όλα αυτά μαζί, ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης, αποκατάσταση της ρευστότητας και μείωση των επιτοκίων, θα δώσουν νέα ώθηση στην ανάκαμψη και στη μείωση της ανεργίας.
Ανάκαμψη, μειωμένο κόστος δανεισμού, αυξημένη ρευστότητα, ταχύτερη μείωση της ανεργίας και σημαντική ενίσχυση της ζήτησης από το μεγάλο πλεόνασμα! Αυτές είναι οι άμεσες προοπτικές για εφέτος. Και μάλιστα τα περισσότερα με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι καταγράφουν ως σήμερα οι επίσημες προβλέψεις».
Προφανώς η ανεργία των νέων σας απασχολεί. Μήπως όμως θα ήταν προσφορότερο να διατεθούν πόροι για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των νέων; Μόνο στον καιρό της κρίσης αποκτήθηκαν περίπου 50.000 μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Δεν θα ήταν αποτελεσματικότερο να αξιοποιηθεί αυτό το κεφάλαιο γνώσης παρά να διατεθούν χρήματα μόνο για κάλυψη καταναλωτικών δαπανών;
«Η καταπολέμηση της ανεργίας – ιδιαίτερα των νέων – είναι η ύψιστη προτεραιότητά μου. Γιατί υπήρξε ο κίνδυνος εξαιτίας της κρίσης να μην έχουν καμία επαφή με την αγορά εργασίας για χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες νέοι. Και να μας προκύψει το φαινόμενο μιας “χαμένης γενιάς”. Αυτόν τον κίνδυνο τον αποτρέπουμε τώρα δίνοντας μέσα σε δύο χρόνια μια πρώτη εξάμηνη επαγγελματική εμπειρία – τις περισσότερες φορές με προγράμματα μαθητείας επιμόρφωσης και πιστοποίησης – σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους. Πολλοί από αυτούς στη συνέχεια θα βρουν δουλειά αμέσως. Αλλοι θα είναι πολύ πιο έτοιμοι να βρουν δουλειά σύντομα. Ολα αυτά με ειδικά προγράμματα επιδοτήσεων από πόρους του ΕΣΠΑ, από το ειδικό κοινοτικό ταμείο για την ανεργία αλλά και από εθνικούς πόρους.
Ταυτόχρονα δίνουμε ώθηση και στα προγράμματα νέας επιχειρηματικότητας, όπου ξεφυτρώνουν συνεχώς “νεοφυείς” επιχειρήσεις, τα γνωστά start-ups, που ξεκινούν συνεχώς από νέους και πάνε πολύ καλά οι περισσότερες. Αυτές απορροφούν τους πιο μορφωμένους, τα μεταπτυχιακά που αναφέρατε. Προωθούμε την αύξηση της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα, δηλαδή μεγαλύτερες διαδικτυακές ταχύτητες, μεγαλύτερο όγκο και ελεύθερη διαδικτυακή πρόσβαση (δωρεάν wi-fi που ήδη υλοποιείται σε χώρους συγκέντρωσης κοινού), άνοιγμα δημόσιων δεδομένων και νέες ηλεκτρονικές υποδομές στο Δημόσιο, όλα δηλαδή αυτά που δημιουργούν τεράστιες ευκαιρίες νέας επιχειρηματικότητας. Και φτιάχνουν μια “ψηφιακή Ελλάδα” μπροστά στα μάτια μας!
Βλέπετε, αλλάζει η νοοτροπία και των νέων ανθρώπων: τώρα δεν περιμένουν έναν “διορισμό μονιμότητας” στο Δημόσιο. Τώρα “το ψάχνουν”, αναζητούν και βρίσκουν ευκαιρίες, αναδεικνύουν διεξόδους στην αγορά, εγχώρια και διεθνή. Τους βοηθάμε να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους. Να γίνουν δημιουργοί, να γίνουν επιτυχημένοι. Να μείνουν στον τόπο τους αλλά να βγουν από την κουλτούρα της δήθεν “σιγουριάς” και να διαπρέψουν. Γιατί το μπορούν…».
Στον βαθμό που το χρέος ρυθμιστεί πόσο μπορεί να μεταβληθεί η σημερινή περιοριστική οικονομική πολιτική; Θεωρείτε ότι υπάρχει δυνατότητα π.χ. ελάφρυνσης του βάρους των φόρων;
«Ναι, μετά την καταπολέμηση της ανεργίας η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης είναι η επόμενη μεγάλη προτεραιότητά μου. Αλλά χρειάζεται προσοχή για να μην επιστρέψουμε στα ελλείμματα. Καθώς περνάμε από την ανάκαμψη στη βιώσιμη ανάπτυξη οι φόροι πρέπει να μειωθούν. Και λογιστικά και ταμειακά:
– Να μειώσουμε τους φόρους λογιστικά σημαίνει να αρχίσουμε να χαμηλώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές παντού. Και στον ΦΠΑ (όπως ήδη κάναμε στην εστίαση) και στη φορολόγηση φυσικών προσώπων και στη φορολόγηση κερδών. Στόχος μου παραμένει: φόρος κερδών στο 15%! Αυτό όμως θα προχωρήσει μόνο σταδιακά και μόνο εφόσον πιάνουμε τα πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.
– Ταμειακή μείωση φόρων θα έχουμε ήδη από εφέτος, αφού πέρυσι πληρώθηκαν και πολλά απλήρωτα υπόλοιπα από προηγούμενα χρόνια. Εφέτος θα έχουμε λιγότερα τέτοια “υπόλοιπα”. Και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα έχουν τελείως ξεπληρωθεί τα υπόλοιπα των προηγουμένων ετών. Για παράδειγμα, η ταμειακή μείωση φόρου για τα ακίνητα από το 2013 ως το 2016 θα φτάσει το 38%! Ελπίζω αυτό που σας λέω να το ακούσουν οι πάντες: 38%! Και αυτό είναι ήδη προγραμματισμένο από τώρα.
Αλλά αυτά όλα μπορούν να γίνουν μόνο σταδιακά και μόνο εφόσον πιάνουμε τους στόχους για δημοσιονομικά πλεονάσματα. Εστω και σταδιακά όμως θα γίνουν.
Φτάνει βεβαίως να συνεχιστεί η μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Που έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει. Και φτάνει ακόμη να ξεκινήσει η ανάκαμψη, που ήδη θεωρείται βέβαιη. Και κάνουμε ό,τι μπορούμε να την επιταχύνουμε».
Επίσης ποιο είναι το μεσοπρόθεσμο πολιτικό και οικονομικό σχέδιό σας; Μπορείτε να υποσχεθείτε, π.χ., ότι το 2016 η χώρα θα κινείται σε έντονα αναπτυξιακούς ρυθμούς και θα δημιουργεί πραγματικές ελπίδες προόδου για όλους;
«Περάσαμε έξι χρόνια ύφεσης. Η κυβέρνησή μας μέσα σε ενάμιση χρόνο σταμάτησε την ύφεση και τώρα ξεκινά η ανάκαμψη. Το πρόγραμμα που ήδη εφαρμόζουμε προβλέπει μικρή ανάπτυξη εφέτος, ανάπτυξη κοντά στο 2% για το 2015 και ανάπτυξη πάνω από 3% για το 2016. Ηδη ξεπεράσαμε τους στόχους μας ως τώρα. Και μπορούμε να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε καλύτερα από το πρόγραμμα και τις επόμενες χρονιές.
Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Οτι ως τα τέλη του 2016 θα έχουμε ανακτήσει πάνω από το ένα τρίτο των απωλειών που είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και μάλιστα με ανάπτυξη υγιή και διατηρήσιμη. Οχι στηριγμένοι σε δανεικά. Και ο ρυθμός θα επιταχύνεται από εκεί και ύστερα. Οι μετριοπαθείς υποθέσεις του προγράμματος προβλέπουν ότι ως το 2020 θα έχουμε ξεπεράσει το βιοτικό επίπεδο που είχαμε πριν από την κρίση. Και νομίζω ότι θα πάμε ακόμη πιο γρήγορα. Φτάνει να προχωρήσουμε σε στέρεα βήματα. Αλλά ως τα τέλη της εφετινής χρονιάς η βελτίωση θα έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.
Οπως ξέρετε, την ψεύτικη αισιοδοξία τη σιχαίνομαι. Υπάρχει εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Αναπτυξιακό και μεταρρυθμιστικό. Που περιλαμβάνει συγκεκριμένες αναγκαίες αλλαγές ακόμη και στο Σύνταγμά μας. Η ελπίδα θέλει πρόγραμμα, θέλει σχεδιασμό, θέλει αποφασιστικότητα και πάνω απ’ όλα λίγα λόγια. Μέσα μου ξέρω καλά ότι ο Ελληνας προτιμά τις λίγες και μεστές κουβέντες από τα χιλιάδες πυροτεχνήματα των λαϊκιστών που πάντα τον απογοήτευσαν».
Αν αυτή είναι η φορά των πραγμάτων που οδηγεί τη χώρα σε σταθεροποίηση και ανάπτυξη, τι θα μπορούσε να αναστρέψει την πορεία προς την ανάκτηση της οικονομικής μας ανεξαρτησίας; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και ποιοι οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οπισθοδρομήσουν τη χώρα;
«Επικίνδυνα είναι όλα αυτά που ακούγονται για “αμφισβήτηση του χρέους”, για “κατάργηση του Μνημονίου” ή άλλες μεγαλοστομίες που προσβάλλουν τη σοβαρότητα του Ελληνα. Αν ποτέ αυτά συνέβαιναν, εκεί που πάμε να βγούμε από την κρίση, θα ξαναπέφταμε στα χειρότερα! Οχι σαν κι αυτά που περάσαμε και ακόμη πονάνε αλλά σε αυτά που αποφύγαμε και ήταν πολύ χειρότερα…
Εκεί που αρχίζουμε να βγαίνουμε από την ασφυξία του Μνημονίου θα ξαναπέφταμε σε πολύ χειρότερα μνημόνια. Ακούστε: η “πρόταση” του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα “σκίσει τα μνημόνια” και θα “αμφισβητήσει το χρέος” ουσιαστικά αποτελεί αναγγελία… εθελοντικής χρεοκοπίας!
Ξεπεράσαμε την κρίση δανεισμού με τα πρωτογενή πλεονάσματα, ξεπερνάμε την κρίση χρέους με την πιστοποίηση της βιωσιμότητάς του, αρχίζουμε να βγαίνουμε από την ασφυξία του Μνημονίου, αφού πήραμε τα χρήματα που μας έδωσαν κάναμε το μεγαλύτερο “κούρεμα” χρέους που έγινε ποτέ, προωθήσαμε δύσκολες μεταρρυθμίσεις και τώρα βγαίνουμε από την ύφεση.
Τι μας λένε, λοιπόν, τώρα; Να τα πετάξουμε όλα αυτά, να αμφισβητήσουμε μονομερώς πάνω από το μισό χρέος που μας έμεινε και να… χρεοκοπήσουμε από μόνοι μας! Και ταυτόχρονα να προκαλέσουμε την εκδίωξή μας από το ευρώ και τη διεθνή μας απομόνωση. Και ύστερα να υποχρεωθούμε σε νέα, πολύ χειρότερα, μνημόνια! Την ώρα που φτάσαμε στην όχθη του ποταμού πάνε να μας ξαναρίξουν στα βαθιά για πνίξιμο…
Αυτό μας λένε. Δεν είναι απλώς “λάθος”. Είναι παράκρουση… Μας έλεγαν ότι θα αμφισβητήσουν το “επαχθές χρέος”. Δηλαδή, δεν θα το αναγνώριζαν γιατί είναι “επαχθές”! Μετά, αφού το έψαχναν επί χρόνια, υπολόγισαν ότι το “επαχθές” χρέος είναι, λέει, μόλις 9 δισεκατομμύρια! Αλλά εκείνοι θα αμφισβητούσουν πάνω από 160 δισεκατομμύρια, γιατί έτσι… θέλουν! Τι σημαίνει αυτό; Οτι πάνε γυρεύοντας να χρεοκοπήσουν τη χώρα!
Υστερα μας λένε ότι δεν θα φύγουν από το ευρώ με τη θέλησή τους αλλά ότι θα… σκίσουν το Μνημόνιο! Δηλαδή, ότι θα προκαλέσουν να μας βγάλουν οι άλλοι από το ευρώ! Αυτό είναι ή αστείο ή ντροπή ή και τα δύο!
Προσπαθούν να το παίξουν “μετριοπαθείς” και τα κάνουν πολύ χειρότερα… Και ύστερα καταλαβαίνουν το μπέρδεμα και τις αντιφάσεις τους και επιστρέφουν στα γνωστά: “Θα σκίσουμε τα μνημόνια”!
Τα εννοούν όλα αυτά; Ο Θεός και η ψυχή τους… Το πρόβλημα είναι πως, είτε τα εννοούν είτε όχι, και μόνο που τα λένε αποδυναμώνουν τη χώρα.
Και αν κάποτε αποφάσιζαν να τα πουν δυνατότερα, έστω και ως “μπλόφα”, θα προκαλούσαν τέτοιο πάταγο στις παγκόσμιες αγορές και κυβερνήσεις που θα κατέρρεαν τα πάντα προτού προλάβουν να τα πάρουν πίσω…».
Ορισμένοι παρατηρούν ότι, παρά τη δυσαρέσκεια και την οργή που συσσώρευσε η κρίση, οι πολίτες έχουν εδώ και καιρό αναθεωρήσει απόψεις και συμπεριφορές και ότι με τον καιρό διαμορφώνονται νέες συνειδήσεις στη χώρα. Οι πολίτες έχουν γίνει λιγότερο καταναλωτικοί, μετρούν τις δαπάνες τους, γενικώς είναι πιο σφιχτοί και επιπλέον στρέφονται σε παλιές αξίες. Θα υπερασπίζατε ένα νέο πρότυπο λιτού αλλά παραγωγικού βίου για τη χώρα και τους πολίτες της;
«Ακριβώς όπως το είπατε: η νέα Ελλάδα δεν είναι ένα “σύνθημα”. Είναι μια πραγματικότητα που ήδη γεννιέται γύρω μας!
Οχι μόνο στα πρωτογενή ελλείμματα και στις μεταρρυθμίσεις που προχωρούν αλλά και στις συνειδήσεις των ανθρώπων. Που αναθεωρούν παλαιές συμπεριφορές και διαμορφώνουν νέες αντιλήψεις.
Δεν στρέφονται σε “παλαιές αξίες”. Ανακαλύπτουν και πάλι ξεχασμένες διαχρονικές αξίες: την εργατικότητα αντί της “αρπαχτής”. Την κοινωνική ευθύνη αντί της συντεχνιακής ασυδοσίας. Την ανταγωνιστικότητα και την αξιοκρατία αντί της απατεωνιάς και της ευνοιοκρατίας. Την εντιμότητα αντί της συναλλαγής. Την ανταγωνιστικότητα αντί της διαπλοκής. Η Ελλάδα μπορεί να παράγει ανταγωνιστικά τα πάντα και είχε καταντήσει να εισάγει τα πάντα.
Ο Ελληνας μπορεί να διαπρέψει στα πάντα, πράγματι κατορθώνει να διαπρέπει παντού στον κόσμο και είχε καταντήσει να μαραζώνει ή να αλλοτριώνεται στην ίδια την πατρίδα του. Αυτά όλα σιγά-σιγά αλλάζουν. Και αυτή είναι η Νέα Ελλάδα που γεννιέται…».
Δεν θα υποκύψω στον πειρασμό των πρόωρων εκλογών
Οι επερχόμενες ευρωεκλογές πόσο μπορούν να αλλάξουν τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα; Και αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για την κυβέρνηση θα μπείτε στον πειρασμό πρόωρης προσφυγής στις κάλπες;
«Το αποτέλεσμα δεν θα είναι αρνητικό για την κυβέρνηση και δεν θα μπω σε τέτοιο… “πειρασμό”! Αλλωστε, “πειρασμός” είναι κάτι που το σκέφτεσαι γιατί μπορεί να σε ωφελήσει. Αυτό που με ρωτάτε είναι σενάριο καταστροφής για τη χώρα. Ε, λοιπόν, δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Η οικονομική κατάσταση βελτιώνεται. Κάποιοι απλώς ποντάρουν σε ένα σενάριο πολιτικής αστάθειας που θέλουν να προκύψει… Σας το λέω, λοιπόν: δεν θα προκύψει! Γιατί, απλούστατα ο ελληνικός λαός ξέρει ποιες θα είναι οι συνέπειες ενός τέτοιου “σεναρίου”.
Ομως, αξία έχει το αντίθετο ερώτημα: Τι θα γίνει αν τα πράγματα πάνε καλύτερα για την κυβέρνηση από ό,τι προεξοφλούν οι αντίπαλοί της; Τότε θα ήταν, ας πούμε, “πειρασμός” να πάμε σε εκλογές. Σας το λέω ωμά: δεν θα το κάνουμε! Γιατί κάθε μέρα η Ελλάδα κερδίζει έδαφος στην πορεία εξόδου από την κρίση. Μέχρι πέρσι το ευχόμουν, μέχρι πριν λίγο καιρό το ήλπιζα, τώρα πια το λένε τα αποτελέσματα της πολιτικής μας: βγαίνουμε από την κρίση! Κάθε μέρα θα το καταλαβαίνουν όλο και περισσότεροι! Γιατί να κάνουμε εκλογές τώρα, αφού αύριο τα πράγματα θα είναι καλύτερα και μεθαύριο ακόμα καλύτερα;».
Οι αντίπαλοί σας στο εσωτερικό υποστηρίζουν ότι η σημερινή Ευρώπη αυτοϋπονομεύεται από τις πολιτικές λιτότητας, οι οποίες, κατά την άποψή τους, ευνοούν ευθέως την ανάπτυξη ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος. Διεκδικούν μάλιστα από εσάς περισσότερη «αντίσταση». Εσείς πώς αντιμετωπίζετε αυτά τα επιχειρήματα;
«Πράγματι έγιναν λάθη στην πρώτη φάση της ελληνικής κρίσης. Για τα οποία τότε μίλησα δημόσια. Και δεν μίλησα εκ του ασφαλούς, μέσα στην Ελλάδα. Πήγα και τους είπα καταπρόσωπο, στην Ευρώπη…
Αποκαλύφθηκαν και “κατασκευαστικά λάθη” της ίδιας της ευρωζώνης. Ολα αυτά τώρα τα αντιμετωπίζουμε και τα ξεπερνάμε.
– Τα λάθη που έγιναν στην Ελλάδα τα ξεπερνάμε, κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα ενώ το πρώτο Μνημόνιο απέτυχε, το δεύτερο να αποδώσει και να ξεπεράσει τους στόχους του.
– Τα λάθη της ίδιας της Ευρώπης τα ξεπερνάμε επίσης.
Εγώ αντιστάθηκα κι αντιστέκομαι εκεί που πρέπει, την ώρα που πρέπει. Προτεραιότητά μου δεν είναι να πηγαίνω κάθε τόσο με το “ρεύμα της εποχής”. Αλλά να βγάλω τη χώρα μου από μια κρίση που λίγο έλειψε να την καταστρέψει.
Αντιστέκομαι στο πιο σημαντικό: στη μοίρα μας που την είχαν προδιαγεγραμμένη.
Αντιστέκομαι στη μοιρολατρία όσων θεωρούσαν τάχα “ανίκανους” τους Ελληνες και δήθεν αναπόφευκτο το grexit. Οχι μόνο τους αντιστάθηκα, αλλά και ματαίωσα τα σχέδιά τους!
Κι εν τω μεταξύ διορθώνουμε τα λάθη που έγιναν παλαιότερα η πρόσφατα. Εγιναν εκατοντάδες μεταρρυθμίσεις μέσα σε ενάμιση χρόνο. Ασφαλώς έγιναν και λάθη. Τα διορθώνουμε και προχωράμε… Αλλά προχωράμε. Δεν κλαίμε τη μοίρα μας.
Ούτε υποταχθήκαμε στη “μοίρα” που κάποιοι μας είχαν ετοιμάσει…».
Το κλίμα του ευρωσκεπτικισμού επιδρά και στους ψηφοφόρους της Κεντροδεξιάς. Ηδη στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας αναπτύσσονται δυνάμεις, κόμματα και κομματίδια. Πώς αντιμετωπίζετε αυτήν την πίεση;
«Δίνω μικρή σημασία. Γιατί σε περιόδους κρίσης υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Και ανησυχίες, και αμφιβολίες και διαμαρτυρίες και σκεπτικισμός και απ’ όλα… Και δεν υπάρχουν μόνο στον χώρο αυτό. Υπάρχουν παντού. Δεν βλέπετε τι γίνεται σε άλλους χώρους; Σε όλους τους χώρους… Το πολιτικό σκηνικό κοντεύει να γίνει κινούμενη άμμος. Αλλά, αν προσέξετε, η Νέα Δημοκρατία παραμένει η πιο συμπαγής δύναμη, αν θέλετε η μόνη συμπαγής δύναμη μέσα σε αυτή την “κινούμενη άμμο”…
Κι όσο βγάζουμε τη χώρα από την κρίση, η κατάσταση θα αρχίσει να σταθεροποιείται. Αυτή είναι η δική μας απάντηση: άλλοι προσπαθούν να επωφεληθούν όπως όπως από την κρίση. Εμείς προσπαθούμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».
Τα χρίσματα
«Οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν τους αξιότερους»
Σχεδόν ολοκληρώσατε τις επιλογές σας για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Βλέπουμε ότι δεν δώσατε χρίσματα, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν αντάρτες στον χώρο της ΝΔ. Ποιο ήταν το κριτήριο επιλογής των υποψηφίων;
«Στη Νέα Δημοκρατία κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα στη σχέση μας με τους πολίτες: περνάμε μια νέα λογική. Μεγαλύτερου σεβασμού της τοπικής κοινωνίας και αποκομματικοποίησης των τοπικών εκλογών. Αυτό που ζητούσαν οι πολίτες όλων των ιδεολογικών τάσεων εδώ και δεκαετίες… Ετσι, λοιπόν, δεν δίνουμε επίσημα χρίσματα και δεν ανακοινώνουμε επίσημες στηρίξεις. Θέλουμε να απαλλάξουμε τις τοπικές κοινωνίες από τον ασφυκτικό στραγγαλισμό των κομμάτων. Τους αξιότερους και τους καλύτερους τους γνωρίζει καλύτερα η τοπική κοινωνία απ’ ό,τι τα κόμματα.
Φυσικά την άποψή μας τη λέμε. Αλλά δεν δίνουμε την κομματική μάχη της στήριξης. Σας θυμίζω ότι επιδιώξαμε να περάσουμε στη Βουλή το ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις δημοτικές εκλογές. Ωστε να έχει ο ψηφοφόρος το δικαίωμα να επιλέγει από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο τους πιο άξιους δημοτικούς συμβούλους ανάμεσα και σε εκείνους που δεν ανήκουν αναγκαστικά στο ψηφοδέλτιο του δημάρχου του.
Αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση δεν έπεισε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ομως θα επανέλθουμε…».
Σε ό,τι αφορά τους αντάρτες, τον κ. Κακλαμάνη και τον κ. Τζιτζικώστα;
«Νομίζω σας απάντησα: εκφράσαμε καθαρά την άποψή μας υπέρ της υποψηφιότητας του Γιάννη Ιωαννίδη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και του Αρη Σπηλιωτόπουλου για τον Δήμο της Αθήνας. Αλλά δεν απαξιώνουμε κανέναν υποψήφιο. Ο κόσμος βέβαια καταλαβαίνει. Θέλω όμως να δείξουμε από την αρχή τον σεβασμό μας στη θέληση της τοπικής κοινωνίας».