«ΕΠΑΛέκτωρ»(epalektor.tk): στη Β΄ Τάξη του ΕΠΑΛ Δεσκάτης το 1ο πανελλήνιο βραβείο καλύτερης ηλεκτρονικής εφημερίδαςΑΛΟΓΟΜΥΓΑ - ΓΡΕΒΕΝΑ

Με αναμμένα κεριά στα χέρια και απαγγέλλοντας την «Ιθάκη» του Κωνσταντίνου Καβάφη, επτά μαθητές και μαθήτριες από το 2ο Γυμνάσιο Παιανίας κατέβηκαν τα σκαλιά του αμφιθεάτρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Ετσι άνοιξε η αυλαία της εκδήλωσης για την απονομή των βραβείων του 20ού Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθητικών Εφημερίδων που οργανώνουν «ΤΑ ΝΕΑ».  Ισως να φάνηκε ως ετεροχρονισμένος εορτασμός, αφού έτος Καβάφη ήταν το 2013, όμως αυτή η εικόνα των μαθητειών υπογράμμισε την ωριμότητα και την ευαισθησία τους.

Στον διαγωνισμό πήραν μέρος περισσότερες από 300 σχολικές εφημερίδες – έντυπες και ηλεκτρονικές, ενώ στις περισσότερες δημοσιογραφικές απόπειρες των παιδιών αποτυπωνόταν η αγωνία τους για τα φαινόμενα βίας μέσα και έξω από τα σχολεία. Ο διευθυντής των «ΝΕΩΝ» Χρήστος Μεμής, σε κάθε περίπτωση, δεν παρέλειψε να σχολιάσει και να υπογραμμίσει τον επαγγελματισμό στην  προσπάθεια των παιδιών: «Ολοι οι δημοσιογράφοι στα μαθητικά τους χρόνια έχουν κάποια απόπειρα έκδοσης εφημερίδας. Σε σχέση με αυτό που έκανα εγώ τα τέλη της δεκαετίας του 1960 ως μαθητής Γυμνασίου, οι σημερινές μαθητικές εφημερίδες είναι πολύ καλύτερες. Τα παιδιά μάς βάζουν τα γυαλιά».

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής. Ο προβληματισμός και η ωριμότητα ξεχώρισαν σε όλα τα νεανικά εκδοτικά εγχειρήματα, όπως τα παρουσίασε ο υπεύθυνος της επιτροπής του διαγωνισμού δημοσιογράφος – συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης. «Τα παιδιά αντιδρούν στην αγριότητα των καιρών, χωρίς όμως να τους λείπει η ευαισθησία. Αυτό τόνισε η καθηγήτρια του 7ου Γυμνασίου Ιωαννίνων Σταματία Σταμάτη,  που ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει από τον πρόεδρο της ΝΕΡΙΤ Γιώργο Προκοπάκη το βραβείο για την ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου το «Τρελοβάπορο»: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η προσπάθειά μας που άρχισε πέρυσι βραβεύτηκε και συνεχίζεται και φέτος με νέα ταξίδια, για να ατενίσουμε την ομορφιά, όπως ελπίζει ο Καβάφης, ώστε πλήρης αυτής να είναι η όρασή μας», είπε η κυρία Σταμάτη.

Ο μαθητής του Γυμνασίου Γιαννιτσών Μάριος Χατζηδήμου καταχειροκροτήθηκε όταν, παραλαμβάνοντας το βραβείο καλύτερου κειμένου για την εφημερίδα τού σχολείου, είπε: «Θα παρακαλούσα εσάς τους μεγάλους, όταν σχεδιάζετε το μέλλον μας να σκέφτεστε σαν παιδιά».

«Απλά σηκωθείτε!» Αυτός θα είναι ο τίτλος του επόμενου πρωτοσέλιδου της εφημερίδας «Ονειροζούμ» είπε η Φωτεινή, μαθήτρια της Γ’ Λυκείου  στο 1ο Γενικό Λύκειο Κερατσινίου. Η ενδοσχολική βία δεν είναι φαινόμενο που περιορίζεται στο προαύλιο του σχολείου.  «Η γειτονιά μας το Κερατσίνι έζησε πριν από λίγους μήνες μια πολύ άγρια μορφή βίας» είπε αναφερόμενη στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. «Μέσα από την εφημερίδα μας εκφράζουμε την ανησυχία μας, τον προβληματισμό μας και δηλώνουμε την αντίθεσή μας» τόνισε  η Δώρα Κοτσιώνη, το ποίημα της οποίας έδωσε το βραβείο του καλύτερου κειμένου στην εφημερίδα «Ονειροζούμ».

«Στα δικά μας τα χρόνια, όταν ήμουν μικρή και έγραφα στην εφημερίδα του σχολείου μου στην Κρήτη, απ’ όπου κατάγομαι, αλλά και αργότερα, στα χρόνια του Πανεπιστημίου στην Αθήνα, η σχολική βία ήταν άγνωστες λέξεις για μας. Μπορεί να είχαμε καβγάδες παιδιών, αλλά πάντα λύνονταν οι παρεξηγήσεις». Με αυτά τα λόγια η κ. Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα περιέγραψε την αλλαγή των συνθηκών στην κοινωνία και φυσικά στα σχολεία, λίγο πριν παραδώσει το βραβείο στους μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Περιστερίου, για την εφημερίδα του «Της γάτας το κουδούνι», που διακρίθηκε.

Πριν από έναν χρόνο ένας μαθητής από το 3ο Γυμνάσιο Φαλήρου δέχθηκε επίθεση από δύο νεοναζιστές. Το άγριο περιστατικό ενεργοποίησε την ευαισθησία των νεαρών δημοσιογράφων της εφημερίδας του σχολείο «Schooliki» για να καταγγείλουν τη βία – μέσα και έξω από το προαύλιο του σχολείου τους. Η προσπάθειά τους ξεχώρισε και κατάφερε να τους δώσει το βραβείο καλύτερης εμφάνισης εφημερίδας Γυμνασίου.

Τα βραβεία και τα δώρα στους μαθητές επέδωσαν: ο υπουργός  Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, ο υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης Π. Καψής, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Χαρ. Κόκκινος, η γενική διευθύντρια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης Ξένια Καλδάρα, ο πρώην σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» Βασίλης Νικολόπουλος, ο ευρωβουλευτής Γ. Κουμουτσάκος, ο σύμβουλος του ΑΠΕ Β. Σιαφάκας, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μ. Αντωνιάδου, η εκπρόσωπος της CosmΟΤΕ Κ. Παρίση, ο διευθύνων σύμβουλος του Travel Plan Γ. Δασκαλάκης.

Ολα τα βραβεία

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΛΥΚΕΙΟΥ «ΑΛΟΓΟΜΥΓΑ», 1ο Γενικό Γρεβενών

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

«ΤΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΝΕΑ», 4ο Γυμνάσιο Κατερίνης

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
«ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ», 2ο Δημοτικό Σύμης – Πετρίδειο

ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
«ΟΝΕΙΡΟΖΟΥΜ», 1ο Γενικό Λύκειο Κερατσινίου

ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
«ΒΗΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ», 2ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών

ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
«ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ», 70ό Δημοτικό Αθήνας

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ (ΛΥΚΕΙΟ)
«ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ ΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ», 3ο Γενικό Λύκειο Περιστερίου, Αθήνα

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ (ΓΥΜΝΑΣΙΟ)
«SCHOOLIKI», 3ο Γυμνάσιο Φαλήρου

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ (ΔΗΜΟΤΙΚΟ)
«ΣΑΝ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΜΕ ΤΗ ΓΑΤΑ», 2ο Δημοτικό Πεύκων, Θεσσαλονίκη

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΛΥΚΕΙΟΥ
«ΕΠΑΛΕΚΤΩΡ», Επαγγελματικό Λύκειο Δεσκάτης Γρεβενών Διαβάστε εδώ

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
«ΤΟ ΤΡΕΛΟΒΑΠΟΡΟ», 7ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων & Γυμνάσιο Κατσικά

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
«ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ», 3ο Δημοτικό Ρόδου

ΜΕΓΑΛΟ ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ «Ο ΠΑΛΜΟΣ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΕΙΟΥ»
Λεόντειο Λύκειο Πατησίων, Αθήνα

ΕΙΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ

ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ: «ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ», 5ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας,
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: «ΣΤΗΝ Τ2 ΤΑΞΗ», Μακρυχωρίου Λαρίσης

ΕΠΑΙΝΟΙ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: «ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΠΕΝΑΚΙΑ», Δημοτικού Παλουκίων Σαλαμίνας
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ: «ΒΙΑ», 2ου Δημοτικού Αγίων Αναργύρων, Αθήνα

Καλύτερης εμφάνισης Δημοτικού: «ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ», 2ου Δημοτικού Γαργαλιάνων

τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.