Προσφέροντας υποτιθέμενα πακέτα διακοπών σε δελεαστικές τιμές, μέσω ιστοσελίδας στο Facebook, ένας 31χρονος και ένας 59χρονος απέσπασαν περίπου 50 χιλιάδες ευρώ από ανυποψίαστους χρήστες του Ίντερνετ. Δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σχηματίστηκε σε βάρος τους για κατ’ επάγγελμα απάτη με υπολογιστή.
Η υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνίασε συνολικά 38 περιπτώσεις εξαπάτησης χρηστών του διαδικτύου.
Για να πετύχουν το σκοπό τους, οι δράστες είχαν δημιουργήσει προφίλ εικονικών τουριστικών γραφείων στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Μετονόμαζαν συχνά τα προφίλ και τα ενεργοποιούσαν συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, ώστε να αποτρέψουν τον εντοπισμό τους.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από καταγγελίες χρηστών του διαδικτύου. Μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, οι δράστες έπειθαν τους πολίτες να καταβάλλουν χρηματικά ποσά ως προκαταβολή για ταξίδια που ποτέ δεν πραγματοποιούνταν προς διάφορους προορισμούς του εξωτερικού (Παρίσι, Λονδίνο, Ντουμπάι κ.α.). Οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους συνολικά 49.795 ευρώ.
Από τις καταγγελίες προέκυψε ότι για την τέλεση των απατών, χρησιμοποιήθηκαν συνολικά επτά ιστοσελίδες στο «Facebook», οκτώ τραπεζικοί λογαριασμοί και δέκα τηλεφωνικοί αριθμοί.
Στο πλαίσιο της πολύμηνης αστυνομικής και ψηφιακής έρευνας, ταυτοποιήθηκαν τόσο ο 31χρονος όσο και ο 59χρονος, ως οι διαχειριστές των επίμαχων προφίλ και διοργανωτές των υποτιθέμενων ταξιδιωτικών πακέτων.
Σε αιφνιδιαστική αστυνομική έρευνα στην οικία του 31χρονου στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας εσωτερικός σκληρός δίσκος, ένα κινητό τηλέφωνο και μία κάρτα SIM, τα οποία απεστάλησαν για εργαστηριακή εξέταση στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ ερευνάται η συμμετοχή των συλληφθέντων σε ανάλογες πράξεις, για να προσδιοριστεί το μέγεθος της απάτης και τυχόν εμπλοκή τους.