Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση με ψήφους 13 υπέρ έναντι 6 κατά
Έληξε η μαραθώνια έκτακτη γενική συνέλευση των ιδιοκτητών ταξί, με την πλειοψηφία των μελών να έχουν ψηφίσει υπέρ της λήξης της απεργίας εάν και υπήρχαν διαφορετικές απόψεις κυρίως από εκπροσώπους συλλόγων της επαρχίας για συνέχισή της.
Τελικά, στην ψηφοφορία που έγινε 13 μέλη ψήφισαν υπέρ της λήξης της απεργίας και 6 υπέρ της συνέχισης της.
Υπέρ της συνέχισης της απεργίας ψήφισαν οι εκπρόσωποι των συλλόγων από την Πάτρα, τη Σπάρτη, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα και των δύο σωματείων της Αττικής. Οι εκπρόσωποι του συλλόγου του Ηρακλείου Κρήτης εάν και είχαν αρχικά ταχθεί υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων τελικά ψήφισαν υπέρ της λήξης της απεργίας.
Σε ανακοίνωσή τους, οι ιδιοκτήτες ταξί επισημαίνουν ότι για την αναστολή της απεργίας ελήφθη υπόψη η καθολική αποδοχή περί του δικαίου των αιτημάτων τους από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, η πρόταση διαλόγου την οποία κατέθεσε ο Πρωθυπουργός και η έμπρακτη συμπαράσταση των περιφερειαρχών.
«Πρυτάνευσε η λόγική» ήταν τα πρώτα σχόλια κυβερνητικών κύκλων οι οποίοι σημείωναν ότι στη λήξη της απεργίας συνέβαλε η σταθερή και αμετακίνητη στάση της κυβέρνησης. Επαναλάμβαναν ταυτόχρονα την απόφαση της κυβέρνησης για άνοιγμα του επαγγέλματος μέσα από διάλογο.
«Οι ιδιοκτήτες ταξί έδειξαν υπευθυνότητα απέναντι στην ανευθυνότητα της κυβέρνησης» ήταν το σχόλιο στελεχών της ΝΔ.
«Δεν υφίσταται λόγος σε κενό χρόνο να συνεχίζουμε την απεργία» είχε πει νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος μιλώντας στη ΝΕΤ προσθέτοντας ότι εάν δεν υπάρξουν οι σωστές αποφάσεις από την πλευρά του υπουργείου Υποδομών, οι ιδιοκτήτες ταξί θα ξαναβγούν στους δρόμους.
«Εχω κάνει την πρόταση για λήξη της απεργίας, κάτι που συμφέρει τον κλάδο. Εάν δεν εισακουστώ ας αναλάβουν άλλοι την ευθύνη να οδηγήσουν τον κλάδο στην καταστροφή» τόνισε ο κ. Λυμπερόπουλος συνεχίζοντας ότι «η προσφορά βοήθειας και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση μας δίνει δύναμη για να σταματήσουν οι απεργίες».
Στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη οι περιφερειάρχες με την Πανελλήνια Ομοσπονδία των αυτοκινητιστών (ΠΟΕΙΑΤΑ), είπαν ότι δεν θα δέχονται αιτήσεις, ούτε θα εκδώσουν νέες άδειες για ταξί, μέχρι να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών.
Παράλληλα, είπαν στους επαγγελματίες αυτοκινητιστές ότι θα πάρουν και οι ίδιοι μέρος στον δημόσιο διάλογο, που αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του μήνα, για το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των ταξί.
Σχετικά με τις διοικητικές κυρώσεις (αφαίρεση αδειών κυκλοφορίας κλπ) οι περιφερειάρχες ξεκαθάρισαν ότι ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να εφαρμοστεί, εκτός και αν υπάρξει άλλη ρύθμιση από πλευράς υπουργείου Μεταφορών ή Προστασίας του Πολίτη για το θέμα των κυρώσεων σε περίπτωση παρακώλυσης συγκοινωνιών.
«Θα είμαστε στο πλευρό των ιδιοκτητών ταξί σε περίπτωση που αδικηθούν» είπε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ.Σγουρός, τονίζοντας πως οφείλουμε όλοι να βάλουμε πλάτη και να μην ρίχνουμε λάδι στη φωτιά.
ΤΟ ΒΗΜΑ