Πολλά τα μέτωπαΣυνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου την Τρίτη με φόντο την τρόικα και τα 25 ευρώ

Την Τρίτη θα συναντηθούν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο με την ατζέντα να είναι γεμάτη, αλλά και «καυτή»: η έλευση της τρόικας στις 15 Ιανουαρίου, αλλά και τα νέα ενδοκυβερνητικά μέτωπα, όπως για παράδειγμα το εισιτήριο των 25 ευρώ για νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο.

Πάντως, οι βολές του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Αντιπολίτευσης κατά του μέτρου της καταβολής των 25 ευρώ δεν πτοούν τον υπουργό Αδ.Γεωργιάδη, ο οποίος επιμένει να το υπερασπίζεται, χαρακτηρίζοντάς το «κοινωνικά δίκαιο».

Ωστόσο, το γεγονός ότι τα 25 ευρώ θα πληρώνουν και οι άνεργοι, φαίνεται να δημιουργεί προβληματισμό πλέον στην κυβέρνηση, που αναζητά τρόπο εξαίρεσής τους από το μέτρο.

Επί τάπητος στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο θα τεθεί και το ζήτημα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Το οικονομικό επιτελείο έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να διευθετήσει τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης έως το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζουν πως ο νέος γύρος αξιολόγησης της οικονομίας από την τρόικα είναι ο πλέον δυσχερής, καθώς θα πρέπει να οριστικοποιηθούν δεκάδες ανοικτά θέματα που άπτονται τόσο των δημοσιονομικών μεγεθών όσο και των μεταρρυθμίσεων.

Σημαντικό κομμάτι των επικείμενων διαπραγματεύσεων θα εστιασθεί στο δημοσιονομικό κενό του 2014, αλλά και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014-2017.

Ακόμη, εκτενής συζήτηση θα γίνει για το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος η κάλυψη του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχίσει το ΔΝΤ τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Η επίσκεψη της τρόικας θα έχει ως βασικό στόχο την εκταμίευση της δόσης των 3,1 δισ. ευρώ από την πλευρά της ΕΕ στο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου και των δύο δόσεων των 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ (σύνολο 3,6 δισ. ευρώ) στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Τα υπόλοιπα αγκάθια της διαπραγμάτευσης με την τρόικα είναι τα εξής:

    • Ομαδικές απολύσεις. Η τρόικα επιμένει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα με το συγκεκριμένο καθεστώς (απαιτείται έγκριση του υπουργού Εργασίας για απολύσεις άνω του 5% μηνιαίως η οποία δεν έχει δοθεί ποτέ) και επιχειρηματολογεί ότι ανάλογο καθεστώς υπάρχει μόνο στην Ολλανδία όπου η έγκριση του Υπουργείου είναι τυπική διαδικασία.
    • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν οι επιχειρήσεις. Η απαίτηση αυτή ανοίγει τρύπα 800 εκατ. ευρώ στα ταμεία το 2014. Η τρόικα δέχεται να γίνει τμηματικά σε τρία χρόνια, η πλευρά Στουρνάρα ζητάει να γίνει σε ακόμη μεγαλύτερο διάστημα για να μην πληγούν τα έσοδα των ταμείων.
    • Εμπορικές μισθώσεις. Η τρόικα επιμένει σε κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος που προβλέπει 12ετή χρονική διάρκεια συμβολαίων και πλήρη απελευθέρωση. Ζητάει μονοετή διάρκεια των συμβολαίων και απελευθέρωση των ήδη υφισταμένων συμβάσεων.
    • Φόροι υπέρ τρίτων. Η τρόικα απαιτεί να καταργηθούν, διαπιστώνει καθυστέρηση από την κυβέρνηση.
  • Διαθεσιμότητα το 2014. Η τρόικα ζητάει να υπάρξει νέο κύμα διαθεσιμότητας-κινητικότητας το 2014 και να καθοριστεί επακριβώς ο αριθμός των δημοσιών υπαλλήλων που θα ενταχθούν σε αυτό. Δεν το δέχεται η ελληνική πλευρά.

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.