Είναι δυο καλοί φίλοι και συνεργάτες. Μαζί στους κινδύνους της δουλειάς μαζί και στο σπίτι. Ο ένας προστατεύει τον άλλο στη μάχη κατά της εγκληματικότητας. Ο αστυνομικός συνοδός και ο αστυνομικός σκύλος. «Μια σχέση ιδιαίτερη», λέει στον «ΤτΚ» ο Θ. Κ., αστυνομικός και συνοδός του Λορντ, ενός γερμανικού ποιμενικού που «μυρίζει» από μακριά τις ναρκωτικές ουσίες.

Ο Λορντ είναι ένα από τα 186 σκυλιά που δουλεύουν για την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.). Πιστά, υπάκουα, έξυπνα και πολύ καλά εκπαιδευμένα, συμμετέχουν σε έρευνες για τον εντοπισμό ναρκωτικών, εκρηκτικών, αγνοούμενων, αλλά και στις πεζές περιπολίες. Σύντομα, η ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να αποκτήσει ακόμη 44 τετράποδους «αστυνομικούς» σε περιοχές όπου υπάρχουν μεγάλες ανάγκες αστυνόμευσης, όπως είναι ο Εβρος.

«Είναι σαν να έχεις ένα παιδί που πρέπει να του δείξεις αγάπη και προσοχή. Να το ταΐζεις και να το φροντίζεις συνέχεια. Σχεδόν όλο το 24ωρο είμαστε μαζί. Ξυπνάμε την ίδια ώρα, κοιμόμαστε την ίδια ώρα», λέει ο αστυνομικός για τον Λορντ. Δυο χρόνια τον έχει και πλέον θεωρείται ισότιμο μέλος της οικογένειας. «Στο σπίτι τον έχουν αποδεχτεί όλοι. Είναι ιδιαίτερα φιλικός και κοινωνικός. Δεν τον αφήνω ποτέ μόνο του. Να φανταστείτε έχω δώδεκα χρόνια να πάω στο εξωτερικό, διότι δεν θέλω να τον αποχωριστώ. Βέβαια, εννοείται ότι στις διακοπές πηγαίνω σε ξενοδοχεία όπου δέχονται σκύλους».

Κάθε πρωί ο Θ.Κ. ξυπνάει με το γάβγισμα του σκύλου. Αφού τον ταΐσει, τον ετοιμάζει για τη βόλτα του. «Με υπομονή και μεράκι», όπως λέει, τον εκπαιδεύει. Σε πολύ δύσκολες υποθέσεις ο Λορντ αναλαμβάνει δράση. Είναι ο πρωταγωνιστής. «Ξετρυπώνει» ναρκωτικά σε απίθανα σημεία. «Θυμάμαι, μια φορά είχαμε κάποιες πληροφορίες για ένα άτομο που διακινούσε ναρκωτικά. Ο σκύλος μπήκε στο σπίτι και αμέσως άρχισε να ψάχνει. Μύριζε, μύριζε και ξαφνικά, στάθηκε στο μπάνιο. Τελικά, τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα-«χτισμένα» στα πλακάκια. Τα γκρεμίσαμε και εντοπίσαμε εκτός από ναρκωτικά και δυο όπλα».

Για τις επιτυχίες του, ο σκύλος αμείβεται. Το βραβείο του, «εκτός από ένα μεγάλο μπράβο», είναι ένα μπαλάκι. «Με λίγα λόγια, ο σκύλος αμείβεται με το παιχνίδι. Βλέπει την όλη διαδικασία σαν παιχνίδι. Δεν ταλαιπωρείται, αντιθέτως το χαίρεται. Γνωρίζει πως όταν κάνει καλή δουλειά τότε θα παίξει».

Ο Θ. Κ. είναι αστυνομικός συνοδός σκύλου εδώ και δώδεκα χρόνια. «Για να συμμετέχεις στην ομάδα θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να είσαι φιλόζωος. Να ξέρεις τις ανάγκες τους και να τις σέβεσαι. Είναι απίστευτο αυτό το δέσιμο. Πριν από τον Λορντ είχα έναν άλλο σκύλο. Πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα και τότε είχα στενοχωρηθεί πάρα πολύ».


Οι περιπολίες του Φάλκον στο κέντρο της Αθήνας

Ο ΦΑΛΚΟΝ είναι ένας γερμανικός ποιμενικός δυόμισι ετών. Μαζί με τον αστυνομικό συνοδό του κάνει πεζές περιπολίες στους δρόμους της Αθήνας όπου υπάρχει έντονη εγκληματικότητα. Οταν και εφόσον απαιτείται, τότε αναλαμβάνει δράση.

Σπάνια ο συνοδός του έχει αφήσει ελεύθερο το λουρί. Και αυτό διότι, όπως αναφέρει στον «ΤτΚ», ο επόπτης αστυνομικών σκύλων στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και αρμόδιος στην εκπαίδευση για όλη την Ελλάδα, Μιχάλης Γιαννέλος, «το θέμα δεν είναι ο σκύλος να φοβίζει τον κόσμο. Γι’ αυτό επιλέγουμε κοινωνικά σκυλιά. Θα πρέπει μόνο, όταν και εφόσον του ζητηθεί να το πράξει».

Ο συνοδός του Φάλκον λέει από την πλευρά του: «Θέλει μεγάλη υπομονή ώστε να εκπαιδεύσεις ένα σκύλο. Πρέπει να υπακούει και να επιχειρεί μόνο κατ’ εντολή. Εγώ προστατεύω το σκύλο και εκείνος εμένα».

Στην Αττική, από τα 71 σκυλιά τα 27 έχουν εκπαιδευτεί στις πεζές περιπολίες.

Η… εκρηκτική Ηρα

ΥΠΑΚΟΥΕΙ το συνοδό της και δεν σταματά να μυρίζει. Ξαφνικά κάθεται σε παθητική στάση, χωρίς να γαβγίζει και τον κοιτάζει στα μάτια. Υποτίθεται ότι έχει καταφέρει να εντοπίσει τον εκρηκτικό μηχανισμό. Τότε, ο αστυνομικός την επιβραβεύει φωνάζοντας «μπράβο!». Αυτό, όπως λέει, είναι η αμοιβή της. Η Ηρα, είναι θηλυκό μαλινουά και θεωρείται ένα ιδιαίτερα ικανό σκυλί. Εχει άριστη όσφρηση και έχει επιλεχθεί να συμμετάσχει στις προληπτικές έρευνες που γίνονται καθημερινά από την ΕΛ.ΑΣ για τυχόν ύπαρξη εκρηκτικών μηχανισμών.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΙ, ΒΕΛΓΙΚΟΙ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΡΙΤΡΙΒΕΡ

Οι τρεις ράτσες που κάνουν «εύκολα» τη δουλειά

«Το σκυλί γίνεται μέλος της οικογένειας και ο συνοδός φροντίζει για τη διατροφή και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή του»
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΟΣ
ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΚΥΛΩΝ

ΑΛΛΑ 44 σκυλιά αναμένεται να έχει αποκτήσει η ΕΛ.ΑΣ. το αργότερο μέχρι τον προσεχή Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον Μ. Γιαννέλο. Οπως εξηγεί ο επόπτης αστυνομικών σκύλων στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και αρμόδιος στην εκπαίδευση για όλη την Ελλάδα, η ΕΛ.ΑΣ. δουλεύει κυρίως με τρεις ράτσες, τους γερμανικούς ποιμενικούς, τους βελγικούς ποιμενικούς (μαλινουά) και τα ριτρίβερ (γκόλντεν ή λαμπραντόρ), λόγω της αφθονίας τους στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά.

Πρόκειται για εύκολα εκπαιδεύσιμες ράτσες, καθώς επίσης και για «πολύ κοινωνικούς, πειθαρχήσιμους και δεκτικούς σκύλους, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ανίχνευση ναρκωτικών ή εκρηκτικών και στην ενίσχυση των πεζών περιπολιών». Τα σκυλιά περνούν από βασική εκπαίδευση, ενώ γίνεται και επιλογή των αστυνομικών-συνοδών. Στην ουσία, ο συνοδός «χρεώνεται» το σκύλο. «Ζει στο σπίτι του αστυνομικού υπό κατάλληλες συνθήκες, όπως η ύπαρξη χώρου. Το σκυλί γίνεται μέλος της οικογένειας και ο συνοδός φροντίζει για τη διατροφή και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή του».

Οι σκύλοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέχρι τα εννέα-δέκα χρόνια τους, ανάλογα με τις φυσικές αντοχές τους. Οι εκπαιδεύσεις γίνονται σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ, προσαρμοσμένες όμως στην ελληνική πραγματικότητα, με συνεχείς συντηρητικές ώστε οι αστυνομικοί σκύλοι και οι συνοδοί τους να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε καλό επιχειρησιακό επίπεδο. Η εκπαίδευση διαφέρει στους σκύλους περιπολίας και ανίχνευσης ναρκωτικών ή εκρηκτικών και δίνεται έμφαση στις απαιτήσεις της επιχειρησιακής χρήσης του σκύλου. Οι σκύλοι προέρχονται από αγορές, αλλά κυρίως από δωρεές ιδιωτών ή συνοδών χειριστών, όπως γίνεται σε πολλά κράτη στον κόσμο.

ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.