Ισχυρό ενδιαφέρον από το προσωπικό για το πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης
Ενδιαφέρον για την οικειοθελή αποχώρησή τους από την Εθνική Τράπεζας μέσω του προγράμματος εθελούσιας που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 20 Δεκεμβρίου, εκδήλωσαν τις δύο πρώτες ημέρες υποβολής των σχετικών αιτήσεων, περισσότεροι από 750 εργαζόμενοι της Εθνικής.
Πρόκειται για μεγάλο νούμερο, δεδομένου ότι στόχος είναι η αποχώρηση 2.000 υπαλλήλων. Συνήθως σε αυτές τις διαδικασίες οι περισσότερες αιτήσεις γίνονται προς το τέλος των προθεσμιών.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί αισιοδοξία στη διοίκηση του ομίλου για την κάλυψη του στόχου μείωσης του προσωπικού έως και το τέλος του έτους.
Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων αρχίζει από την Παρασκευή 20 τρέχοντος μηνός και λήγει τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013, με τις συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων που θα εκδηλώσουν σχετικό ενδιαφέρον και θα γίνουν αποδεκτές, να λυθούν την 31η Δεκεμβρίου 2013.
Σημειώνεται ότι οι βασικές υπηρεσίες της τράπεζας που ασχολούνται με την εθελούσια θα λειτουργούν και το ερχόμενο Σάββατο, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους υπαλλήλους της Εθνικής, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων των πρώην FBB και Probank, ανάλογα με την κατηγορία που εμπίπτει ο καθένας τους και αποσκοπεί στη συμμετοχή 2.000 εξ αυτών.
Το συνολικό κόστος για την Τράπεζα, σε περίπτωση συμμετοχής 2.000 υπαλλήλων στο πρόγραμμα, υπολογίζεται σε 160 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη εξοικονόμηση κόστους εκτιμάται σε ποσό ύψους 120 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η ολοκλήρωση της οικειοθελούς αποχώρησης του 15% περίπου του προσωπικού της τράπεζας στην Ελλάδα αποτελεί βασική προτεραιότητα για το διευθύνοντα σύμβουλό της Αλέξανδρο Τουρκολιά, ο οποίος εφαρμόζει ένα σχέδιο μείωσης των λειτουργικών δαπανών που θα επιτρέψουν στον όμιλο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η κρίση χρέους στην εγχώρια αγορά.
Ο επικεφαλής της διοίκησης του ομίλου εκτός από τη μείωση του κόστους μισθοδοσίας, θα επιδιώξει την ανανέωση του προσωπικού, την οποία θεωρεί απαραίτητη για τον εκσυχρονισμό της λειτουργικής αναδιάρθρωσης της τράπεζας.
Όπως αναφέρουν πηγές από την τράπεζα, στο πλαίσιο των κανόνων του εταιρικού ήθους, όποιος συμμετάσχει στο πρόγραμμα δε θα μπορεί να ξαναεργαστεί στην τράπεζα ή σε άλλη εταιρεία του ομίλου, με οποιαδήποτε είδους σχέση.
Τα κίνητρα
Τα κίνητρα αποχώρησης διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με τα χρόνια και τη θέση εργασίας, ενώ το ανώτατο ύψος αποζημίωσης έχει οριστεί στις 170.000 ευρώ. Ειδικότερα:
1) Εργαζόμενοι που έχουν θελεμελιώσει δικαίωμα για την άμεση λήψη σύνταξης
2) Εργαζόμενοι που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός της ερχόμενης τριετίας
3) Πρώην εργαζόμενοι των FBBank και Probank
4) Εργαζόμενοι από υποστηρικτικούς κλάδους, πχ. τεχνικοί
Σημειώνεται ότι μετά το ξέσπασμα της κρίσης έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις αναδιάρθρωσης στην τράπεζα. Ως αποτέλεσμα, το λειτουργικό κόστος έχει μειωθεί από το εννεάμηνο του 2009 κατά 25%.
Η μείωση αυτή κατέστη δυνατή κυρίως μέσω της περικοπής δαπανών προσωπικού κατά 28% την ίδια περίοδο. Αν ληφθεί υπόψιν η συμφωνημένη περικοπή κατά 3,50% στις αρχές του 2014, η σωρευτική μείωση από την αρχή της κρίσης θα ξεπεράσει το 30%.
Εξάλλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου του 2013, οι δαπάνες προσωπικού περιορίστηκαν σε ετήσια βάση κατά 13% στην Ελλάδα, ενώ το σύνολο των δαπανών μειώθηκε την ίδια περίοδο κατά 7%.
το βήμα