Τα στοιχεία της Πυροσβεστικής και οι συμβουλές προς τους πολίτεςΔεν είναι μόνο τα τζάκια ένοχα για πρόκληση φωτιάς σε σπίτια

Το πρωί της Τετάρτης ακόμη μία πυρκαγιά σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας έθεσε σε συναγερμό την Πυροσβεστική. Χάρη στην άμεση κινητοποίηση 21 πυροσβεστών με επτά οχήματα η φωτιά περιορίστηκε στον δεύτερο όροφο, όπου εκδηλώθηκε, ενώ δεν υπήρξε κίνδυνος για ενοίκους.

Συνηθισμένη η Πυροσβεστική σε αυτές τις κλήσεις: το τηλεφωνικό κέντρο της δέχεται καθημερινά τηλεφωνήματα για πυρκαγιές σε σπίτια και η κινητοποίηση είναι άμεση καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρχουν εγκλωβισμένοι. Ειδικά τα τελευταία χρόνια δεκάδες πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία είτε έχοντας υποστεί εγκαύματα είτε με αναπνευστικά προβλήματα.

Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επειδή χιλιάδες πολίτες λόγω της «τσουχτερής» τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έχουν στραφεί σε μορφές θέρμανσης όπως οι ξυλόσομπες, τα τζάκια κ.ά., με αποτέλεσμα, όπως λένε χαρακτηριστικά, να αυξάνεται ο βαθμός επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με στοιχεία για το 2012 της ΠΥ, σε όλη τη χώρα εκδηλώθηκαν 4.823 φωτιές σε κατοικίες, εκ των οποίων 2.298 σε κτίρια διαμερισμάτων, 1.545 σε μονοκατοικίες, 856 σε διπλοκατοικίες, 76 σε οικοδομές, 37 σε τροχόσπιτα, πέντε σε σκηνές και άλλες τόσες σε φούρνους οικιών και έναν σε οίκο ανοχής. Το 2011 ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός πυρκαγιών που καταγράφηκαν ανήλθε σε 5.670.

Άλλο ένα στοιχείο που συνδέεται είναι οι θάνατοι σε αστικές πυρκαγιές: πέρυσι έχασαν τη ζωή τους 38 άνθρωποι έναντι 39 το 2011.

Αμέλεια είναι η αιτία

Δεν είναι όμως τα τζάκια ή τα μαγκάλια που αποτελούν εστίες κινδύνου για ένα σπίτι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών που γίνονται από αρμόδιους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, έπειτα από κάθε εκδήλωση φωτιάς προκύπτει ότι συνηθέστερες αιτίες είναι η αμέλεια των νοικοκυρών που φεύγουν από τον χώρο της κουζίνας ξεχνώντας αναμμένες τις ηλεκτρικές συσκευές. Συνήθως βγαίνουν από το σπίτι έχοντας αφήσει αναμμένη την κουζίνα ή ξεχασμένα αποτσίγαρα.

Όπως λένε αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, άλλες βασικές αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών σε κατοικίες είναι τα αναμμένα κεριά, τα καντήλια, η διαρροή από γκαζάκια, οι αναμμένες θερμάστρες αλλά και οι απορροφητήρες, καθώς αν δεν έχει αντικατασταθεί έγκαιρα το φίλτρο υπάρχει κίνδυνος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται να προκληθεί ανάφλεξη επειδή αυτό είναι εμποτισμένο με λίπη.

Ενδεικτικά, σχετικά με τις αιτίες πρόκλησης αστικών πυρκαγιών, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι σε 14.831 περιπτώσεις παραμένει άγνωστη, σε 347 είναι η αμέλεια, σε 461 η αυτανάφλεξη αιθάλης, σε 522 το βραχυκύκλωμα, σε 1.083 οι «γυμνές» φλόγες, σε 56 η έκρηξη (ανάφλεξη αερίων, ατμών, υγρών καυσίμων), σε 250 η καύση απορριμμάτων, σε 510 οι πυρακτωμένες επιφάνειες και 1.431 υπολείμματα καπνίσματος.

Συστάσεις

Τα στελέχη της Πυροσβεστικής αναφέρουν πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη χρήση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στο σπίτι καθώς από μια σπίθα μπορεί να επέλθει η καταστροφή του σπιτιού. Επίσης σε περίπτωση που ξεσπάσει φωτιά να μην αισθάνονται πανικό αλλά να επιχειρήσουν να τη σβήσουν. Αν, παρ’ όλα αυτά, αντιληφθούν ότι δεν είναι σε θέση να τη σβήσουν, να κλείσουν την πόρτα του δωματίου όπου έχει εκδηλωθεί η πυρκαγιά ώστε να μην επεκταθεί και σε άλλους χώρους του σπιτιού και να καλέσουν αμέσως την Πυροσβεστική.

Και συμπληρώνουν ότι δεν υπάρχει κάποιος κανονισμός που να υποχρεώνει τους ενοίκους να διαθέτουν πυροσβεστήρα, ωστόσο η προμήθειά του μπορεί να αποβεί σωτήρια σε περίπτωση φωτιάς.

Όπως λένε χαρακτηριστικά, η πρόληψη κοστίζει πολύ λιγότερο από την καταστολή.

Κατά την αγορά του πυροσβεστήρα θα πρέπει οι ένοικοι να διαβάσουν προσεχτικά τις οδηγίες που αναγράφονται σε αυτόν και αν αντιμετωπίσουν δυσκολίες στο χειρισμό να απευθυνθούν στη πλησιέστερη υπηρεσία της Πυροσβεστικής. Επίσης συμβουλεύουν τους πολίτες να μην αφήνουν στο σπίτι χωρίς προσοχή ανήλικα παιδιά και ηλικιωμένους με προβλήματα κίνησης καθώς σε περίπτωση πυρκαγιάς υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούν στις φλόγες.

 

 

Βυθούλκας Διονύσης Συμβουλές της Πυροσβεστικής για μέτρα πρόληψης από εναλλακτικές πηγές θέρμανσηςΣυμβουλές της Πυροσβεστικής για μέτρα προστασίας στο σπίτι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.