Δίχως αξιοσημείωτες μεταβολές τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών – Πλουσιότεροι πολιτικοί αρχηγοί Ευ. Βενιζέλος και Αντ. Σαμαράς, φτωχότεροι Αλέκα Παπαρήγα και Αλ. Τσίπρας – Στον ιστότοπο της Βουλής τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών
«Στο ίδιο έργο θεατές» για άλλη μια χρονιά οι έλληνες πολίτες, οι οποίοι θα διαπιστώσουν από την δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που δήλωσαν οι πολιτικοί το 2012 (για την χρήση του 2011), ότι δεν υπήρξαν αξιοσημείωτες μεταβολές. Έτσι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος παραμένει ο πλουσιότερος πολιτικός αρχηγός, ενώ η πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα η φτωχότερη, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα να βρίσκεται πολύ κοντά της. Μετά τον κ. Βενιζέλο ο πιο ευκατάστατος είναι ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, ακολουθεί ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. κ. Π. Καμμένος, ο κ. Φ. Κουβέλης, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και ο έγκλειστος αρχηγός της Χρυσής Αυγής κ. Ν. Μιχαλολιάκος.
Ίσως η μόνη καινοτομία που παρατηρείται στην φετινή διαδικασία είναι ότι για πρώτη φορά δίδονται στην δημοσιότητα οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των βουλευτών χριστουγεννιάτικα, κάτι που συμπτωματικώς συμπίπτει με την συζήτηση που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Βουλή επί του ενιαίου φόρου ακινήτων που θα βαρύνει τους φορολογουμένους. Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά ότι η διαδικασία ελέγχου και δημοσιοποίησης των «πόθεν έσχες» δεν προσέθεσε τίποτα στο μείζον ερώτημα που είναι: πώς αποκτήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία που δηλώνουν οι έλληνες πολιτικοί και τι κατείχαν πριν μπουν στον πολιτικό στίβο, ώστε να μπορεί κάποιος να διαπιστώσει εάν πλούτισαν ή όχι.
Ως προς αυτό είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ έχει ψηφιστεί από τον Απρίλιο του 2012 και μάλιστα ομοφώνως (!) η πρόταση νόμου (την εισηγήθηκε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης έχοντας συμπεριλάβει σε αυτή και την σχετική πρόταση που είχε υποβάλλει η ΝΔ και ο πρόεδρός της κ. Σαμαράς από το 2011) που προβλέπει τον αναδρομικό έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όσων διετέλεσαν ή διατελούν από το 1974 μέχρι και το 2012 Πρωθυπουργοί, Αρχηγοί κομμάτων στη Βουλή, Υπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί και Υφυπουργοί, σύζυγοι και ανήλικα τέκνα τους, μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει ο έλεγχος αυτός, από τον οποίο και ενδεχομένως να διαπιστωθεί ποιοι ήταν αυτοί που πλούτισαν μπαίνοντας στην πολιτική.
Μάλιστα πριν λίγες ημέρες ο κ. Κακλαμάνης έστειλε επιστολή στον πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου των «πόθεν έσχες» κ. Γ. Καλαντζή, με την οποία του ζητεί να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες από το νόμο (4065/2012) διαδικασίες, υπενθυμίζοντάς του επιπλέον ότι η επιτροπή του έχει εξοπλιστεί με ειδικές διατάξεις κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας κάμπτοντας οποιοδήποτε επαγγελματικό απόρρητο κλπ.
Το μόνο που προκύπτει από τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που δόθηκαν στην δημοσιότητα (και έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο της Βουλής) είναι τυχόν μεταβολές στα δηλωθέντα περιουσιακά στοιχεία των βουλευτών και εάν το 2011 απέκτησαν νέα ή υπήρξε επαύξηση των υφισταμένων που θα δικαιολογείται από το ύψος των πάσης φύσεως εσόδων τους.
Πάντως, ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Βουλής για τα «πόθεν έσχες» κ. Καλαντζής απαντώντας σε όσους ασκούν κριτική για τον ρόλο της Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών δήλωσε ότι «ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε είναι καινούριος ή αν θέλετε άπειρος, αλλά πολλές φορές η απειρία είναι πλεονέκτημα απέναντι στην εμπειρία, διότι η εμπειρία συνοδεύεται από πράξεις και έχει και μια ιστορική διαδρομή».
Οι «φτωχοί» χρυσαυγίτες
Ενδεικτικό ως προς τον χαρακτήρα που έχει λάβει η διαδικασία των «πόθεν έσχες» είναι ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής εμφανίζουν πενιχρά εισοδήματα, όπως ο κ. Ηλ. Κασιδιάρης ο οποίος ενώ το 2010 δήλωσε εισόδημα 3.708 ευρώ και καταθέσεις 12.405 ευρώ, το 2011 το εισόδημά του εμφανίζεται μηδενικό. Αλλά κι ο κ. Ηλ. Παναγιώταρος εμφανίζεται ως άπορος επιχειρηματίας αφού ναι μεν δηλώνει ότι διαθέτει από το 1996 επιχείρηση, ωστόσο τα εισοδήματά του για το 2009, 2010 και 2011 εμφανίζονται μηδενικά. Ο ίδιος εμφανίζεται να έχει καταθέσεις μικρότερες των 250 ευρώ, όπως και ο έγκλειστος κ. Ι. Λαγός ο οποίος για την ίδια τριετία δηλώνει μηδενικά εισοδήματα και καταθέσεις μόλις 7 ευρώ. Ο έτερος χρυσαυγίτης βουλευτής κ. Ν. Μίχος δηλώνει αρνητικό εισόδημα – 66.920 ευρώ και καθόλου καταθέσεις επικαλούμενος ζημιές στις αγροτικές του εργασίες, ενώ ο κ. Αρτ. Ματθαιόπουλος δηλώνει 1.535 ευρώ εισόδημα το 2011 και καταθέσεις 620 ευρώ, ο κ. Π. Ηλιόπουλος 5.329 ευρώ εισόδημα και καταθέσεις περίπου 9.000 ευρώ, κ. Κ. Μπαρμπαρούσης 7.470 ευρώ εισόδημα και 2.262 ευρώ καταθέσεις, ενώ οι κκ. Ευστ. Μπούκουρας και Μ. Αρβανίτης εμφανίζονται ότι ζουν από τα εισοδήματα των συζύγων τους, αφού ο πρώτος δηλώνει 7.431 ευρώ εισόδημα, ενώ η σύζυγός του 11,930 ευρώ και ο δεύτερος δηλώνει μηδενικό εισόδημα ενώ η σύζυγός του 22.535 ευρώ.
Η μηδενική δήλωση
Πιο ενδεικτική είναι όμως η δήλωση που υπέβαλλε η βουλευτής Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ευγενία Βαμβακά στην οποία εμφανίζεται να διαθέτει μηδενικό εισόδημα και μηδενικά λοιπά περιουσιακά στοιχεία.
Τα 156 ακίνητα
Πάντως, από τα στοιχεία που περιέχονται στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών και εντυπωσιάζουν είναι η ακίνητη περιουσία που διαθέτουν πολλοί. Την «πρωτιά» κατέχει η βουλευτής της ΝΔ και γόνος εφοπλιστικής οικογένειας κυρία Γεωργία Μαρτίνου η οποία δηλώνει ανυπολόγιστης αξίας ακίνητη περιουσία που κατέχει είτε εξ ολοκλήρου είτε με ποσοστό. Τα ακίνητά της φτάνουν τα 156 και βρίσκονται στην Αττική και τις Κυκλάδες. Όσον αφορά το εισόδημά της το 2009 ήταν 379.641 ευρώ, το 2010 ήταν 369.472 ευρώ και το 2011 ήταν 425.747 ευρώ.
Το διαμέρισμα στο Λονδίνο του κ. Μηταράκη
Από τα εντυπωσιακά στοιχεία που τράβηξαν την προσοχή είναι και η αγορά που πραγματοποίησε ο βουλευτής της ΝΔ και υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ν. Μηταράκης το 2010. Όπως προκύπτει από την δήλωσή του αγόρασε διαμέρισμα στο Λονδίνο έκτασης 139 τ.μ. προς 1.319.000 ευρώ. Τον ίδιο χρόνο δηλώνει εισόδημα 369.769 ευρώ και το 2011 159.571 ευρώ.
Μεγάλη ακίνητη περιουσία διαθέτουν και άλλοι βουλευτές, όπως ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Μ. Βαρβιτσιώτης που δηλώνει 68 ακίνητα εκ των οποίων τα 56 είναι γονική παροχή. Ο κ. Ι. Ανδριανός από κοινού με την σύζυγό του διαθέτουν 38 ακίνητα σε Αθήνα και Αργολίδα, ενώ 37 ακίνητα διαθέτει η «γαλάζια» κυρία Έλενα Ράπτη, 29 ακίνητα η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας κυρία Φώφη Γεννηματά , 25 ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος από κοινού με την σύζυγό του, ενώ η πρώην υπουργός κυρία Ντόρα Μπακογιάννη διαθέτει 26 ακίνητα από κοινού με τον σύζυγό της, δυο εκ των οποίων είναι στην Γαλλία.
Δείτε τα πόθεν έσχες των πολιτικών