Η υπόθεση με τους πενήντα πέντε (55) υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, στην πλειοψηφία τους εφοριακοί και τελωνειακοί, σε βάρος των οποίων αν και έχει ασκηθεί ποινική δίωξη ή έχει επιβληθεί ποινή από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο δεν έχει προχωρήσει η πειθαρχική διαδικασία, που εντόπισε το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), μόλις προχθές έφερε στην επιφάνεια και πάλι το θέμα της ατιμωρησίας στο Δημόσιο ακόμη και για ιδιαίτερα σοβαρά αδικήματα όπως δολοφονίες, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, σύσταση συμμορίας, παιδεραστία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος κλπ.
Σύμφωνα με την aftodioikisi.gr μάλιστα, οι εν λόγω υπάλληλοι κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα παρόμοια με αυτά για τα οποία μένουν ατιμώρητοι και άλλοι συνάδελφοί τους: εκβίαση, λαθρεμπορία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, παθητική δωροδοκία, υπεξαίρεση, υπεξαγωγή εγγράφου, πλαστογραφία, απιστία, απάτη κατ’ εξακολούθηση, παραβίαση μυστικών της πολιτείας, παράβαση καθήκοντος κ.λπ.)
Ακόμη δεν έχουν απολυθεί οι δολοφόνοι του δημάρχου Παγγαίου
Μία ακόμη απόδειξη της καθυστέρησης στην επιβολή πειθαρχικών μέτρων στο Δημόσιο, η οποία εκτός από την κωλυσιεργία στα πειθαρχικά συμβούλια αφορά και τις τεράστιες καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη, έγινε γνωστή, επίσης, την Παρασκευή όταν αποκαλύφθηκε ότι μετά από 11 χρόνια έγινε αμετάκλητη η πειθαρχική ποινή της οριστικής του παύσης του Κ. Τέλιου, που είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη».
Ως προς τις καθυστερήσεις είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο δημοτικοί υπάλληλοι που δολοφόνησαν του 2009 τον δήμαρχο Παγγαίου Τριαντάφυλλο Κουκούδη, παρότι βρίσκονται στη φυλακή ακόμη δεν έχουν απομακρυνθεί οριστικά από το Δημόσιο λόγω καθυστερήσεων τόσο στην πειθαρχική όσο και στην δικαστική διαδικασία.
Μάλιστα, πριν από ένα μήνα στο θέμα είχε αναφερθεί η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.
Καμία ενημέρωση για τις λίστες Ρακιντζή
Με το θέμα των επίορκων στο Δημόσιο και τις υπερβολικά αργές διαδικασίες έχει ασχοληθεί συστηματικά ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής.
Σχετική λίστα, που είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, είχε αποστείλει προ εξαμήνου στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αφορούσε 294 σοβαρές ποινικές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονταν συνολικά 160 άτομα
Τα αδικήματα για οποία κατηγορούνταν ήταν μεταξύ άλλων: Αποπλάνηση και ασέλγεια ανήλικου (αφορά σε εκπαιδευτικό α΄ βάθμιας εκπαίδευσης), εγκληματική Οργάνωση (αφορά σε υπαλλήλους του Σισμανόγλειου νοσοκομείου και του υπουργείου Εργασίας), συμμορία (αφορά σε υπάλληλο του Δήμου Αθηναίων), ξέπλυμα μαύρου χρήματος (αφορά σε υπάλληλο του υπουργείου Εργασίας και φαρμακοποιό του Θεαγένειου νοσοκομείου), παράνομη οπλοκατοχή, παράβαση καθήκοντος, πλαστογραφία, απιστία, εκβίαση, παθητική δωροδοκία, υπεξαίρεση, δωροληψία, κλοπή, υπεξαγωγή εγγράφων, απάτη.
Αντίστοιχη λίστα του Λ. Ρακιντζή είχε αποκαλυφθεί και τον περασμένο Μάρτιο με 2.200 ποινικές διώξεις για σοβαρά αδικήματα που κατηγορούνται ότι διέπραξαν οι συγκεκριμένοι 1.301 υπάλληλοι από το 2007 μέχρι και το 2.012. Αφορούσε υπαλλήλους που είχαν διαπράξει αδικήματα όπως: παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, υπεξαίρεση, απιστία, πλαστογραφία, νόθευση εγγράφων, νοθεία, παθητική δωροδοκία, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, εμπρησμό, παρασιώπηση εγκλημάτων, συνέργεια σε απάτη, κλοπή, ληστεία, παράνομη βία, βιασμός κατ’ εξακολούθηση, πορνογραφία ανηλίκων, υπόθαλψη εγκληματία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ακόμη και ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροήν!
Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστηρίζει ότι οι πειθαρχικές και ποινικές διαδικασίες προχωρούν από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ενημέρωση για το τι έχει γίνει με τους συγκεκριμένους υπαλλήλους. Και είναι βέβαιο ότι πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να εργάζονται και να αμείβονται από το Δημόσιο.