Καλύτερη επένδυση για την ενίσχυση της ανοσίας αποτελεί μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών, καθώς η έλλειψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα να φτάσει στο μέγιστο της απόδοσής του
Είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και με τον υδράργυρο να πέφτει σε χαμηλά επίπεδα αλλά και το συνωστισμό σε κλειστούς χώρους, οι ιώσεις αρχίζουν να κάνουν πρωταγωνιστική εμφάνιση. Για να αποφύγουμε τις ιώσεις και τα κρυολογήματα θα πρέπει να υιοθετήσουμε ένα σωστό τρόπο διατροφής για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Καλύτερη επένδυση για την ενίσχυση της ανοσίας αποτελεί μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών, καθώς η έλλειψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα να φτάσει στο μέγιστο της απόδοσής του.
Πολύ σημαντικός παράγοντας για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι το ποσό της ενέργειας που λαμβάνουμε μέσω των τροφών.
Μελέτες δείχνουν ότι οι φτωχές ενεργειακά διατροφές, καθώς και οι αυστηρές υποθερμιδικές δίαιτες (κάτω από 1.200Kcal) φθίνουν την ανοσολογική λειτουργία. Από την αντίπερα όχθη, ούτε η υψηλή ενεργειακή πρόσληψη βοηθά τις άμυνές μας, καθώς η υπερκατανάλωση θερμίδων καθιστά τον οργανισμό ευπαθή στις μολύνσεις.
Όσον αφορά τα μακροθρεπτικά συστατικά και συγκεκριμένα το λίπος θα πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί στην ποιότητα και την ποσότητα που προσλαμβάνουμε.
Η μείωση κατανάλωσης κορεσμένου λίπους (βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, λιπαρά κρέατα) συμβάλλει στην ‘ενεργοποίηση’ των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Αντικαταστήστε τα λιπαρά κρέατα ή τα αλλαντικά με άλλες άπαχες πρωτεΐνες (κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι), καθώς τα αμινοξέα που περιέχονται σε αυτές τις τροφές χρησιμοποιούνται για το χτίσιμο των συστατικών του ανοσοποιητικού.
Επίσης, τα άπαχα κρέατα είναι καλές πηγές σιδήρου και ψευδαργύρου, συστατικών που η έλλειψή τους μπορεί να καταστείλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Για μεγαλύτερη προστασία καταναλώστε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, καθώς περιέχουν ουσίες όπως η βιταμίνη C, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση των Τ λεμφοκυττάρων που μάχονται κατά των ιών. Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και φλαβονοειδή, που σε συνέργεια ωφελούν την άμυνα του οργανισμού.
Τέλος, η καλή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο ακόμη κι όταν αρρωστήσουμε.
Μην παραλείπετε γεύματα, γιατί το σώμα σας χρειάζεται ενέργεια για να ανακάμψει. Καταναλώστε τα απαραίτητα φρούτα και λαχανικά. Επίσης, ενυδατωθείτε επαρκώς, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος της αφυδάτωσης, ειδικά όταν έχετε πυρετό.
Τρόφιμα – ‘ασπίδες’ κατά των ιώσεων
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχουν μαγικές τροφές τις οποίες καταναλώνουμε και γινόμαστε απροσπέλαστοι στους μικροοργανισμούς.
Υπάρχουν, όμως, κάποιες τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά οι οποίες μπορούν να ενταχθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή και να βοηθήσουν.
Κοτόσουπα. Η κοτόσουπα χαρακτηρίζεται σαν ‘πενικιλίνη στο πιάτο’.
Περιέχει μια ουσία που ονομάζεται κυστείνη και προστατεύει κυρίως από μολύνσεις του λαιμού. Η κυστείνη βοηθάει στην υγροποίηση και απομάκρυνση της βλέννας από τη μύτη και τους πνεύμονες. Φροντίστε η σούπα σας να μην περιέχει πολύ αλάτι αλλά να είναι πλούσια σε λαχανικά.
Μανιτάρια. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μανιταριών μάς χαρίζει προστασία κατά των ιώσεων και της γρίπης. Τα μανιτάρια περιέχουν τις β-γλυκάνες (διαλυτοί πολυσακχαρίτες) που έχουν την ικανότητα να θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.Προσθέστε μανιτάρια στις σούπες σας, στις σαλάτες, στα μαγειρευτά και ‘καρπωθείτε’ τη δράση τους.
Πράσινο Τσάι. Το πράσινο τσάι έχει ευεργετική δράση κατά του κρυολογήματος χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει. Μελέτες αναφέρουν ότι οι κατεχίνες, συγκεκριμένες πολυφαινόλες του τσαγιού, καταπολεμούν τον ιό της γρίπης. Εντάξτε το πράσινο τσάι στις καθημερινές συνήθειες και εμπλουτίστε το με λίγες σταγόνες λεμονιού ή μελιού. Αποφύγετε να προσθέσετε γάλα, καθώς οι πρωτεΐνες του δεσμεύουν τις πολυφαινόλες και μειώνουν τη δράση τους.
Μέλι. Το μέλι μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Επίσης έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Σύμφωνα με έρευνα, η κατανάλωση 4 κ.σ. μελιού ημερησίως μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά 2 ημέρες. Εσείς μπορείτε να αρκεστείτε στην κατανάλωση 1 κ.σ. μέλι την ημέρα.
Γιαούρτι. Τα γιαούρτια που περιέχουν προβιοτικά ή αλλιώς ‘φιλικά’ βακτήρια που προστατεύουν από τους ιούς και μειώνουν χρονικά τη διάρκεια του κρυολογήματος. Έρευνα έχει δείξει η κατανάλωση προβιοτικών μειώνει το χρόνο, που παραμένουμε άρρωστοι, κατά 2 ημέρες.
Επίσης, μειώνει την ένταση των πονοκεφάλων και του βήχα. Επιλέξτε να καταναλώνετε γιαούρτια με προβιοτικά και συγκεκριμένα με στελέχη Lactobacillus casei και reuteri, καθώς είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως βελτιώνουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σταματάκη Αστερία
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος