Στο πρώτο ξήλωμα διοίκησης για τη μη συμμόρφωση με το ενιαίο μισθολόγιο και το μισθολογικό πλαφόν προχώρησε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης
Ανακοίνωσε ότι δεν ανανέωσε τη θητεία του προέδρου και διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), «διότι παρά τις επανειλημμένες συστάσεις τόσο από το ΥΠΕΚΑ όσο και από το υπουργείο Οικονομικών για την τήρηση της δημοσιονομικής πολιτικής, ο εν λόγω φορέας ουδέποτε ανταποκρίθηκε στην απαραίτητη και υποχρεωτική προσαρμογή του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων».
Το ΚΑΠΕ είναι ο πρώτος φορέας που η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει τον νόμο δεδομένου ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια πλέον είναι στενά και η εναλλακτική είναι η υιοθέτηση σκληρών μέτρων για την κάλυψη των κενών του προϋπολογισμού. Είχε προηγηθεί επιστολή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα για τη διεξαγωγή ελέγχων προκειμένου να διαπιστωθούν οι παραβάτες και να υπάρξουν οι προβλεπόμενες εκ του νόμου κυρώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διεξάγει αυτή τη στιγμή ελέγχους σε 150 φορείς όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι είτε δεν εφαρμόστηκε το ενιαίο μισθολόγιο, είτε το μισθολογικό πλαφόν, είτε διοικήσεις άλλαξαν τα οργανογράμματα δημιουργώντας διευθυντικές θέσεις για να καλύψουν μισθολογικές απώλειες. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η επόμενη διοίκηση που θα πρέπει να ανησυχεί είναι αυτή του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ). Συνολικά το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι από την πλήρη εφαρμογή των νόμων σε όλους τους φορείς του Δημοσίου θα εξοικονομηθούν 4050 εκατ. ευρώ, πόροι οι οποίοι θα καλύψουν μέρος του δημοσιονομικού κενού του 2014.
Η τρόικα είναι ενήμερη έχει αποδεχτεί το μέτρο και αναμένει πλέον αποτελέσματα καθώς το πρόβλημα έχει εντοπιστεί από τον Μάρτιο και μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν είχε αναλάβει καμία πρωτοβουλία. Βασικό επιχείρημα των φορέων που αρνούνται να εφαρμόσουν το μέτρο είναι ότι δεν εντάσσονται στη Γενική Κυβέρνηση. Αυτό επικαλέστηκε και η διοίκηση του ΚΑΠΕ, αρνούμενη να συμμορφωθεί ακόμη και μετά τη σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Επειτα από ερώτημα του ΥΠΕΚΑ για το κατά πόσο το ΚΑΠΕ εντάσσεται στη Γενική Κυβέρνηση, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε θετικά από τις 10 Δεκεμβρίου του 2012.
Οι μέσες μηνιαίες μεικτές αποδοχές των συνολικά 173 υπαλλήλων ανέρχονται σε 2.387 ευρώ, όταν ο νόμος προβλέπει ότι το αντίστοιχο ποσό δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 1.900 ευρώ. Οι μέσες μεικτές μηνιαίες αποδοχές των υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ανέρχονται στα 2.387 ευρώ, των τεχνολογικής εκπαίδευσης στα 1.955 ευρώ και των δευτεροβάθμιας στα 1.818 ευρώ. Συνολικά ο κρατικός προϋπολογισμός χρηματοδοτεί σε μηνιαία βάση το ΚΑΠΕ μόνο για μισθολογικές αμοιβές με το ποσό των 476.407 ευρώ. Εκτιμάται από την εφαρμογή του νόμου θα εξοικονομηθούν τουλάχιστον 80.000 ευρώ μηνιαίως ή περίπου 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Οι πιέσεις του εποπτεύοντος υπουργού Γιάννη Μανιάτη προς τη διοίκηση του ΚΑΠΕ για εφαρμογή του νόμου ήταν το τελευταίο διάστημα συνεχής χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δυσαρέσκεια του υπουργού μεταφέρθηκε σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και ακολούθησε η απόφαση του κ. Μανιάτη για μη ανανέωση της θητείας του δ.σ. του ΚΑΠΕ. Πρόεδρος του φορέα ήταν μέχρι χθες ο Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος που είχε οριστεί επί τρικομματικής κυβέρνησης από τη ΔΗΜΑΡ και αντιπρόεδρος ο Δημήτρης Μπαζίγος, υποδιευθυντής διοίκησης στην Εθνική Τράπεζα.