Αναμένεται να ακολουθήσουν η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Αττικής
Αισιοδοξία ότι η εθελουσία έξοδος που λήγει την ερχόμενη Παρασκευή θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία επικρατεί στη διοίκηση της Eurobank. Ως σήμερα οι δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα περιορίζονται σε εργαζομένους που είχαν ήδη αποφασίσει εδώ και καιρό να αποχωρήσουν για προσωπικούς λόγους από τον όμιλο, ωστόσο εκτιμάται ότι το τελευταίο τριήμερο, όπως συμβαίνει στις περισσότερες αντίστοιχες διαδικασίες, θα εκδηλωθεί το προσδοκώμενο ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των στελεχών του ομίλου που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» την εθελουσία, θα αποχωρήσουν τελικώς από την τράπεζα περισσότερα από 700 άτομα, ελαφρύνοντας σημαντικά τις δαπάνες μισθοδοσίας της.
Το τελικό κόστος της ελάφρυνσης θα εξαρτηθεί από το ποιοι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, καθώς δεν αποκλείεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον εκτός από εργαζόμενοι στο δίκτυο και ανώτερα στελέχη.
Με βάση τις αποζημιώσεις και τα έξτρα μπόνους αποχώρησης που έχουν ανακοινωθεί, υπολογίζεται ότι η απομάκρυνση αυτού του αριθμού των εργαζομένων θα κοστίσει περί τα 45 εκατ. ευρώ, δεδομένου και του πλαφόν που έχει τεθεί στις 170.000 ευρώ.
Ως σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου έχει υλοποιήσει μόνο η Τράπεζα Πειραιώς, από την οποία αποχώρησε περίπου το 12% των εργαζομένων της στην Ελλάδα. Μετά τη Eurobank θα ακολουθήσουν η Εθνική Τράπεζα, με στόχο την αποχώρηση 1.000 εργαζομένων, και η Τράπεζα Αττικής, από όπου θα απομακρυνθούν σε εθελοντική βάση ως και 100 άτομα.
Στον όμιλο της Εθνικής ο σχεδιασμός του προγράμματος εθελουσίας εξόδου με καθυστέρηση αρκετών μηνών έχει εισέλθει στην τελική του ευθεία. Πρόκειται για βασικό στοιχείο της στρατηγικής της διοίκησής της για επιστροφή της μητρικής το συντομότερο δυνατόν στην οργανική κερδοφορία. Στόχος του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Αλέξανδρου Τουρκολιά αποτελεί η αποχώρηση τουλάχιστον 2.000 εργαζομένων ως και το τέλος του 2013, ώστε η νέα χρονιά να βρει την τράπεζα με σημαντικά μειωμένο μισθολογικό κόστος.
Πρόκειται περίπου για το 15% του προσωπικού που εργάζεται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελάφρυνση της μισθοδοσίας σε ετήσια βάση μπορεί να διαμορφωθεί στα 120 εκατ. ευρώ, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς το όλο εγχείρημα.
Στελέχη της Κομισιόν στην Αθήνα αναφέρουν πως το «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις της τράπεζας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DGComp) βρίσκεται στο κόστος που θα επιβαρύνει τελικά το Ταμείο Αυτασφάλειας και αναζητούνται λύσεις που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας ως και το τέλος του έτους.
Εξάλλου μέχρι στιγμής η διοίκηση της Alpha Bank δεν έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις της σχετικά με το ζήτημα αυτό. Σημειώνεται πάντως ότι ήδη η τράπεζα έχει καταγράψει αξιόλογες περικοπές στις δαπάνες προσωπικού (-6,8% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο του 2013) λόγω αποχωρήσεων για συνταξιοδότηση αρκετών εργαζομένων της. Τραπεζικοί κύκλοι δεν αποκλείουν ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων να αυξηθεί τα επόμενα τρίμηνα, μετά την καταγγελία από την τράπεζα της σύμβασης με τους κανονισμούς χορήγησης σύνταξης και εφάπαξ.
Οπως εξηγούν, οι περικοπές στις συγκεκριμένες παροχές ενδεχομένως να προκαλέσουν νέο κύμα εξόδου από εργαζομένους που έχουν θεμελιώσει το σχετικό δικαίωμα ώστε να προλάβουν το ευνοϊκότερο ισχύον καθεστώς. Με τον τρόπο αυτόν η Alpha Bank θα πετύχει την περαιτέρω μείωση του προσωπικού της, χωρίς μάλιστα να χρεωθεί ένα πρόγραμμα εθελουσίας, το οποίο κοστίζει περισσότερο.